ZIG RIGGEN

TEKST: MARK PIJNAPPELS
FOTOGRAFIE: SANDER BOER

onder
de loep

Karpers worden slechts zelden ‘op half water’ bevist, terwijl dat verrassend goede resultaten kan opleveren. Brian Veenhuis (25) is een overtuigd ‘zigger’ en plukt de vruchten van het tussen de bodem en het wateroppervlak presenteren van zijn zig foam. Hij demonstreert de mogelijkheden van de zig rig bij Park Drostenkamp in Raalte.

Door het
zigvoer met flink wat water en melk aan te maken ontstaat er een pap die een mooi wolkend effect geeft

MATERIAAL

Hengel: 3.60 meter lengte, 2,25 lb testcurve
Molen: 14000 formaat
Hoofdlijn: 37/00 nylon
Onderlijn: 23/00 tot 28/00 nylon met een maat 10 lichtgewicht haak. Brian gebruikt ook kant-en-klare zig onderlijnen die je zelf op lengte dient te brengen.
Systeem: reguliere onderlijn voor het vissen op de bodem bij ondiep ziggen (tot 1 meter) of een speciaal zig rig systeem met drijflichaam voor dieper water.

Gebruik speciale line aligners met een rubber bandje voor de bevestiging van het cilindervormige foampje.

De vaste
montage dient voor het ziggen tot
1 meter boven de bodem

VREEMD HAAKAAS
Dat haakaas is doorgaans foam, in diverse kleuren en vormen. “Als nieuwkomer kan dat een mentale hindernis vormen, maar dankzij mijn ervaringen heb ik er een rotsvast vertrouwen in. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar gele, witte en zwarte cilinders en bolletjes, al zullen sommige zigvissers zweren bij andere kleuren”, zegt Brian. “De vangkracht draait volgens mij vooral om vertrouwen. Neem slechts een paar verschillende kleuren mee om keuzestress te vermijden”, tipt hij. Nadere inspectie van het foam leert dat geur en smaak ontbreken. Dat het weinig eetbaar lijkt, vormt volgens Brian geen probleem. “Karper is van nature opportunistisch en nieuwsgierig, dus die neemt graag de proef op de som om te zien of het echt voedsel is – of dat nu op de bodem of in de waterkolom wordt aangeboden. Dankzij het zelfhaaksysteem zal de vis zich na de aasopname snel prikken.” Mocht je toch wat meer realisme aan het aas willen meegeven dan zijn er ook insectenimitaties van foam en zigbaits met een smaakje beschikbaar.

ACTIEF VISSEN
Brian zijn aanpak is actiever dan de statische set-up doet vermoeden. “Kijk, daar draait een karper”, zegt hij wijzend naar rechts. Peinzend tuurt hij over het water, alsof-ie een andere stek overweegt. Sowieso legt de karpercrack zijn montage elk uur opnieuw in. Dat gebeurt nu wat sneller aangezien een vader met zijn zoon op de visstoep links van ons plaatsnemen en een vaste hengel uitwerpen. “Daar ligt mijn montage precies voor, want op die plek worden vaak eenden gevoerd. Dat is een hotspot voor karper. Om een beetje rekening met elkaar te houden verplaats ik die montage naar elders”, licht hij zijn move toe. Nu vist hij met één hengel in de zone waar de karper zich liet zien, de andere positioneert hij recht vooruit, strak tegen een eiland. Die hotspot kan veilig worden bevist aangezien daar onlangs onder water obstakels zijn verwijderd. Ondanks dat hij hier zorgeloos kan vissen, gebruikt hij toch een visveilig onderlijnsysteem. “Deze 28/00 onderlijn is, in combinatie met de 37/00 hoofdlijn, de zwakste schakel.”

SINGLE DROPPEN

De switch van stek resulteert al snel in een aanbeet, maar de vis schiet helaas al binnen een seconde los. “Dat is jammer! Die zat niet goed gehaakt. Maar als ik zo snel na het inleggen actie krijg, dan volgt er vrijwel zeker nog een aanbeet”, klinkt het vol vertrouwen. Zijn montage positioneert hij spot on met de voerboot. “Dit heeft als voordeel dat je vrijwel zeker weet dat de rig niet in de knoop raakt en biedt de mogelijkheid om ook papperig voer op de stek te droppen. Daar blijft dan even een voerwolk hangen, maar uiteindelijk zullen alle deeltjes naar de bodem zakken. Bijvoeren is niet noodzakelijk, ook met een single-hookbait zig rig kun je prima karper vangen.” Een half uur later komen er felle tonen uit de optonic en klimt de waker in een rap tempo omhoog. Deze keer gaat alles goed en kan Brian met een prachtige schubkarper op de foto. Als de vis kort daarna weer wegzwemt zit de ochtendsessie erop en maakt Brian tevreden de balans op. “Je ziet dat de zig rig op dit type water prima werkt. Geef deze techniek ook eens op jouw viswater een keer echt goed de kans. Misschien is het wel de sleutel tot succes waar je al langer naar op zoek bent.”

Draai telkens even lange stukken lijn binnen om de visdiepte te bepalen.

ONDIEP ZIG RIGGEN:

VASTE MONTAGE
Met name op ondiepe wateren – tot twee meter – volstaat soms een visdiepte van 30 tot 100 centimeter boven de bodem. Een traditionele zig rig-montage met drijflichaam (zie kader flexibel ziggen op pagina 37) is hiervoor niet per se noodzakelijk. Knoop simpelweg een onderlijn op de gewenste lengte (vanaf de bodem gezien) en monteer deze zig rig aan een regulier visveilig onderlijnsysteem met wartelgewicht. Je kunt zo met een slappe lijn vissen, wat voordeel biedt op drukbeviste wateren met karpers die schrikken van snaarstrakke lijnen. Zodra de onderlijn langer wordt dan één meter is het flexibel ziggen met gebruik van een drijflichaam echter aan te bevelen.

FLEXIBEL ZIGGEN: 

SCHUIVENDE DOBBERMONTAGE
Het klassieke zig rig-systeem bestaat uit een schuivend wartelgewicht op de hoofdlijn, een drijflichaam met interne lijndoorvoer en tot slot een onderlijn. Het gewicht moet voldoende zwaar zijn (minimaal 80 gram) om niet te worden ‘gelift’ door het drijflichaam. Voor een soepele lijndoorvoering is de bevestiging in een speciale run rig clip aan te bevelen. Bij de meeste kant-en-klare zig rig sets zijn al deze materialen inbegrepen.

Voor het nauwkeurig bepalen van de visdiepte (gerekend vanaf de waterspiegel) knoop je een onderlijn die zo lang is als de afstand van de molenspoel tot je startoog. Deze lengte dient later als referentie voor het 0-niveau, oftewel het wateroppervlak. Bij veel hedendaagse karperhengels kom je dan uit op een onderlijn van circa 1,2 meter lengte. Leg na het inwerpen of uitvaren je hengel in de steun en geef lijn totdat het drijflichaam boven water komt. Breng vervolgens de hoofdlijn op spanning, zodat het puntje van de ‘dobber’ net onder water verdwijnt. Pak de lijn vast bij het startoog en trek deze naar de molenspoel om die tegelijkertijd binnen te draaien. Nu bevindt het haakaas zich aan het wateroppervlak. Daarna herhaal je die laatste handeling om telkens met stappen van circa 1,2 meter de diepte te bepalen waarop je het aas presenteert.

Een nieuwe methode verdient een eerlijke kans, maar wordt vaak toch te snel afgeschreven. Dat geldt ook voor de zig rig – en volgens Brian ten onrechte. “De twijfels die veel karpervissers hebben over de ‘zig’ worden vooral ingegeven door een gebrek aan vertrouwen. In plaats van een geurige boilie op de bodem, presenteer je nu een smakeloos foampje ergens halverwege de waterkolom. Daarbij pakken de meeste karpervissers één hengel om het ziggen uit te proberen. Terwijl de volle potentie van deze techniek pas met meerdere hengels wordt benut. Bovendien wordt het ziggen vaak als een laatste redmiddel ingezet, bijvoorbeeld wanneer karpers inactief aan de oppervlakte hangen”, licht de Twellonaar de scepsis en misvattingen rondom de zig rig toe. Terwijl die presentatie volgens hem juist kansen biedt. “Op veel wateren worden karpers op de bodem of aan de oppervlakte bevist. Voedsel dat in de waterkolom zweeft wordt als veilig beschouwd. Ik heb vaak meegemaakt dat een zig rig karpers opleverde, terwijl de bodemmontages van andere karpervissers onaangeroerd bleven liggen”, zegt Brian terwijl hij de waker in lijn hangt.

LICHT EN SOEPEL
De ochtendrust in het park wordt plotsklaps doorbroken door het scherpe gefluit van een ijsvogel die over het water scheert en in een struik aan de overkant landt. “Geweldig, toch?!”, zegt Brian die als hobbyfotograaf zelf pogingen doet om wild op de Veluwe vast te leggen. Dan wordt het gesprek abrupt onderbroken door een aanbeet op de linkerhengel. Die buigt diep door als Brian hem oppakt. “Deze 2,25 lb karperhengels zijn naar hedendaagse maatstaven licht en soepel. Maar zo kun je ook genieten van het drillen van kleinere karpers”, zegt hij als-ie niet veel later een schubkarper van circa twaalf pond schept. “Bovendien maakt het dempende vermogen lichter vissen ook mogelijk”, vervolgt Brian na het onthaken, het fotomoment en de release. “Zo gebruik ik een kleine, lichtgewicht haak maat 10 en een dunne 28/00 nylon onderlijn. Dat is op dit obstakelvrije water waar nagenoeg alleen maar kleine karpers zwemmen prima te doen; ook dankzij mijn soepele hengels. Een dikke lijn in combinatie met een grote, zware haak beïnvloedt het drijfvermogen van het haakaas negatief, waardoor dit zelfs op de bodem kan belanden.”

SPELEN MET DIEPTE
Het sleutelwoord bij het ‘ziggen’ is spelen met de visdiepte. Daarom is enige kennis van de waterdiepte en het bodemverloop essentieel. “Deze parkvijver is maximaal twee meter diep zodat ik met twee verschillende systemen kan werken (zie kaders pagina 37 en 39). In de ondiepe oeverzone kan ik uit de voeten met een normaal bodemsysteem, maar in het midden van het water is het dieper en maak ik gebruik van een schuivend systeem met een drijflichaam.” Die aanpak past Brian steevast toe. “Mijn advies is om het haakaas altijd op twee verschillende dieptes aan te bieden. Afhankelijk van het resultaat kun je besluiten om ook de tweede hengel op de meest productieve diepte te presenteren – vanaf drie vissen.” Zeker op diepe plassen biedt het zigsysteem een groot voordeel. “Je kunt vissen op plaatsen waar een bodemmontage vrijwel kansloos is. Stel dat je op een twintig meter diepe zandwinplas vist. Dan stelt de zig je in staat om het haakaas bijvoorbeeld vier meter onder het wateroppervlak presenteren.”

onder de loep

Karpers worden slechts zelden ‘op half water’ bevist, terwijl dat verrassend goede resultaten kan opleveren. Brian Veenhuis (25) is een overtuigd ‘zigger’ en plukt de vruchten van het tussen de bodem en het wateroppervlak presenteren van zijn zig foam. Hij demonstreert de mogelijkheden van de zig rig bij Park Drostenkamp in Raalte.

TEKST: MARK PIJNAPPELS
FOTOGRAFIE: SANDER BOER

ZIG RIGGEN

Door het
zigvoer met flink wat water en melk aan te maken ontstaat er een pap die een mooi wolkend effect geeft

Gebruik speciale line aligners met een rubber bandje voor de bevestiging van het cilindervormige foampje.

MATERIAAL

Hengel: 3.60 meter lengte, 2,25 lb testcurve
Molen: 14000 formaat
Hoofdlijn: 37/00 nylon
Onderlijn: 23/00 tot 28/00 nylon met een maat 10 lichtgewicht haak. Brian gebruikt ook kant-en-klare zig onderlijnen die je zelf op lengte dient te brengen.
Systeem: reguliere onderlijn voor het vissen op de bodem bij ondiep ziggen (tot 1 meter) of een speciaal zig rig systeem met drijflichaam voor dieper water.

De vaste
montage dient voor het ziggen tot
1 meter boven de bodem

ONDIEP ZIG RIGGEN:

VASTE MONTAGE
Met name op ondiepe wateren – tot twee meter – volstaat soms een visdiepte van 30 tot 100 centimeter boven de bodem. Een traditionele zig rig-montage met drijflichaam (zie kader flexibel ziggen op pagina 37) is hiervoor niet per se noodzakelijk. Knoop simpelweg een onderlijn op de gewenste lengte (vanaf de bodem gezien) en monteer deze zig rig aan een regulier visveilig onderlijnsysteem met wartelgewicht. Je kunt zo met een slappe lijn vissen, wat voordeel biedt op drukbeviste wateren met karpers die schrikken van snaarstrakke lijnen. Zodra de onderlijn langer wordt dan één meter is het flexibel ziggen met gebruik van een drijflichaam echter aan te bevelen.

VREEMD HAAKAAS
Dat haakaas is doorgaans foam, in diverse kleuren en vormen. “Als nieuwkomer kan dat een mentale hindernis vormen, maar dankzij mijn ervaringen heb ik er een rotsvast vertrouwen in. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar gele, witte en zwarte cilinders en bolletjes, al zullen sommige zigvissers zweren bij andere kleuren”, zegt Brian. “De vangkracht draait volgens mij vooral om vertrouwen. Neem slechts een paar verschillende kleuren mee om keuzestress te vermijden”, tipt hij. Nadere inspectie van het foam leert dat geur en smaak ontbreken. Dat het weinig eetbaar lijkt, vormt volgens Brian geen probleem. “Karper is van nature opportunistisch en nieuwsgierig, dus die neemt graag de proef op de som om te zien of het echt voedsel is – of dat nu op de bodem of in de waterkolom wordt aangeboden. Dankzij het zelfhaaksysteem zal de vis zich na de aasopname snel prikken.” Mocht je toch wat meer realisme aan het aas willen meegeven dan zijn er ook insectenimitaties van foam en zigbaits met een smaakje beschikbaar.

ACTIEF VISSEN
Brian zijn aanpak is actiever dan de statische set-up doet vermoeden. “Kijk, daar draait een karper”, zegt hij wijzend naar rechts. Peinzend tuurt hij over het water, alsof-ie een andere stek overweegt. Sowieso legt de karpercrack zijn montage elk uur opnieuw in. Dat gebeurt nu wat sneller aangezien een vader met zijn zoon op de visstoep links van ons plaatsnemen en een vaste hengel uitwerpen. “Daar ligt mijn montage precies voor, want op die plek worden vaak eenden gevoerd. Dat is een hotspot voor karper. Om een beetje rekening met elkaar te houden verplaats ik die montage naar elders”, licht hij zijn move toe. Nu vist hij met één hengel in de zone waar de karper zich liet zien, de andere positioneert hij recht vooruit, strak tegen een eiland. Die hotspot kan veilig worden bevist aangezien daar onlangs onder water obstakels zijn verwijderd. Ondanks dat hij hier zorgeloos kan vissen, gebruikt hij toch een visveilig onderlijnsysteem. “Deze 28/00 onderlijn is, in combinatie met de 37/00 hoofdlijn, de zwakste schakel.”

SINGLE DROPPEN

De switch van stek resulteert al snel in een aanbeet, maar de vis schiet helaas al binnen een seconde los. “Dat is jammer! Die zat niet goed gehaakt. Maar als ik zo snel na het inleggen actie krijg, dan volgt er vrijwel zeker nog een aanbeet”, klinkt het vol vertrouwen. Zijn montage positioneert hij spot on met de voerboot. “Dit heeft als voordeel dat je vrijwel zeker weet dat de rig niet in de knoop raakt en biedt de mogelijkheid om ook papperig voer op de stek te droppen. Daar blijft dan even een voerwolk hangen, maar uiteindelijk zullen alle deeltjes naar de bodem zakken. Bijvoeren is niet noodzakelijk, ook met een single-hookbait zig rig kun je prima karper vangen.” Een half uur later komen er felle tonen uit de optonic en klimt de waker in een rap tempo omhoog. Deze keer gaat alles goed en kan Brian met een prachtige schubkarper op de foto. Als de vis kort daarna weer wegzwemt zit de ochtendsessie erop en maakt Brian tevreden de balans op. “Je ziet dat de zig rig op dit type water prima werkt. Geef deze techniek ook eens op jouw viswater een keer echt goed de kans. Misschien is het wel de sleutel tot succes waar je al langer naar op zoek bent.”

Een nieuwe methode verdient een eerlijke kans, maar wordt vaak toch te snel afgeschreven. Dat geldt ook voor de zig rig – en volgens Brian ten onrechte. “De twijfels die veel karpervissers hebben over de ‘zig’ worden vooral ingegeven door een gebrek aan vertrouwen. In plaats van een geurige boilie op de bodem, presenteer je nu een smakeloos foampje ergens halverwege de waterkolom. Daarbij pakken de meeste karpervissers één hengel om het ziggen uit te proberen. Terwijl de volle potentie van deze techniek pas met meerdere hengels wordt benut. Bovendien wordt het ziggen vaak als een laatste redmiddel ingezet, bijvoorbeeld wanneer karpers inactief aan de oppervlakte hangen”, licht de Twellonaar de scepsis en misvattingen rondom de zig rig toe. Terwijl die presentatie volgens hem juist kansen biedt. “Op veel wateren worden karpers op de bodem of aan de oppervlakte bevist. Voedsel dat in de waterkolom zweeft wordt als veilig beschouwd. Ik heb vaak meegemaakt dat een zig rig karpers opleverde, terwijl de bodemmontages van andere karpervissers onaangeroerd bleven liggen”, zegt Brian terwijl hij de waker in lijn hangt.

LICHT EN SOEPEL
De ochtendrust in het park wordt plotsklaps doorbroken door het scherpe gefluit van een ijsvogel die over het water scheert en in een struik aan de overkant landt. “Geweldig, toch?!”, zegt Brian die als hobbyfotograaf zelf pogingen doet om wild op de Veluwe vast te leggen. Dan wordt het gesprek abrupt onderbroken door een aanbeet op de linkerhengel. Die buigt diep door als Brian hem oppakt. “Deze 2,25 lb karperhengels zijn naar hedendaagse maatstaven licht en soepel. Maar zo kun je ook genieten van het drillen van kleinere karpers”, zegt hij als-ie niet veel later een schubkarper van circa twaalf pond schept. “Bovendien maakt het dempende vermogen lichter vissen ook mogelijk”, vervolgt Brian na het onthaken, het fotomoment en de release. “Zo gebruik ik een kleine, lichtgewicht haak maat 10 en een dunne 28/00 nylon onderlijn. Dat is op dit obstakelvrije water waar nagenoeg alleen maar kleine karpers zwemmen prima te doen; ook dankzij mijn soepele hengels. Een dikke lijn in combinatie met een grote, zware haak beïnvloedt het drijfvermogen van het haakaas negatief, waardoor dit zelfs op de bodem kan belanden.”

SPELEN MET DIEPTE
Het sleutelwoord bij het ‘ziggen’ is spelen met de visdiepte. Daarom is enige kennis van de waterdiepte en het bodemverloop essentieel. “Deze parkvijver is maximaal twee meter diep zodat ik met twee verschillende systemen kan werken (zie kaders pagina 37 en 39). In de ondiepe oeverzone kan ik uit de voeten met een normaal bodemsysteem, maar in het midden van het water is het dieper en maak ik gebruik van een schuivend systeem met een drijflichaam.” Die aanpak past Brian steevast toe. “Mijn advies is om het haakaas altijd op twee verschillende dieptes aan te bieden. Afhankelijk van het resultaat kun je besluiten om ook de tweede hengel op de meest productieve diepte te presenteren – vanaf drie vissen.” Zeker op diepe plassen biedt het zigsysteem een groot voordeel. “Je kunt vissen op plaatsen waar een bodemmontage vrijwel kansloos is. Stel dat je op een twintig meter diepe zandwinplas vist. Dan stelt de zig je in staat om het haakaas bijvoorbeeld vier meter onder het wateroppervlak presenteren.”

Draai telkens even lange stukken lijn binnen om de visdiepte te bepalen.

FLEXIBEL ZIGGEN: 

SCHUIVENDE DOBBERMONTAGE
Het klassieke zig rig-systeem bestaat uit een schuivend wartelgewicht op de hoofdlijn, een drijflichaam met interne lijndoorvoer en tot slot een onderlijn. Het gewicht moet voldoende zwaar zijn (minimaal 80 gram) om niet te worden ‘gelift’ door het drijflichaam. Voor een soepele lijndoorvoering is de bevestiging in een speciale run rig clip aan te bevelen. Bij de meeste kant-en-klare zig rig sets zijn al deze materialen inbegrepen.

Voor het nauwkeurig bepalen van de visdiepte (gerekend vanaf de waterspiegel) knoop je een onderlijn die zo lang is als de afstand van de molenspoel tot je startoog. Deze lengte dient later als referentie voor het 0-niveau, oftewel het wateroppervlak. Bij veel hedendaagse karperhengels kom je dan uit op een onderlijn van circa 1,2 meter lengte. Leg na het inwerpen of uitvaren je hengel in de steun en geef lijn totdat het drijflichaam boven water komt. Breng vervolgens de hoofdlijn op spanning, zodat het puntje van de ‘dobber’ net onder water verdwijnt. Pak de lijn vast bij het startoog en trek deze naar de molenspoel om die tegelijkertijd binnen te draaien. Nu bevindt het haakaas zich aan het wateroppervlak. Daarna herhaal je die laatste handeling om telkens met stappen van circa 1,2 meter de diepte te bepalen waarop je het aas presenteert.

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm