>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

VISNIEUWS

DOWNLOADEN
Download of update de VISsengids app zodat je lijst van vissoorten weer compleet en up-to-date is. Dat kan in de App Store (iPhone en iPad) of Google Play Store (Android) door te zoeken op ‘Vissengids’ en de gratis App te installeren. Daarna kun je direct alle Nederlandse vissoorten bekijken en determineren!

VISSENGIDS APP VERNIEUWD

De gratis VISsengids app is in een geheel nieuw jasje gestoken en aangevuld met twee nieuwe soorten. Deze app biedt een compleet overzicht van alle Nederlandse zoetwater- en zeevissen (in totaal zo’n 180 vissoorten). Daarvan herkent de unieke, ingebouwde VISsenscanner er automatisch bijna 150 van. 

De twee nieuwe soorten die zijn toegevoegd in de gemoderniseerde VISsengids app zijn allebei exotische grondels. De Shimofurigrondel is voor het eerst in 2022 waargenomen in Nederland en lijkt een blijvertje te zijn. Daarom is deze soort vanaf nu ook opgenomen in de VISsengids. De andere nieuwe binnenkomer betreft de naakthalsgrondel. Die verscheen pas in 2023 in ons land, maar heeft zich inmiddels al behoorlijk in het Nederlandse binnenwater verspreid zodat deze ook een plaats in de VISsengids verdient. Deze soorten worden bij gebrek aan voldoende geschikt beeldmateriaal nog niet herkend door de VISsenscanner module in de app.

VISSENSCANNER 
Van bijna 150 andere vissoorten zijn wel voldoende foto’s ingevoerd. Die herkent je smartphone dankzij de unieke VISsenscanner-functie in de app direct, zodat je meteen weet welke vissoort je hebt gevangen. Klik op de camera knop in de app of maak een foto die je invoert. Het algoritme vertelt je met behulp van de automatische beeldherkenning binnen een paar tellen welke soort het betreft. In de VISsengids vind je over elke soort informatie over de herkenning, leefwijze, records en nog veel meer. De VISsenscanner functie is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, Naturalis Biodiversity Center en Observation.org.

Het onderzoek op de Waal wordt uitgevoerd met de ankerkuil.

ONLINE MAGAZINE: MELD JE AAN!

Sinds december 2023 verschijnt Hét VISblad ook online. Je kunt dit magazine dus digitaal lezen op je desktop, tablet of smartphone. Om toegang te krijgen tot de online versie van Hét VISblad is het wel noodzakelijk dat je e-mailadres bekend is bij Sportvisserij Nederland. Dit kun je snel en eenvoudig registreren in het digitale klantportaal MijnSportvisserij.

De tien edities van Hét VISblad die ieder jaar verschijnen zijn behalve in print tegenwoordig ook als online magazine beschikbaar. Om dit te kunnen lezen is het wel nodig om toegang te krijgen tot de digitale versie. Dat kun je eenvoudig en snel regelen door je e-mailadres te registreren in de online serviceomgeving MijnSportvisserij (mijnsportvisserij.nl). Dan krijg je bij de verschijning van iedere nieuwe editie een reminder dat deze voor je klaarstaat. De digitale versie van Hét VISblad wordt op twee manieren beschikbaar gemaakt voor abonnees. Die zit al inbegrepen bij de prijs van een eenjarig abonnement (voor de prijs van € 14,95) waarvoor je tien edities in print krijgt thuisgestuurd. Je kunt er ook voor kiezen om Hét VISblad alleen digitaal te lezen. Dan betaal je € 9,95 voor een eenjarig online abonnement.

Met de Sportvisserij Nederland monomaster ruim je vislijn netjes op zodat deze niet langs de waterkant achterblijft.

Opgelet

foto: shutterstock

BROEDSEIZOEN WATERVOGELS!

Nu we middenin het broedseizoen van veel watervogels zitten is het extra belangrijk om hier als sportvisser rekening mee te houden. Zorg daarom dat je – indachtig de Gedragscode Sportvissen – geen nesten verstoort en je stek schoon achterlaat. Zo houden we de waterkant schoon en raken watervogels niet verstrikt in achtergebleven (sportvis)afval.

Vissen is natuurbeleving. Op of langs het water maak je onderdeel uit van de natuur, zowel boven als onder water. Zeker tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat sportvissers extra alert zijn op al het nieuwe leven dat rondzwemt en -fladdert. In deze tijd komt het vaker dan in andere periodes voor dat sportvissers en watervogels (die naar nestmateriaal en voedsel zoeken) dichter in elkaars nabijheid verkeren. Alle wilde vogels die in Nederland voorkomen zijn beschermd tijdens het broedseizoen, dus laten we met zijn allen goed zorgen voor de natuur. Hieronder staan een paar eenvoudige tips om het voor watervogels, hun nageslacht én sportvissers aangenaam te houden in de natuur. Zo kan veel dierenleed worden voorkomen.

1 Vis veilig en verantwoord
Blijf weg bij obstakels en gebruik topgewichtjes om de lijn onder water te houden. Dit verkleint de kans dat er watervogels – zwanen, ganzen, eenden, waterhoentjes, meerkoeten – in je lijnen zwemmen of vliegen aanzienlijk. Vis ook zoveel mogelijk weerhaakloos en loodvrij, want dat kan in deze periode schade aan watervogels voorkomen.

2 Ruim rommel aan de waterkant op
Als natuurliefhebbers weten we hoe belangrijk het is om onze omgeving schoon te houden – we vissen zelf immer ook graag op een schone stek. Volg het Vang5-principe en ruim vijf minuten zwerfafval op óf verzamel minimaal vijf stuks zwerfafval tijdens je visdag. Met in totaal 1,7 miljoen sportvissers hebben we zo een grote impact.
Check www.Vang5.nl voor meer informatie. 

3 Let op met haken en lijnen
Watervogels kunnen verstrikt raken in achtergebleven vismateriaal. Vooral haken en lijnen zijn gevaarlijk voor (water)vogels. Laat die dus nooit slingeren, maar ruim ze netjes op. Daarvoor is de monomaster een handig hulpmiddel. Hierin bewaar je stukken vislijn – korte, afgeknipte stukjes of meerdere meters – zodat je die later in de vuilnisbak kunt gooien. De monomaster is verkrijgbaar in de webwinkel van Sportvisserij Nederland.

Sportvissers zijn ten slotte de oren en ogen aan de waterkant. Als je tijdens het sportvissen een dier in nood tegenkomt, neem dan direct contact op met de plaatselijke dierenambulance. Betreft dit een zwaan? Bel dan met Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland (06-83797378). Hij komt dan in actie om de vogel in kwestie te helpen.

Kijk voor meer informatie over de ziekte van Lyme op lymevereniging.nl en tekenradar.nl

BESCHERM JE TEGEN BORRELIA EN LYME

In ons land krijgen zo’n 25.000 mensen jaarlijks de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Sportvissers lopen vanwege het outdoor karakter van de hengelsport een verhoogd risico op een tekenbeet en een mogelijke Lyme-infectie. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om dit vervelende scenario te voorkomen.

Het aantal teken in ons land is de laatste jaren explosief gegroeid als gevolg van de recente zachte winters. Daardoor zijn er ook meer teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie die Lyme veroorzaakt. Bovendien worden teken ook steeds vroeger in het jaar actief (zodra de temperatuur boven de 5°C uitkomt), al worden de meeste mensen gebeten tussen maart en oktober. Een tekenbeet kun je overal oplopen: ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ook hoog gras is een favoriete verblijfplek. Daar bewegen sportvissers zich langs de waterkant vaak doorheen, zodat zij extra risico lopen (zowel overdag als ’s nachts).

VOORZORGSMAATREGELEN
Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen in acht als je gaat vissen. Zorg dat je lichaam goed bedekt is met kleding; ook in de zomer. Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel. Gebruik een insect werende spray met DEET om je handen, (voor)hoofd en nek van een beschermlaag te voorzien. Verder is het raadzaam om jezelf op tekenbeten te (laten) controleren als je in het groen bent geweest. Check plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

GEBETEN? SNEL HANDELEN!
Het is belangrijk om te weten dat de beet van een teek niet pijnlijk is. Die wordt daarom vaak niet opgemerkt, terwijl het juist belangrijk is dat de teek binnen 24 uur op de correcte manier wordt verwijderd – met een speciale tekentang of tekenkaart; nooit met de vingers en zeep of ontsmettingsmiddel. Dan is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme kleiner, al is het aan te raden om na een beet altijd even je bloed te laten onderzoeken. Mits je er snel bij bent, is Lyme doorgaans goed te behandelen met antibiotica. Wordt een besmetting te laat ontdekt, dan kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

NIEUWE FILM: PALINGDANS

Hoe de voortplanting van de paling in elkaar steekt is nog altijd een mysterie. Onderzoekers breken zich hier al heel lang het hoofd over, maar slagen er nog altijd niet in om de reproductiecyclus volledig te doorgronden. Regisseur Hans Dortmans raakte hierdoor gefascineerd en maakte een film over de zoektocht van wetenschappers die het mysterie proberen te ontrafelen.

De afgelopen eeuwen is het de mens niet gelukt het mysterie van de voortplanting van de paling te doorgronden. Een paling wordt als glasaaltje geboren in de Sargassozee en vervolgens maken de larven een lange reis – die wel twee tot drie jaar in beslag neemt – naar de Europese wateren. Na daar volwassen te zijn geworden, maakt de paling de hele reis van 6.000 kilometer weer terug naar de Bermudadriehoek om zich voort te planten en daarna te sterven. Het paren zelf is echter nog nooit door iemand gezien of vastgelegd.

ONTRAFELEN
Wetenschappers proberen het mysterie van de voortplanting van dit prehistorische dier te ontrafelen, en dat is het onderwerp van de film ‘Palingdans’ van regisseur Hans Dortmans. Zo ging hij mee op een expeditie van de Oostenrijkse bioloog Reinhold Hanel die met zijn expeditieschip Walter Herwig III een reis naar de geboortegronden van de paling ondernam. Ook volgde hij in Volendam het uitdagende experiment van bioloog Rick Leemans om paling in een laboratorium te kweken. En tenslotte brengt hij in Tokyo de Japanse verering en palingcultus in beeld, terwijl ook de Japanse paling wordt met uitsterven bedreigd.

PARADOX
Die dreiging geeft de film urgentie én creëert bewustzijn bij het publiek. De toekomst van de paling wordt bedreigd door menselijk ingrijpen, en in Palingdans strijden twee visies om voorrang: behoud versus consumptie. Die paradox speelt een belangrijke rol bij de vraag of we de ontknoping van het voortplantingsgeheim gaan ontrafelen – of zal deze oervis haar geheim niet prijsgeven? De film duurt 72 minuten en gaat op 27 juni in première in verschillende bioscopen verspreid door het land (check filmladder.nl).

VISNIEUWS

>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws

DOWNLOADEN
Download of update de VISsengids app zodat je lijst van vissoorten weer compleet en up-to-date is. Dat kan in de App Store (iPhone en iPad) of Google Play Store (Android) door te zoeken op ‘Vissengids’ en de gratis App te installeren. Daarna kun je direct alle Nederlandse vissoorten bekijken en determineren!

> Apple App Store (iOS)
> Google Play Store (Android)

De gratis VISsengids app is in een geheel nieuw jasje gestoken en aangevuld met twee nieuwe soorten. Deze app biedt een compleet overzicht van alle Nederlandse zoetwater- en zeevissen (in totaal zo’n 180 vissoorten). Daarvan herkent de unieke, ingebouwde VISsenscanner er automatisch bijna 150 van. 

De twee nieuwe soorten die zijn toegevoegd in de gemoderniseerde VISsengids app zijn allebei exotische grondels. De Shimofurigrondel is voor het eerst in 2022 waargenomen in Nederland en lijkt een blijvertje te zijn. Daarom is deze soort vanaf nu ook opgenomen in de VISsengids. De andere nieuwe binnenkomer betreft de naakthalsgrondel. Die verscheen pas in 2023 in ons land, maar heeft zich inmiddels al behoorlijk in het Nederlandse binnenwater verspreid zodat deze ook een plaats in de VISsengids verdient. Deze soorten worden bij gebrek aan voldoende geschikt beeldmateriaal nog niet herkend door de VISsenscanner module in de app.

VISSENSCANNER 
Van bijna 150 andere vissoorten zijn wel voldoende foto’s ingevoerd. Die herkent je smartphone dankzij de unieke VISsenscanner-functie in de app direct, zodat je meteen weet welke vissoort je hebt gevangen. Klik op de camera knop in de app of maak een foto die je invoert. Het algoritme vertelt je met behulp van de automatische beeldherkenning binnen een paar tellen welke soort het betreft. In de VISsengids vind je over elke soort informatie over de herkenning, leefwijze, records en nog veel meer. De VISsenscanner functie is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, Naturalis Biodiversity Center en Observation.org.

VISSENGIDS APP VERNIEUWD

Sinds december 2023 verschijnt Hét VISblad ook online. Je kunt dit magazine dus digitaal lezen op je desktop, tablet of smartphone. Om toegang te krijgen tot de online versie van Hét VISblad is het wel noodzakelijk dat je e-mailadres bekend is bij Sportvisserij Nederland. Dit kun je snel en eenvoudig registreren in het digitale klantportaal MijnSportvisserij.

De tien edities van Hét VISblad die ieder jaar verschijnen zijn behalve in print tegenwoordig ook als online magazine beschikbaar. Om dit te kunnen lezen is het wel nodig om toegang te krijgen tot de digitale versie. Dat kun je eenvoudig en snel regelen door je e-mailadres te registreren in de online serviceomgeving MijnSportvisserij (mijnsportvisserij.nl). Dan krijg je bij de verschijning van iedere nieuwe editie een reminder dat deze voor je klaarstaat. De digitale versie van Hét VISblad wordt op twee manieren beschikbaar gemaakt voor abonnees. Die zit al inbegrepen bij de prijs van een eenjarig abonnement (voor de prijs van € 14,95) waarvoor je tien edities in print krijgt thuisgestuurd. Je kunt er ook voor kiezen om Hét VISblad alleen digitaal te lezen. Dan betaal je € 9,95 voor een eenjarig online abonnement.

ONLINE MAGAZINE: MELD JE AAN!
Opgelet

Met de Sportvisserij Nederland monomaster ruim je vislijn netjes op zodat deze niet langs de waterkant achterblijft.

Nu we middenin het broedseizoen van veel watervogels zitten is het extra belangrijk om hier als sportvisser rekening mee te houden. Zorg daarom dat je – indachtig de Gedragscode Sportvissen – geen nesten verstoort en je stek schoon achterlaat. Zo houden we de waterkant schoon en raken watervogels niet verstrikt in achtergebleven (sportvis)afval.

Vissen is natuurbeleving. Op of langs het water maak je onderdeel uit van de natuur, zowel boven als onder water. Zeker tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat sportvissers extra alert zijn op al het nieuwe leven dat rondzwemt en -fladdert. In deze tijd komt het vaker dan in andere periodes voor dat sportvissers en watervogels (die naar nestmateriaal en voedsel zoeken) dichter in elkaars nabijheid verkeren. Alle wilde vogels die in Nederland voorkomen zijn beschermd tijdens het broedseizoen, dus laten we met zijn allen goed zorgen voor de natuur. Hieronder staan een paar eenvoudige tips om het voor watervogels, hun nageslacht én sportvissers aangenaam te houden in de natuur. Zo kan veel dierenleed worden voorkomen.

1 Vis veilig en verantwoord
Blijf weg bij obstakels en gebruik topgewichtjes om de lijn onder water te houden. Dit verkleint de kans dat er watervogels – zwanen, ganzen, eenden, waterhoentjes, meerkoeten – in je lijnen zwemmen of vliegen aanzienlijk. Vis ook zoveel mogelijk weerhaakloos en loodvrij, want dat kan in deze periode schade aan watervogels voorkomen.

2 Ruim rommel aan de waterkant op
Als natuurliefhebbers weten we hoe belangrijk het is om onze omgeving schoon te houden – we vissen zelf immer ook graag op een schone stek. Volg het Vang5-principe en ruim vijf minuten zwerfafval op óf verzamel minimaal vijf stuks zwerfafval tijdens je visdag. Met in totaal 1,7 miljoen sportvissers hebben we zo een grote impact.
Check www.Vang5.nl voor meer informatie. 

3 Let op met haken en lijnen
Watervogels kunnen verstrikt raken in achtergebleven vismateriaal. Vooral haken en lijnen zijn gevaarlijk voor (water)vogels. Laat die dus nooit slingeren, maar ruim ze netjes op. Daarvoor is de monomaster een handig hulpmiddel. Hierin bewaar je stukken vislijn – korte, afgeknipte stukjes of meerdere meters – zodat je die later in de vuilnisbak kunt gooien. De monomaster is verkrijgbaar in de webwinkel van Sportvisserij Nederland.

Sportvissers zijn ten slotte de oren en ogen aan de waterkant. Als je tijdens het sportvissen een dier in nood tegenkomt, neem dan direct contact op met de plaatselijke dierenambulance. Betreft dit een zwaan? Bel dan met Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland (06-83797378). Hij komt dan in actie om de vogel in kwestie te helpen.

foto: shutterstock

BROEDSEIZOEN WATERVOGELS!

Kijk voor meer informatie over de ziekte van Lyme op lymevereniging.nl en tekenradar.nl

BESCHERM JE TEGEN BORRELIA EN LYME

In ons land krijgen zo’n 25.000 mensen jaarlijks de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Sportvissers lopen vanwege het outdoor karakter van de hengelsport een verhoogd risico op een tekenbeet en een mogelijke Lyme-infectie. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om dit vervelende scenario te voorkomen.

Het aantal teken in ons land is de laatste jaren explosief gegroeid als gevolg van de recente zachte winters. Daardoor zijn er ook meer teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie die Lyme veroorzaakt. Bovendien worden teken ook steeds vroeger in het jaar actief (zodra de temperatuur boven de 5°C uitkomt), al worden de meeste mensen gebeten tussen maart en oktober. Een tekenbeet kun je overal oplopen: ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ook hoog gras is een favoriete verblijfplek. Daar bewegen sportvissers zich langs de waterkant vaak doorheen, zodat zij extra risico lopen (zowel overdag als ’s nachts).

VOORZORGSMAATREGELEN
Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen in acht als je gaat vissen. Zorg dat je lichaam goed bedekt is met kleding; ook in de zomer. Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel. Gebruik een insect werende spray met DEET om je handen, (voor)hoofd en nek van een beschermlaag te voorzien. Verder is het raadzaam om jezelf op tekenbeten te (laten) controleren als je in het groen bent geweest. Check plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

GEBETEN? SNEL HANDELEN!
Het is belangrijk om te weten dat de beet van een teek niet pijnlijk is. Die wordt daarom vaak niet opgemerkt, terwijl het juist belangrijk is dat de teek binnen 24 uur op de correcte manier wordt verwijderd – met een speciale tekentang of tekenkaart; nooit met de vingers en zeep of ontsmettingsmiddel. Dan is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme kleiner, al is het aan te raden om na een beet altijd even je bloed te laten onderzoeken. Mits je er snel bij bent, is Lyme doorgaans goed te behandelen met antibiotica. Wordt een besmetting te laat ontdekt, dan kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

NIEUWE FILM: PALINGDANS

Hoe de voortplanting van de paling in elkaar steekt is nog altijd een mysterie. Onderzoekers breken zich hier al heel lang het hoofd over, maar slagen er nog altijd niet in om de reproductiecyclus volledig te doorgronden. Regisseur Hans Dortmans raakte hierdoor gefascineerd en maakte een film over de zoektocht van wetenschappers die het mysterie proberen te ontrafelen.

De afgelopen eeuwen is het de mens niet gelukt het mysterie van de voortplanting van de paling te doorgronden. Een paling wordt als glasaaltje geboren in de Sargassozee en vervolgens maken de larven een lange reis – die wel twee tot drie jaar in beslag neemt – naar de Europese wateren. Na daar volwassen te zijn geworden, maakt de paling de hele reis van 6.000 kilometer weer terug naar de Bermudadriehoek om zich voort te planten en daarna te sterven. Het paren zelf is echter nog nooit door iemand gezien of vastgelegd.

ONTRAFELEN
Wetenschappers proberen het mysterie van de voortplanting van dit prehistorische dier te ontrafelen, en dat is het onderwerp van de film ‘Palingdans’ van regisseur Hans Dortmans. Zo ging hij mee op een expeditie van de Oostenrijkse bioloog Reinhold Hanel die met zijn expeditieschip Walter Herwig III een reis naar de geboortegronden van de paling ondernam. Ook volgde hij in Volendam het uitdagende experiment van bioloog Rick Leemans om paling in een laboratorium te kweken. En tenslotte brengt hij in Tokyo de Japanse verering en palingcultus in beeld, terwijl ook de Japanse paling wordt met uitsterven bedreigd.

PARADOX
Die dreiging geeft de film urgentie én creëert bewustzijn bij het publiek. De toekomst van de paling wordt bedreigd door menselijk ingrijpen, en in Palingdans strijden twee visies om voorrang: behoud versus consumptie. Die paradox speelt een belangrijke rol bij de vraag of we de ontknoping van het voortplantingsgeheim gaan ontrafelen – of zal deze oervis haar geheim niet prijsgeven? De film duurt 72 minuten en gaat op 27 juni in première in verschillende bioscopen verspreid door het land (check filmladder.nl).

Sportvisserij Nederland

Hét VISblad online magazine
Volledig scherm