VISblad TV is hét You­Tube-visprogramma van Sportvisserij ­Nederland, bedoeld om sportvissers te enthou­siasmeren, ­te inspireren en kennis te laten ­maken met nieuwe ­vis­technieken en mooie viswateren in heel Nederland.

GERICHT
OP GROTE BRASEM

Check de nieuwe
VISblad TV-video op 

youtube.com/sportvisserijnl of facebook.com/sportvisserijnl
voor meer praktische tips 
over het vissen op
grote brasem.

>> GEHEIMTIP

Behalve pop-up boilies zijn roze imitatie maïskorrels geweekt in een Scopex-Cupcake flavour een ander topaas. Op de hair combineer ik twee van deze drijvende ‘neppers’ met een echte gele maïskorrel. Zo’n twee tot drie centimeter onder de haak bevestig ik een klein knijphageltje, zodat het aas ongeveer 5-6 centimeter boven de bodem zweeft. Een dergelijk kleurrijk en fruitig geurend hapje kunnen vermoedelijk maar weinig vissen – ook de door de wol geverfde exemplaren – weerstaan.

Bij 90% van mijn brasemvisserij kies ik voor drijvend aas, vooral pop-up boilies in opvallende kleuren

SOUVENIR VAN NAPOLEON

De Noordervaart werd in het begin van de 19e eeuw aangelegd op last van Napoleon Bonaparte. Die wilde een bevaarbare waterweg realiseren tussen economisch en militair belangrijke knooppunten: het 200 kilometer lange Grand Canal du Nord moest de Schelde met de Maas en de Rijn verbinden (die laatste twee rivieren waren onbereikbaar omdat Napoleon de neutraliteit van de Noordelijke Nederlanden respecteerde). Begin 1803 werd begonnen met de aanleg van het kanaal, maar slechts ongeveer een derde van het oorspronkelijke plan werd gerealiseerd: het Nordkanal op Duits grondgebied en de Noordervaart in Nederland. Dit overblijfsel uit de Napoleontische geschiedenis staat in de VISpas, dus iedere sportvisser die eens wil proberen om grote ‘platten’ te vangen kan daar terecht.

>> MATERIAAL

  • Hengel: allround feederstok van 350 cm lengte met een testcurve van 1.25 lbs

  • Molen: 3000 serie

  • Hoofdlijn: 28/00 nylon

  • Voorslag: 26/00 tot 28/00 nylon

  • Haak: maat 10

  • Overig: hengelsteunen, elektronische beetmelders, swingers, landingsnet, onthaakmat

Druk de
voerbal stevig aan gedurende een minuut en tip desgewenst nog wat water om de laatste poriën van de bal te sluiten. Zo voorkom je dat-ie tijdens de worp al uit elkaar valt en heb je de perfecte ‘Mon Chéri’ voor het gericht vissen op grote brasem.

VOERBONBON

Bij het vissen met de focus op grote brasem kies ik in het voorjaar en de zomer voor een mix van een visachtig en zoet voer. Bij het maken van de voerballen moet je opletten dat je niet teveel water gebruikt – dit kun je later altijd nog toevoegen. Na het mengen van het voer laat ik dit tien minuten rusten om het vervolgens opnieuw te bevochtigen. Voer met vismeel neemt namelijk snel veel water op, om daarna rap droger te worden. Op de Noordervaart moet de structuur van een voerbal dusdanig zijn dat-ie een wolk achterlaat nadat hij in het water is beland. Die kolom trekt grote witvis aan. Aangezien die kleinere voedseldeeltjes erg waarderen, voorzie ik de kern van mijn voerballen van hennep- en maïskorrels en 6 mm krillpellets. Mensen houden van bonbons met een heerlijke vulling, grote karperachtigen houden van voerballen met een deeltjeskern. Vooral de felgele kleur van de maïskorrels is volgens mij heel belangrijk om nieuwsgierigheid bij de vissen op te wekken en ze naar de voerplek te lokken. De hennepkorrels dienen als eetlustopwekkers en om de vis op de stek bezig te houden. Dit zodat je kans maakt op meerdere vissen tijdens één sessie. Om de vis niet te verzadigen gaan er per hengel twee voerballen te water.

>>ZWEVEND FRUIT

Het aas presenteer je bij dit type visserij op een hair. Die is voorzien van een zogenaamde quickstop zodat het aas met behulp van een quickstopnaald kan worden bevestigd en stevig op de hair blijft zitten. Bij 90% van mijn brasemvisserij kies ik voor drijvend aas. Als een brasem met zijn slurfachtige bek op de bodem naar voedsel zoekt zal zwevend aas – in combinatie met een zwevende haak die met de punt naar beneden wijst – snel en gemakkelijk worden opgezogen, waarna de vis zich vanwege de korte voorslag snel prikt. Zo zijn pop-up boilies in opvallende kleuren (geel, rood, oranje en wit) al vele jaren mijn trouwe metgezellen. Fruitige aroma’s zoals framboos, ananas, banaan of sinaasappel-chocolade doen het doorgaans erg goed. Soms kan een gouwe ouwe als een hartige lever-peper pop-up boilie ook voor positieve verrassingen zorgen. Vooral op moeilijke dagen heeft deze Hausmannskost de sessie meermaals gered.

>> NIET TE LICHT

Mijn nummer één ‘precisiewapen’ voor grote brasem is een semi-bolt method feeder. Daarbij is het werpgewicht van cruciaal belang. Vis je te licht, dan werkt het zelfhaaksysteem niet goed en mis je aanbeten. Kies daarom voor method feeders met een gewicht van minimaal 60 gram (50 gram of minder is te licht). In het verlengde hiervan mag de voorslag ook niet te lang zijn. Tien centimeter is een mooie richtlijn. Dit zorgt ervoor dat de vis zich snel en goed in de onderlip of de hoek van de bek prikt. Pak een mono-voorslag met een diameter tussen 26/00 en 28/00 en een trekkracht tussen 10 en 12 lb aangezien je op kanalen ook zware en sterke karpers kunt verwachten.

>> OP DE VIERKANTE METER

Heb je vissen gespot, dan is het tijd om wat extra verkennend werk uit te voeren. Begin niet zomaar met vissen, maar steek ook nog wat tijd in bodemonderzoek. Bij het kiezen van je stek – of beter gezegd: stekken, aangezien ik met twee hengels vis – is het belangrijk dat de kanaalbodem zo hard mogelijk is en daar geen wier en algen roet in het eten gooien. Op dat soort plekken kun je jouw rigs deponeren met het vertrouwen dat de onderlijn precies zo wordt gepresenteerd als het bedoeld is. Deze voorwaarden betekenen dat je vaak op zoek moet naar plekken van slechts enkele vierkante meters groot. Dat kost even wat tijd, maar die investering betaalt zich zeker uit.

TEKST: CHRISTIAN KASPERS > FOTOGRAFIE: LAURENS EGGEN
> CAMERA: BLACKWATER FILMS

Door karpervissers worden ze ‘gevreesd’, bij wedstrijdvissers zijn ze geliefd en voor veel allround sportvissers horen ze er als vanzelfsprekend bij. We hebben het over de brasem. Die bereikt op veel wateren tegenwoordig steeds grotere afmetingen, wat hem ook populair maakt bij zogenaamde specimen hunters. Christian Kaspers is zo’n sportvisser die in bepaalde perioden van het jaar gericht op grote brasem (exemplaren van soms wel meer dan zeventig centimeter!) vist. Hoe hij dat doet, vertelt-ie je haarfijn in dit artikel. Check ook de bijbehorende video voor meer tips en trucs.

>>BLIJVEN
ZITTEN

Iedere sportvisser kent ze wel: van die lastige visdagen waarop aanbeten lang uitblijven. In zulke situaties is het verstandig om niet te snel op te geven en (te) vroeg naar huis te gaan. Zeker niet als de zon nog achter de horizon moet zakken. Vaak worden de brasems pas actief bij het invallen van de schemering. Dan gaan ze op pad en zwemmen ze hun rondje(s) op zoek naar voedsel. Zit je dan nog aan het water, dan kan je in korte tijd verrassend goed zaken doen. Houd echter wel rekening met het feit dat nachtvissen aan de Noordervaart niet is toegestaan. Je hebt tot een uur na zonsondergang om je slag te slaan. Daarna is het tijd om te stoppen en de boel in te pakken.

>> GROEISTUIP 

Hoewel je de brasem in tal van watertypen tegenkomt, bevis ik Abramis brama graag in wat ik ‘verwilderde’ kanalen noem. Dit zijn waterwegen van omstreeks twintig meter breed en ruim twee meter diep die niet (meer) worden bevaren. Daar zwemt in de regel een mooi brasembestand rond, met kans op unieke exemplaren van zeventig centimeter plus en tien pond. Dat die vissen er zo groot kunnen worden is een ontwikkeling van pakweg het laatste decennium. Veel van dit soort wateren zijn in die periode helder en plantenrijk geworden. Dat zijn niet de kenmerken van een typisch brasemwater (troebel en voedselrijk), maar die omstandigheden bieden vissen juist de kans om door te groeien. Bij een dunnere bezetting is er immers meer ruimte per individu. Waar vroeger een brasem van vier kilo een uitzonderlijk grote vis was, kom je die tegenwoordig op veel meer wateren tegen (bijvoorbeeld Eemmeer, Volkerak, Lauwersmeer, Waal, Apeldoorns Kanaal, Lage Vaart). Zelf vis ik veel op de Noordervaart in Limburg, waar we voor dit artikel ook heen zijn geweest.

In wateren waar je kans maakt op grote brasem loopt ook regelmatig zeelt tussendoor.

>> OP VERKENNING

Voordat ik ga vissen maak ik altijd eerst een uitgebreide verkenningsronde langs het water. In helder water kun je de vissen op zonnige dagen met een polariserende zonnebril goed spotten. Zeker als de temperatuur in het voorjaar voor het eerst boven de 20 graden Celsius komt, ontwaakt het kanaal uit zijn winterslaap. Zo vanaf half april tot uiterlijk begin mei komen de brasems echt op gang. Dan krijgen ze trek en zie je vaak sedimentwolken op plekken waar ze aan het azen zijn. Dat is het moment om je uitrusting uit de auto te pakken en je op de kanaaloever te installeren. Op plekken waar je azende vissen ziet, heb je op de Noordervaart welhaast vangstgarantie.

‘Na elke aanbeet voer ik een Mon Chéri voerbal bij, soms vergezeld van nog wat extra kleine pellets, hennep- en maïskorrels’

In wateren waar je kans maakt op grote brasem loopt ook regelmatig zeelt tussendoor.

GERICHT
OP GROTE BRASEM

TEKST: CHRISTIAN KASPERS > FOTOGRAFIE: LAURENS EGGEN > CAMERA: BLACKWATER FILMS

Door karpervissers worden ze ‘gevreesd’, bij wedstrijdvissers zijn ze geliefd en voor veel allround sportvissers horen ze er als vanzelfsprekend bij. We hebben het over de brasem. Die bereikt op veel wateren tegenwoordig steeds grotere afmetingen, wat hem ook populair maakt bij zogenaamde specimen hunters. Christian Kaspers is zo’n sportvisser die in bepaalde perioden van het jaar gericht op grote brasem (exemplaren van soms wel meer dan zeventig centimeter!) vist. Hoe hij dat doet, vertelt-ie je haarfijn in dit artikel. Check ook de bijbehorende video voor meer tips en trucs.

Bij 90% van mijn brasemvisserij kies ik voor drijvend aas, vooral pop-up boilies in opvallende kleuren

Check de nieuwe
VISblad TV-video op 

youtube.com/sportvisserijnl of facebook.com/sportvisserijnl
voor meer praktische tips 
over het vissen op
grote brasem.

>> GEHEIMTIP

Behalve pop-up boilies zijn roze imitatie maïskorrels geweekt in een Scopex-Cupcake flavour een ander topaas. Op de hair combineer ik twee van deze drijvende ‘neppers’ met een echte gele maïskorrel. Zo’n twee tot drie centimeter onder de haak bevestig ik een klein knijphageltje, zodat het aas ongeveer 5-6 centimeter boven de bodem zweeft. Een dergelijk kleurrijk en fruitig geurend hapje kunnen vermoedelijk maar weinig vissen – ook de door de wol geverfde exemplaren – weerstaan.

SOUVENIR VAN NAPOLEON

De Noordervaart werd in het begin van de 19e eeuw aangelegd op last van Napoleon Bonaparte. Die wilde een bevaarbare waterweg realiseren tussen economisch en militair belangrijke knooppunten: het 200 kilometer lange Grand Canal du Nord moest de Schelde met de Maas en de Rijn verbinden (die laatste twee rivieren waren onbereikbaar omdat Napoleon de neutraliteit van de Noordelijke Nederlanden respecteerde). Begin 1803 werd begonnen met de aanleg van het kanaal, maar slechts ongeveer een derde van het oorspronkelijke plan werd gerealiseerd: het Nordkanal op Duits grondgebied en de Noordervaart in Nederland. Dit overblijfsel uit de Napoleontische geschiedenis staat in de VISpas, dus iedere sportvisser die eens wil proberen om grote ‘platten’ te vangen kan daar terecht.

>>ZWEVEND FRUIT

Het aas presenteer je bij dit type visserij op een hair. Die is voorzien van een zogenaamde quickstop zodat het aas met behulp van een quickstopnaald kan worden bevestigd en stevig op de hair blijft zitten. Bij 90% van mijn brasemvisserij kies ik voor drijvend aas. Als een brasem met zijn slurfachtige bek op de bodem naar voedsel zoekt zal zwevend aas – in combinatie met een zwevende haak die met de punt naar beneden wijst – snel en gemakkelijk worden opgezogen, waarna de vis zich vanwege de korte voorslag snel prikt. Zo zijn pop-up boilies in opvallende kleuren (geel, rood, oranje en wit) al vele jaren mijn trouwe metgezellen. Fruitige aroma’s zoals framboos, ananas, banaan of sinaasappel-chocolade doen het doorgaans erg goed. Soms kan een gouwe ouwe als een hartige lever-peper pop-up boilie ook voor positieve verrassingen zorgen. Vooral op moeilijke dagen heeft deze Hausmannskost de sessie meermaals gered.

>>BLIJVEN
ZITTEN

Iedere sportvisser kent ze wel: van die lastige visdagen waarop aanbeten lang uitblijven. In zulke situaties is het verstandig om niet te snel op te geven en (te) vroeg naar huis te gaan. Zeker niet als de zon nog achter de horizon moet zakken. Vaak worden de brasems pas actief bij het invallen van de schemering. Dan gaan ze op pad en zwemmen ze hun rondje(s) op zoek naar voedsel. Zit je dan nog aan het water, dan kan je in korte tijd verrassend goed zaken doen. Houd echter wel rekening met het feit dat nachtvissen aan de Noordervaart niet is toegestaan. Je hebt tot een uur na zonsondergang om je slag te slaan. Daarna is het tijd om te stoppen en de boel in te pakken.

>> MATERIAAL

  • Hengel: allround feederstok van 350 cm lengte met een testcurve van 1.25 lbs

  • Molen: 3000 serie

  • Hoofdlijn: 28/00 nylon

  • Voorslag: 26/00 tot 28/00 nylon

  • Haak: maat 10

  • Overig: hengelsteunen, elektronische beetmelders, swingers, landingsnet, onthaakmat

>> NIET TE LICHT

Mijn nummer één ‘precisiewapen’ voor grote brasem is een semi-bolt method feeder. Daarbij is het werpgewicht van cruciaal belang. Vis je te licht, dan werkt het zelfhaaksysteem niet goed en mis je aanbeten. Kies daarom voor method feeders met een gewicht van minimaal 60 gram (50 gram of minder is te licht). In het verlengde hiervan mag de voorslag ook niet te lang zijn. Tien centimeter is een mooie richtlijn. Dit zorgt ervoor dat de vis zich snel en goed in de onderlip of de hoek van de bek prikt. Pak een mono-voorslag met een diameter tussen 26/00 en 28/00 en een trekkracht tussen 10 en 12 lb aangezien je op kanalen ook zware en sterke karpers kunt verwachten.

Druk de voerbal stevig aan gedurende een minuut en tip desgewenst nog wat water om de laatste poriën van de bal te sluiten. Zo voorkom je dat-ie tijdens de worp al uit elkaar valt en heb je de perfecte ‘Mon Chéri’ voor het gericht vissen op grote brasem.

VOERBONBON

Bij het vissen met de focus op grote brasem kies ik in het voorjaar en de zomer voor een mix van een visachtig en zoet voer. Bij het maken van de voerballen moet je opletten dat je niet teveel water gebruikt – dit kun je later altijd nog toevoegen. Na het mengen van het voer laat ik dit tien minuten rusten om het vervolgens opnieuw te bevochtigen. Voer met vismeel neemt namelijk snel veel water op, om daarna rap droger te worden. Op de Noordervaart moet de structuur van een voerbal dusdanig zijn dat-ie een wolk achterlaat nadat hij in het water is beland. Die kolom trekt grote witvis aan. Aangezien die kleinere voedseldeeltjes erg waarderen, voorzie ik de kern van mijn voerballen van hennep- en maïskorrels en 6 mm krillpellets. Mensen houden van bonbons met een heerlijke vulling, grote karperachtigen houden van voerballen met een deeltjeskern. Vooral de felgele kleur van de maïskorrels is volgens mij heel belangrijk om nieuwsgierigheid bij de vissen op te wekken en ze naar de voerplek te lokken. De hennepkorrels dienen als eetlustopwekkers en om de vis op de stek bezig te houden. Dit zodat je kans maakt op meerdere vissen tijdens één sessie. Om de vis niet te verzadigen gaan er per hengel twee voerballen te water.

>> OP VERKENNING

Voordat ik ga vissen maak ik altijd eerst een uitgebreide verkenningsronde langs het water. In helder water kun je de vissen op zonnige dagen met een polariserende zonnebril goed spotten. Zeker als de temperatuur in het voorjaar voor het eerst boven de 20 graden Celsius komt, ontwaakt het kanaal uit zijn winterslaap. Zo vanaf half april tot uiterlijk begin mei komen de brasems echt op gang. Dan krijgen ze trek en zie je vaak sedimentwolken op plekken waar ze aan het azen zijn. Dat is het moment om je uitrusting uit de auto te pakken en je op de kanaaloever te installeren. Op plekken waar je azende vissen ziet, heb je op de Noordervaart welhaast vangstgarantie.

‘Na elke aanbeet voer ik een Mon Chéri voerbal bij, soms vergezeld van nog wat extra kleine pellets, hennep- en maïskorrels’

In wateren waar je kans maakt op grote brasem loopt ook regelmatig zeelt tussendoor.

>> OP DE VIERKANTE METER

Heb je vissen gespot, dan is het tijd om wat extra verkennend werk uit te voeren. Begin niet zomaar met vissen, maar steek ook nog wat tijd in bodemonderzoek. Bij het kiezen van je stek – of beter gezegd: stekken, aangezien ik met twee hengels vis – is het belangrijk dat de kanaalbodem zo hard mogelijk is en daar geen wier en algen roet in het eten gooien. Op dat soort plekken kun je jouw rigs deponeren met het vertrouwen dat de onderlijn precies zo wordt gepresenteerd als het bedoeld is. Deze voorwaarden betekenen dat je vaak op zoek moet naar plekken van slechts enkele vierkante meters groot. Dat kost even wat tijd, maar die investering betaalt zich zeker uit.

>> GROEISTUIP 

Hoewel je de brasem in tal van watertypen tegenkomt, bevis ik Abramis brama graag in wat ik ‘verwilderde’ kanalen noem. Dit zijn waterwegen van omstreeks twintig meter breed en ruim twee meter diep die niet (meer) worden bevaren. Daar zwemt in de regel een mooi brasembestand rond, met kans op unieke exemplaren van zeventig centimeter plus en tien pond. Dat die vissen er zo groot kunnen worden is een ontwikkeling van pakweg het laatste decennium. Veel van dit soort wateren zijn in die periode helder en plantenrijk geworden. Dat zijn niet de kenmerken van een typisch brasemwater (troebel en voedselrijk), maar die omstandigheden bieden vissen juist de kans om door te groeien. Bij een dunnere bezetting is er immers meer ruimte per individu. Waar vroeger een brasem van vier kilo een uitzonderlijk grote vis was, kom je die tegenwoordig op veel meer wateren tegen (bijvoorbeeld Eemmeer, Volkerak, Lauwersmeer, Waal, Apeldoorns Kanaal, Lage Vaart). Zelf vis ik veel op de Noordervaart in Limburg, waar we voor dit artikel ook heen zijn geweest.

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm