TEKST: REDACTIE > BEELD: SANDER BOER & WILLEM ROMEIJN > ILLUSTRATIES: EMIEL VAN DIJK

In Japan en de Verenigde Staten is de hengeldruk op sommige wateren gigantisch hoog. Dit zet inventieve roofvissers ertoe aan om nieuwe rigs te ontwikkelen die afwijken van de montages waar veel mee wordt gevist. In dit artikel zetten we diverse rigs – van wat meer bekend tot vrijwel onbekend – op een rijtje die ook bij ons hoge ogen kunnen gooien.

WAT JE VAN VER HAALT…

de inu rig komt uit japan en is bedacht om zelfs vissen die echt alles al hebben gezien toch over de streep te trekken

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Inu rig.

>> INU RIG

De Inu rig komt uit Japan en is bedacht om zelfs black bass die echt alles al hebben gezien toch over de streep te trekken. De truc bij deze montage is dat de lijn op meerdere punten door de worm heen loopt. Trek je aan de lijn, dan krult de staart van de worm op en schiet deze naar voren. Na het strekken van de lijn, ontspant ook het kunstaas weer en zakt dit vervolgens tergend langzaam richting de bodem. Deze unieke, springerige actie in combinatie met een lange afzinkfase zal menig roofvis doen besluiten om toe te slaan. Zeker de Nederlandse rovers, want in ons land is er nog niet veel geëxperimenteerd met deze rig – terwijl er in Japan en Amerika al mooie resultaten mee zijn geboekt.

Ben jij benieuwd hoe onze baarzen en snoekbaarzen op de Inu rig reageren en niet vies van wat knutselwerk? Dan is deze rig echt iets voor jou. Onverzwaard is de Inu rig enkel in ondiep water te vissen (één tot maximaal twee meter diep). Wil je dieper vissen? Gebruik dan een nail sinker die je in het uiteinde van de worm prikt. Zo gaat de worm rechtop op de bodem staan, net als bij een Ned rig. Je kunt de Inu rig snel binnen vissen met een soort twitchende actie, maar ook met langere tussenpozen waarbij je de softbait steeds weer de bodem laat raken. Het is een kwestie van experimenteren om de sleutel tot succes te vinden.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Kickback rig.

>> KICKBACK RIG

De Kickback rig dankt zijn naam aan het feit dat het kunstaas ‘terugspringt’ nadat je het werpgewicht hebt verplaatst, waarna de softbait als een stervend visje naar de bodem zakt. Dat laatste is mogelijk omdat het kunstaas bij deze montage niet is verzwaard: bij de Kickback rig zit het werpgewicht op een zijlijntje gemonteerd en komt de softbait hier aan het einde van de hoofdlijn ‘achteraan’. Dit geeft je kunstaas een afwijkende en dus dressuurdoorbrekende actie. Bijkomend voordeel is dat de roofvis bij het pakken van het aas geen weerstand voelt van een strakke lijn of het werpgewicht. Ook de kantvisser heeft profijt van deze montage. Doordat de haak geen bodem pakt – zelfs niet bij het vissen langs steile taluds – kom je vrijwel niet vast te zitten. Sleep de Kickback rig over de bodem en las regelmatig pauzes in zodat het kunstaas ‘stervend’ naar de bodem kan dwarrelen. Varieer ook zeker qua tempo, want de juiste inhaalsnelheid kan van dag tot dag verschillen. 

Deze rig maak je vrij eenvoudig door de lijn van de fluorocarbon voorslag dubbel te nemen zodat er over een lengte van 10 tot 20 cm twee stukken lijn naast elkaar liggen. Leg hier een lus in en haal deze drie keer door. Zorg er daarbij voor dat er nog een centimeter of vijftien enkele lijn uitsteekt voordat je de knoop bevochtigt en deze netjes en strak aantrekt. Knip vervolgens direct achter de knoop het onderste lijntje door, zodat je een 20 tot 40 centimeter lange lijn krijgt. Aan dit uiteinde komt de haak (in obstakelrijk of dichtbegroeid water kun je kiezen voor een weedless haak). Aan het uitstekende deel van ongeveer 15 cm monteer je het werpgewicht. Je kunt er voor kiezen om het zijlijntje wat dikker te maken dan de hoofdlijn, maar eenzelfde diameter voor de zij- en hoofdlijn werkt ook goed.

De bullet weight voor de Sasuteki rig is voorzien van een bevestigingsoog 
voor de offset haak

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Free rig.

Dit vrij vallende effect is het sterkst tijdens de afzinkfase na de worp, zodat er minimaal 1,5 meter water moet staan om deze rig tot zijn recht te laten komen (vier tot vijf meter diep water is ideaal). Ook in het vervolg is het een kwestie van flinke halen maken. Tik het kunstaas minimaal een meter op zodat de softbait voldoende hoogte maakt om een lange én langzame afzinkfase in te gaan. De snelle lift in combinatie met het trage afzinken maakt deze presentatie uniek en bijzonder geschikt voor vissen die net wat hoger boven de bodem hangen. De Free rig wordt ook veel ingezet op plekken met wier en waterplanten op de bodem, waar andere technieken vastlopen in het groen. Vanwege de felle, grote ‘sprongen’ is dit geen slow motion wintertechiek. Daarentegen is de Free rig bij uitstek geschikt voor de periode vanaf de opening van het roofvisseizoen eind mei tot aan de winter.

>>  FREE RIG

De Free rig stelt je in staat om een weedless softbait met een sprong van de bodem te liften, waarna deze aan een slappe lijn tergend langzaam en op onvoorspelbare wijze weer richting de bodem zakt. De naam refereert aan twee elementen van deze rig die min of meer vrij kunnen bewegen: het werpgewicht op de leader en de softbait tijdens de zinkfase. De opbouw van de rig is heel simpel: monteer een 7 tot 14 gram zwaar werpgewicht met een oog – bijvoorbeeld een arlesey bomb – dat gemakkelijk over de lijn schuift. Kies daarom voor een nylon of fluorocarbon leader, want die typen lijn zijn veel gladder dan een gevlochten lijn. Pak ook een zo lang mogelijke leader voor een maximaal schuivend effect. Vervolgens zet je een rubber stopper op de lijn om te voorkomen dat het werpgewicht tegen of op het haakoog kan schuiven. Ten slotte knoop je een weedless haak aan leader en bevestig je het kunstaas. 

Voor wat betreft dat laatste zijn alleen softbaits met een flink profiel (zoals creature baits) geschikt voor de Free rig. ‘Dikkere’ soft plastics ondervinden namelijk flink wat weerstand in het water, wat ervoor zorgt dat ze in een soort vrije val met vertraging afzakken voordat ze op de bodem ploffen. Een slanke worm blijft tijdens het afzinken – zowel na de worp als tijdens het jiggen over de bodem – dicht bij het werpgewicht zodat er geen sprake is van het vrij vallende effect. Een creature bait is echter dusdanig volumineus dat deze nog een lange weg naar de bodem heeft te gaan als het werpgewicht daar al is neergeploft.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Hover rig.

>> HOVER RIG

De Hover rig is de meest recente hit voor wat betreft finesse technieken uit de VS. Deze rig dankt zijn naam aan de ‘zwevende’ beweging die de softbait maakt. Door de speciale manier van riggen en de puntige jigkop glijdt het aas als het ware door de waterkolom. Onder bootvissers is de Hover rig het meest populair aangezien je zo werpend met lichtgewicht kunstaas op half water tussen scholen aasvis kunt vissen – én dit daar ook langere tijd kunt presenteren. Deze super natuurlijke wijze waarop een softbait wordt aangeboden kunnen rovers die in de buurt van een school aasvis rondhangen heel moeilijk weerstaan. Je kunt de Hover rig ook vlak boven de bodem vissen, maar dan wel in niet al te diep water aangezien de meeste Hover-jigkoppen niet zo zwaar zijn. Vaak zijn de speciale jigheads uitgerust met een zogenaamde weedguard, waardoor je het kunstaas ook moeiteloos door plantenbedden heen kunt vissen. In Nederland is er nog nauwelijks met de Hover rig geëxperimenteerd, maar in Zweden is het momenteel een grote hype voor het vissen op baars. Ook in ons land liggen er dus zeker kansen voor de baars- en roofbleivisserij.

tip: maak voordat je gaat vissen een ultrakorte Texas rig en bevestig in plaats van een stopper een o-ring of een wartel – Zo kun je snel en gemakkelijk wisselen van een standaard jig of plug naar een Texas Rig

Het klikkende geluid van de bullet weight die tegen de kraal tikt moet de aandacht trekken

>> TEXAS RIG
De Texas rig is komen overwaaien uit Amerika en gooit hier hoge ogen bij het vissen op snoekbaars en baars. De opzet van deze finesse techniek is simpel en bestaat uit een offset haak voorzien van een softbait, glazen kraaltje, bullet weight en een lijnstopper. Die laatste zit vaak op maximaal een paar centimeter van de bullet weight op de voorslag bevestigd, zodat er een klikkend geluid wordt geproduceerd als het gewicht tegen de glazen kraal tikt (dit moet een klappende staart van een wegschietende kreeft imiteren).

Voor wat betreft het kunstaas heb je volop keuze – bijvoorbeeld een wormimitatie, creature bait of tube – al zijn drijvende soft plastics favoriet. Die gaan mooi rechtop staan, met de ‘neus’ naar de bodem gericht. In combinatie met het gestroomlijnde gewicht en de weedless haak maakt dit het mogelijk om deze rig tussen de planten, takken, stenen of andere obstakels te presenteren. Dat zijn de plekken waar vaak roofvis ligt. Besluit die toe te slaan, zet dan stevig de in de het kunstaas verstopte haak om de aanbeet te verzilveren. De Texas rig vis je net als een jigkop. Dus actiever en wat meer met sprongetjes in vergelijking met bijvoorbeeld de Carolina rig (waarbij je de montage met tussenpozen over de bodem sleept). Let erop dat je het kunstaas na een opwaartse beweging aan een slappe lijn laat afzinken. Dit geeft namelijk een mooie en natuurlijke beweging aan de softbait. Toch kan de boel soms even stil laten staan ook zeker geen kwaad.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Texas rig.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Sasuteki rig.

De bullet weight voor de Sasuteki rig is voorzien van een bevestigingsoog 
voor de offset haak

 >> SASUTEKI RIG

De bijzondere naam van deze rig is eenvoudig te verklaren: dit is een omgekeerde Texas rig, dus hebben de Japanners het woord Tekisasu (Texas in het Japans) omgedraaid. De essentie van de Sasuteki rig is dat het werpgewicht onder het kunstaas en de haak zit – in plaats van erboven zoals bij de Texas rig. Hierdoor zit de lijn niet in de weg en komt de compact en gestroomlijnd gemonteerde soft plastic met een geplaatste worp precies daar waar je hem hebben wilt. De verborgen haak zorgt ervoor dat je deze rig prima tussen de waterplanten kunt presenteren – de plek waar de roofvis in een hinderlaag ligt. Vergeleken met de Texas rig kun je de Sasuteki een stuk lichter en dus subtieler vissen. Het langere zweefmoment levert meer aanbeten op, die je door de lichtgewicht presentatie ook vaker weet te verzilveren.

Bevestig de offsethaak zodanig dat het haakoog bij de ‘pootjes’ uit de creature bait komt. Druk vervolgens het bulletgewicht in de stompe (onder)kant van het kunstaas – indien noodzakelijk knip je een stukje van de softbait af zodat de boel mooi aansluit – en voer de haakpunt daarna door het bevestigingsoog. Dat is even passen en meten, maar wel essentieel aangezien het werpgewicht zo wordt gezekerd en op zijn plek blijft zitten. Let op dat je sommige creature baits iets moet pimpen zodat er tussen de flappers ruimte ontstaat voor het haakoog en de knoop plus lijn.

TEKST: REDACTIE > BEELD: SANDER BOER & WILLEM ROMEIJN > ILLUSTRATIES: EMIEL VAN DIJK

In Japan en de Verenigde Staten is de hengeldruk op sommige wateren gigantisch hoog. Dit zet inventieve roofvissers ertoe aan om nieuwe rigs te ontwikkelen die afwijken van de montages waar veel mee wordt gevist. In dit artikel zetten we diverse rigs – van wat meer bekend tot vrijwel onbekend – op een rijtje die ook bij ons hoge ogen kunnen gooien.

WAT JE VAN VER HAALT…

de inu rig komt uit japan en is bedacht om zelfs vissen die echt alles al hebben gezien toch over de streep te trekken

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Inu rig.

>> INU RIG

De Inu rig komt uit Japan en is bedacht om zelfs black bass die echt alles al hebben gezien toch over de streep te trekken. De truc bij deze montage is dat de lijn op meerdere punten door de worm heen loopt. Trek je aan de lijn, dan krult de staart van de worm op en schiet deze naar voren. Na het strekken van de lijn, ontspant ook het kunstaas weer en zakt dit vervolgens tergend langzaam richting de bodem. Deze unieke, springerige actie in combinatie met een lange afzinkfase zal menig roofvis doen besluiten om toe te slaan. Zeker de Nederlandse rovers, want in ons land is er nog niet veel geëxperimenteerd met deze rig – terwijl er in Japan en Amerika al mooie resultaten mee zijn geboekt.

Ben jij benieuwd hoe onze baarzen en snoekbaarzen op de Inu rig reageren en niet vies van wat knutselwerk? Dan is deze rig echt iets voor jou. Onverzwaard is de Inu rig enkel in ondiep water te vissen (één tot maximaal twee meter diep). Wil je dieper vissen? Gebruik dan een nail sinker die je in het uiteinde van de worm prikt. Zo gaat de worm rechtop op de bodem staan, net als bij een Ned rig. Je kunt de Inu rig snel binnen vissen met een soort twitchende actie, maar ook met langere tussenpozen waarbij je de softbait steeds weer de bodem laat raken. Het is een kwestie van experimenteren om de sleutel tot succes te vinden.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Hover rig.

>> HOVER RIG

De Hover rig is de meest recente hit voor wat betreft finesse technieken uit de VS. Deze rig dankt zijn naam aan de ‘zwevende’ beweging die de softbait maakt. Door de speciale manier van riggen en de puntige jigkop glijdt het aas als het ware door de waterkolom. Onder bootvissers is de Hover rig het meest populair aangezien je zo werpend met lichtgewicht kunstaas op half water tussen scholen aasvis kunt vissen – én dit daar ook langere tijd kunt presenteren. Deze super natuurlijke wijze waarop een softbait wordt aangeboden kunnen rovers die in de buurt van een school aasvis rondhangen heel moeilijk weerstaan. Je kunt de Hover rig ook vlak boven de bodem vissen, maar dan wel in niet al te diep water aangezien de meeste Hover-jigkoppen niet zo zwaar zijn. Vaak zijn de speciale jigheads uitgerust met een zogenaamde weedguard, waardoor je het kunstaas ook moeiteloos door plantenbedden heen kunt vissen. In Nederland is er nog nauwelijks met de Hover rig geëxperimenteerd, maar in Zweden is het momenteel een grote hype voor het vissen op baars. Ook in ons land liggen er dus zeker kansen voor de baars- en roofbleivisserij.

De bullet weight voor de Sasuteki rig is voorzien van een bevestigingsoog 
voor de offset haak

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Free rig.

>>  FREE RIG

De Free rig stelt je in staat om een weedless softbait met een sprong van de bodem te liften, waarna deze aan een slappe lijn tergend langzaam en op onvoorspelbare wijze weer richting de bodem zakt. De naam refereert aan twee elementen van deze rig die min of meer vrij kunnen bewegen: het werpgewicht op de leader en de softbait tijdens de zinkfase. De opbouw van de rig is heel simpel: monteer een 7 tot 14 gram zwaar werpgewicht met een oog – bijvoorbeeld een arlesey bomb – dat gemakkelijk over de lijn schuift. Kies daarom voor een nylon of fluorocarbon leader, want die typen lijn zijn veel gladder dan een gevlochten lijn. Pak ook een zo lang mogelijke leader voor een maximaal schuivend effect. Vervolgens zet je een rubber stopper op de lijn om te voorkomen dat het werpgewicht tegen of op het haakoog kan schuiven. Ten slotte knoop je een weedless haak aan leader en bevestig je het kunstaas. 

Voor wat betreft dat laatste zijn alleen softbaits met een flink profiel (zoals creature baits) geschikt voor de Free rig. ‘Dikkere’ soft plastics ondervinden namelijk flink wat weerstand in het water, wat ervoor zorgt dat ze in een soort vrije val met vertraging afzakken voordat ze op de bodem ploffen. Een slanke worm blijft tijdens het afzinken – zowel na de worp als tijdens het jiggen over de bodem – dicht bij het werpgewicht zodat er geen sprake is van het vrij vallende effect. Een creature bait is echter dusdanig volumineus dat deze nog een lange weg naar de bodem heeft te gaan als het werpgewicht daar al is neergeploft.

Dit vrij vallende effect is het sterkst tijdens de afzinkfase na de worp, zodat er minimaal 1,5 meter water moet staan om deze rig tot zijn recht te laten komen (vier tot vijf meter diep water is ideaal). Ook in het vervolg is het een kwestie van flinke halen maken. Tik het kunstaas minimaal een meter op zodat de softbait voldoende hoogte maakt om een lange én langzame afzinkfase in te gaan. De snelle lift in combinatie met het trage afzinken maakt deze presentatie uniek en bijzonder geschikt voor vissen die net wat hoger boven de bodem hangen. De Free rig wordt ook veel ingezet op plekken met wier en waterplanten op de bodem, waar andere technieken vastlopen in het groen. Vanwege de felle, grote ‘sprongen’ is dit geen slow motion wintertechiek. Daarentegen is de Free rig bij uitstek geschikt voor de periode vanaf de opening van het roofvisseizoen eind mei tot aan de winter.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Kickback rig.

>> KICKBACK RIG

De Kickback rig dankt zijn naam aan het feit dat het kunstaas ‘terugspringt’ nadat je het werpgewicht hebt verplaatst, waarna de softbait als een stervend visje naar de bodem zakt. Dat laatste is mogelijk omdat het kunstaas bij deze montage niet is verzwaard: bij de Kickback rig zit het werpgewicht op een zijlijntje gemonteerd en komt de softbait hier aan het einde van de hoofdlijn ‘achteraan’. Dit geeft je kunstaas een afwijkende en dus dressuurdoorbrekende actie. Bijkomend voordeel is dat de roofvis bij het pakken van het aas geen weerstand voelt van een strakke lijn of het werpgewicht. Ook de kantvisser heeft profijt van deze montage. Doordat de haak geen bodem pakt – zelfs niet bij het vissen langs steile taluds – kom je vrijwel niet vast te zitten. Sleep de Kickback rig over de bodem en las regelmatig pauzes in zodat het kunstaas ‘stervend’ naar de bodem kan dwarrelen. Varieer ook zeker qua tempo, want de juiste inhaalsnelheid kan van dag tot dag verschillen. 

Deze rig maak je vrij eenvoudig door de lijn van de fluorocarbon voorslag dubbel te nemen zodat er over een lengte van 10 tot 20 cm twee stukken lijn naast elkaar liggen. Leg hier een lus in en haal deze drie keer door. Zorg er daarbij voor dat er nog een centimeter of vijftien enkele lijn uitsteekt voordat je de knoop bevochtigt en deze netjes en strak aantrekt. Knip vervolgens direct achter de knoop het onderste lijntje door, zodat je een 20 tot 40 centimeter lange lijn krijgt. Aan dit uiteinde komt de haak (in obstakelrijk of dichtbegroeid water kun je kiezen voor een weedless haak). Aan het uitstekende deel van ongeveer 15 cm monteer je het werpgewicht. Je kunt er voor kiezen om het zijlijntje wat dikker te maken dan de hoofdlijn, maar eenzelfde diameter voor de zij- en hoofdlijn werkt ook goed.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Sasuteki rig.

De bullet weight voor de Sasuteki rig is voorzien van een bevestigingsoog 
voor de offset haak

 >> SASUTEKI RIG

De bijzondere naam van deze rig is eenvoudig te verklaren: dit is een omgekeerde Texas rig, dus hebben de Japanners het woord Tekisasu (Texas in het Japans) omgedraaid. De essentie van de Sasuteki rig is dat het werpgewicht onder het kunstaas en de haak zit – in plaats van erboven zoals bij de Texas rig. Hierdoor zit de lijn niet in de weg en komt de compact en gestroomlijnd gemonteerde soft plastic met een geplaatste worp precies daar waar je hem hebben wilt. De verborgen haak zorgt ervoor dat je deze rig prima tussen de waterplanten kunt presenteren – de plek waar de roofvis in een hinderlaag ligt. Vergeleken met de Texas rig kun je de Sasuteki een stuk lichter en dus subtieler vissen. Het langere zweefmoment levert meer aanbeten op, die je door de lichtgewicht presentatie ook vaker weet te verzilveren.

Bevestig de offsethaak zodanig dat het haakoog bij de ‘pootjes’ uit de creature bait komt. Druk vervolgens het bulletgewicht in de stompe (onder)kant van het kunstaas – indien noodzakelijk knip je een stukje van de softbait af zodat de boel mooi aansluit – en voer de haakpunt daarna door het bevestigingsoog. Dat is even passen en meten, maar wel essentieel aangezien het werpgewicht zo wordt gezekerd en op zijn plek blijft zitten. Let op dat je sommige creature baits iets moet pimpen zodat er tussen de flappers ruimte ontstaat voor het haakoog en de knoop plus lijn.

tip: maak voordat je gaat vissen een ultrakorte Texas rig en bevestig in plaats van een stopper een o-ring of een wartel – Zo kun je snel en gemakkelijk wisselen van een standaard jig of plug naar een Texas Rig

Het klikkende geluid van de bullet weight die tegen de kraal tikt moet de aandacht trekken

>> TEXAS RIG
De Texas rig is komen overwaaien uit Amerika en gooit hier hoge ogen bij het vissen op snoekbaars en baars. De opzet van deze finesse techniek is simpel en bestaat uit een offset haak voorzien van een softbait, glazen kraaltje, bullet weight en een lijnstopper. Die laatste zit vaak op maximaal een paar centimeter van de bullet weight op de voorslag bevestigd, zodat er een klikkend geluid wordt geproduceerd als het gewicht tegen de glazen kraal tikt (dit moet een klappende staart van een wegschietende kreeft imiteren).

Voor wat betreft het kunstaas heb je volop keuze – bijvoorbeeld een wormimitatie, creature bait of tube – al zijn drijvende soft plastics favoriet. Die gaan mooi rechtop staan, met de ‘neus’ naar de bodem gericht. In combinatie met het gestroomlijnde gewicht en de weedless haak maakt dit het mogelijk om deze rig tussen de planten, takken, stenen of andere obstakels te presenteren. Dat zijn de plekken waar vaak roofvis ligt. Besluit die toe te slaan, zet dan stevig de in de het kunstaas verstopte haak om de aanbeet te verzilveren. De Texas rig vis je net als een jigkop. Dus actiever en wat meer met sprongetjes in vergelijking met bijvoorbeeld de Carolina rig (waarbij je de montage met tussenpozen over de bodem sleept). Let erop dat je het kunstaas na een opwaartse beweging aan een slappe lijn laat afzinken. Dit geeft namelijk een mooie en natuurlijke beweging aan de softbait. Toch kan de boel soms even stil laten staan ook zeker geen kwaad.

Klik hier voor een video met meer uitleg over de Texas rig.

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm