TEKST: JORAN BAL >
FOTOGRAFIE: FRANK VAN DER BURG
BELGISCHE
BONDSCOACHTEAM HOLLAND
Jens de Vrieze (38) is begin dit jaar bij Sportvisserij Nederland in dienst getreden als bondscoach van Team Holland Heren Zout. De gelouterde Belgische wedstrijdvisser moet de Nederlandse kustvissers structureel naar een toppositie op internationale ranglijst brengen. In dit interview maakt hij zijn intenties duidelijk.
Jens de Vrieze in actie bij de 12e editie van de Richard Solleveld Bokaal.
TEAMSPIRIT
Tijdens die gesprekken viel het De Vrieze op hoe volwassen het relatief jonge team al is. “Tijdens de trainingen op Sicilië ving Team Holland bijvoorbeeld weinig vis. Daar raakten ze echter niet van in paniek. Het stimuleerde hen juist om te gaan uitdokteren wat wel werkte en scherp te blijven op alle mogelijke scenario’s die zich in de wedstrijd zouden kunnen voordoen. Bovendien ontdekten ze in de laatste training een detail dat zich tijdens het WK dubbel en dwars uitbetaalde.” Ook de teamspirit is een van de fundamenten onder het WK-succes. “Deze gasten vormen een hele hechte club. Ze kennen elkaar, spreken dezelfde taal en hebben aan een half woord al genoeg. Bovendien durven ze het om bepaalde zaken aan te kaarten. Zo houden ze elkaar scherp.” De selectie van Team Holland die dit jaar op het WK in Spanje de titel verdedigt is dan ook grotendeels ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar.
BREDERE BASIS
“Van een beschermde status is echter geen sprake”, verzekert De Vrieze, “al is een individuele top 25 klassering op een WK voor mij veelzeggend: met vier man in de top 25 heb je vrijwel zeker een teammedaille te pakken.” Zijn opdracht als bondscoach is om de basis waaruit de nationale selectie wordt samengesteld te verbreden. Waar die nu uit ongeveer tien man bestaat, moeten dat er idealiter zo’n dertig worden. “Dat maakt mijn job in zekere zin moeilijker, maar aan de andere kant ook gemakkelijker. Meer concurrentie houdt iedereen scherp en brengt het niveau omhoog.” Het wordt wel nog een aardige kluif om de wedstrijdtop te verbreden en tegelijkertijd iedereen aan boord te houden. “We moeten de instroom van nieuw en aanstormend talent meer laten sparren met de routiniers en de uitstroom beperken. Als bondscoach is het tevens mijn taak om iedereen die qua niveau tegen Team Holland aanzit gemotiveerd te houden – ook als ze buiten de boot vallen. Het is een utopie om te denken dat je het voor iedereen goed kunt doen, al is dat wel mijn intentie.”
BUITENKANS + BONUS
Dat hij bondscoach is geworden van één van de grootste sportbonden van Nederland vindt De Vrieze een hele eer. “Ik zie het vooral als een erkenning en een verlengde van mijn professionele activiteit. Daarbij is het een bonus dat ik deze opdracht als gepassioneerd zoute sportvisser met ongelofelijk veel motivatie kan doen. Dat ik een steentje kan bijdragen om deze tak van sport te laten groeien en te professionaliseren was altijd al mijn opzet”, vat De Vrieze zijn motivatie voor de job van bondscoach samen. “Dat ik daarbij met zo’n talentvolle groep wedstrijdvissers mag werken is uniek.” Inmiddels is hij druk doende om nog meer wegwijs te worden in de Nederlandse wedstrijdvisserij. “Vanuit mijn verleden ken ik natuurlijk de bekende namen in het wereldje. Maar door te scouten tijdens het NTC of deel te nemen aan de wedstrijd om de Richard Solleveld Bokaal krijg ik een beter beeld van wie er allemaal actief zijn in de kustvisserij en wat de verhoudingen zijn. Dat helpt me hopelijk om vissers te motiveren en om mijn keuzes goed te onderbouwen en transparant te werk te gaan. Aangezien ik bijna niemand echt goed ken, start iedereen bij mij met een schone lei.” Via een tussenstop met de kustvisinterland die medio september in Zeeland door Sportvisserij Nederland wordt georganiseerd werkt De Vrieze met zijn team al toe naar het WK Kustvissen dat medio november plaatsvindt in het Spaanse Peñiscola. “Daar komt het erop aan en moeten we presteren. Want resultaten neerzetten en medailles halen is uiteindelijk waar het in de wedstrijdsport om draait.”
De Vrieze
heeft wel ervaring als strandvisser, maar niet op hetzelfde hoge niveau als dat hij bij het bootvissen bereikte. “Gelukkig hoef ik die mannen van Team Holland niet
meer te leren vissen.”
“Als lid van een
nationale selectie moet je volledig transparant zijn naar het team en elkaar het succes 100% gunnen. De teamprestatie staat immers altijd
voorop.”
KRITISCH KIJKEN
Voor een bredere basis wedstrijdvissers is het volgens de bondscoach belangrijk dat het aantal teams dat meedoet aan de PENN Nationale Teamcompetitie Kustvissen niet verder zakt en dat het deelnemers aantal aan het open NK Kustvissen stijgt. “Daarom spar ik samen met de wedstrijdafdeling over de opzet van de competities en houden we de wedstrijdagenda tegen het licht. Zo is de Teamcompetitie top qua organisatie, maar vielen de vangsten bij de eerste twee wedstrijden (deels vanwege de weersomstandigheden) helaas toch ietwat tegen. Dat is geen goede reclame, zeker niet als je ziet hoeveel tijd en energie zowel de deelnemers als de organisatie erin steken. Het liefst zie ik veel visrijke wedstrijden, want daar komen mensen op af. Mogelijk kun je door wat te schuiven qua planning inzake het getij en de locaties de zaken ten goede keren. De opzet van de competitie hoeft niet helemaal op zijn kant, maar progressie boeken moet mogelijk zijn.”
‘SPORTSMANSHIP’
Het oog voor detail van De Vrieze laat duidelijk zien dat hij niets aan het toeval overlaat. “Dat kan in topsport ook niet”, zegt hij stellig. “Om succesvol te zijn zal je de grens moeten opzoeken om net die paar procentjes winst te kunnen behalen. Anders haal je er nooit uit wat erin zit. Dat doet de concurrentie in het buitenland wel. Portugal is bijvoorbeeld van de middenmoot naar de top doorgestoten door mensen uit de sportwereld in de hengelsport aan te stellen en te professionaliseren. Zij zijn bijvoorbeeld present bij alle grote toernooien, in alle categorieën.” De Vrieze vindt het dan ook bijzonder jammer dat er geen Nederlanders actief zijn op het WK duo en WK 55+. “Niet alleen omdat we in onze rangen toppers hebben die daar thuishoren. Maar ook omdat de locaties waar wordt gevist steeds terugkomen op de wedstrijdkalender van de FIPS-M. We lopen zo informatie mis van deze WK’s die ons een voorsprong kan geven bij andere toernooien die later op dezelfde plekken worden georganiseerd.” Tegelijkertijd is het volgens de kersverse bondscoach belangrijk dat prestaties en plezier samengaan. “Daarbij is fair play essentieel. Bij het opzoeken van de grenzen is het belangrijk dat je binnen de marges blijft van wat de regels voorschrijven. Anders heeft de prestatie voor mij geen enkele waarde. Sportsmanship staat bij mij hoog in het vaandel. Ook om het imago van de sportvisserij te bewaken. Alle vormen van grensoverschrijdend gedrag – fraude en alle soorten van intimidatie – moet je absoluut niet tolereren.”
‘in een nationale selectie moet ieder teamlid iets toevoegen aan het geheel, want verschillende invalshoeken maken je flexibeler en dus ook succesvoller’
De lat voor de kersverse bondscoach ligt direct al aardig hoog. Bij het WK Kustvissen 2023 in Sicilië won Team Holland zowel met het team als individueel – in de persoon van Frank Peene – de gouden plak. “Dat is natuurlijk een topprestatie, waarvoor mijn complimenten aan de ploeg en mijn voorganger Rob Punselie”, zegt De Vrieze. Hij ziet dit succes eerder als een aanmoediging dan als een last. “Het bewijst dat we ons kunnen meten met de absolute wereldtop. Dat is mooi, want we willen structureel aansluiting vinden bij landen als Spanje, Italië en Portugal. Nederland staat door de WK-winst nu vierde op de wereldranglijst, maar op de kampioenschappen daarvoor eindigde de ploeg als vijfde en zesde. Mijn insteek is om steevast op het podium te komen, hoogstens af en toe een keer net erbuiten. Nederland moet een topland worden, zijn én blijven.”
INTERVIEWS
Daarvoor ziet De Vrieze met de huidige wedstrijdtoppers zeker mogelijkheden. “Dit Team Holland kan de komende jaren elke editie voor een WK-medaille gaan”, zegt hij onomwonden. “De meeste van die mannen zijn een pak jonger dan ik ben en hebben nu al een schat aan internationale ervaring. Die capaciteiten bieden zeker perspectief voor meer eremetaal. Bij voorkeur met een gouden kleur, maar het blijft vissen hè?” Een van de eerste dingen die hij als bondscoach deed was het interviewen van alle wedstrijdvissers die er op het WK in Sicilië bij waren. Dit om te achterhalen hoe het succes tot stand kwam. “Het is belangrijk om in beeld te brengen wat er goed gaat en waar er nog ruimte is voor verbetering. Ook wil ik zo informatie ophalen om bepaalde parameters te kunnen installeren die het makkelijker maken om tactische beslissingen te nemen.”
De aanstelling als bondscoach is voor Jens de Vrieze een primeur. Na zelf jarenlang actief te zijn geweest in het internationale zoute wedstrijdcircuit, begint de Belg bij Team Holland aan zijn eerste klus als coach van een nationale ploeg. Hij kijkt er naar uit om de Nederlandse kustvissers te motiveren, te inspireren en naar nieuwe successen te leiden.
Met dertien FIPS-Mer WK-deelnames en meer dan vijftig individuele zeges in het boot- en strandvissen beschikt De Vrieze over een berg aan ervaring. Na individueel eremetaal op het WK had hij een topsportstatuut aan de Artevelde Hogeschool in Gent en zette hij de zeehengelsport in de schijnwerpers met zijn afstudeeropdracht. In de vijftien jaar dat hij op hoog niveau actief was in de bootvisserij heeft-ie ook de nodige coachervaring opgedaan. “Zo heb ik mijn eigen ploeg gecoacht en ben ik op het WK Teams Bootvissen coach geweest van andere equipes. Daarnaast was ik actief als gecertificeerd monitor bij het WK bootvissen voor beloften en op trainingsstages en kampen. Buiten de hengelsport heb ik een jeugdvoetbalploeg en een dames volleybalploeg getraind.”
Het overbrengen van informatie en werken met groepen mensen is De Vrieze ook beroepsmatig niet vreemd. “Na als leerkracht te zijn afgestudeerd heb ik enkele jaren gewerkt als docent lichamelijke opvoeding, Informatica & Economie. Vervolgens ben ik vanuit het onderwijs het bedrijfsleven ingerold. Daar heb ik diverse teams samengesteld, opgeleid en aangestuurd. Momenteel werk ik als customer relations manager bij een multinational. Mijn studie en werkervaring sluiten dus heel mooi aan bij de functie van bondscoach.”
Dat hij als Belg de coaching van Team Holland voor zijn rekening neemt is volgens De Vrieze niet zo gek als het voor sommigen wellicht klinkt. “In de topsport is dit niet ongewoon hè?! Zo zijn er in sporten als voetbal en hockey bij nationale ploegen ook volop buitenlandse coaches actief. Bovendien kan de neutrale blik van een relatieve buitenstaander verfrissend werken. En als Vlaming die haast op de grens met Nederland woont spreek ik natuurlijk dezelfde taal”, zegt hij met een knipoog.
>> PEOPLE MANAGER
BELGISCHE
BONDSCOACHTEAM HOLLAND
TEKST: JORAN BAL >
FOTOGRAFIE: FRANK VAN DER BURG
Jens de Vrieze (38) is begin dit jaar bij Sportvisserij Nederland in dienst getreden als bondscoach van Team Holland Heren Zout. De gelouterde Belgische wedstrijdvisser moet de Nederlandse kustvissers structureel naar een toppositie op internationale ranglijst brengen. In dit interview maakt hij zijn intenties duidelijk.
De Vrieze
heeft wel ervaring als strandvisser, maar niet op hetzelfde hoge niveau als dat hij bij het bootvissen bereikte. “Gelukkig hoef ik die mannen van Team Holland niet
meer te leren vissen.”
BUITENKANS + BONUS
Dat hij bondscoach is geworden van één van de grootste sportbonden van Nederland vindt De Vrieze een hele eer. “Ik zie het vooral als een erkenning en een verlengde van mijn professionele activiteit. Daarbij is het een bonus dat ik deze opdracht als gepassioneerd zoute sportvisser met ongelofelijk veel motivatie kan doen. Dat ik een steentje kan bijdragen om deze tak van sport te laten groeien en te professionaliseren was altijd al mijn opzet”, vat De Vrieze zijn motivatie voor de job van bondscoach samen. “Dat ik daarbij met zo’n talentvolle groep wedstrijdvissers mag werken is uniek.” Inmiddels is hij druk doende om nog meer wegwijs te worden in de Nederlandse wedstrijdvisserij. “Vanuit mijn verleden ken ik natuurlijk de bekende namen in het wereldje. Maar door te scouten tijdens het NTC of deel te nemen aan de wedstrijd om de Richard Solleveld Bokaal krijg ik een beter beeld van wie er allemaal actief zijn in de kustvisserij en wat de verhoudingen zijn. Dat helpt me hopelijk om vissers te motiveren en om mijn keuzes goed te onderbouwen en transparant te werk te gaan. Aangezien ik bijna niemand echt goed ken, start iedereen bij mij met een schone lei.” Via een tussenstop met de kustvisinterland die medio september in Zeeland door Sportvisserij Nederland wordt georganiseerd werkt De Vrieze met zijn team al toe naar het WK Kustvissen dat medio november plaatsvindt in het Spaanse Peñiscola. “Daar komt het erop aan en moeten we presteren. Want resultaten neerzetten en medailles halen is uiteindelijk waar het in de wedstrijdsport om draait.”
Jens de Vrieze in actie bij de 12e editie van de Richard Solleveld Bokaal.
KRITISCH KIJKEN
Voor een bredere basis wedstrijdvissers is het volgens de bondscoach belangrijk dat het aantal teams dat meedoet aan de PENN Nationale Teamcompetitie Kustvissen niet verder zakt en dat het deelnemers aantal aan het open NK Kustvissen stijgt. “Daarom spar ik samen met de wedstrijdafdeling over de opzet van de competities en houden we de wedstrijdagenda tegen het licht. Zo is de Teamcompetitie top qua organisatie, maar vielen de vangsten bij de eerste twee wedstrijden (deels vanwege de weersomstandigheden) helaas toch ietwat tegen. Dat is geen goede reclame, zeker niet als je ziet hoeveel tijd en energie zowel de deelnemers als de organisatie erin steken. Het liefst zie ik veel visrijke wedstrijden, want daar komen mensen op af. Mogelijk kun je door wat te schuiven qua planning inzake het getij en de locaties de zaken ten goede keren. De opzet van de competitie hoeft niet helemaal op zijn kant, maar progressie boeken moet mogelijk zijn.”
‘SPORTSMANSHIP’
Het oog voor detail van De Vrieze laat duidelijk zien dat hij niets aan het toeval overlaat. “Dat kan in topsport ook niet”, zegt hij stellig. “Om succesvol te zijn zal je de grens moeten opzoeken om net die paar procentjes winst te kunnen behalen. Anders haal je er nooit uit wat erin zit. Dat doet de concurrentie in het buitenland wel. Portugal is bijvoorbeeld van de middenmoot naar de top doorgestoten door mensen uit de sportwereld in de hengelsport aan te stellen en te professionaliseren. Zij zijn bijvoorbeeld present bij alle grote toernooien, in alle categorieën.” De Vrieze vindt het dan ook bijzonder jammer dat er geen Nederlanders actief zijn op het WK duo en WK 55+. “Niet alleen omdat we in onze rangen toppers hebben die daar thuishoren. Maar ook omdat de locaties waar wordt gevist steeds terugkomen op de wedstrijdkalender van de FIPS-M. We lopen zo informatie mis van deze WK’s die ons een voorsprong kan geven bij andere toernooien die later op dezelfde plekken worden georganiseerd.” Tegelijkertijd is het volgens de kersverse bondscoach belangrijk dat prestaties en plezier samengaan. “Daarbij is fair play essentieel. Bij het opzoeken van de grenzen is het belangrijk dat je binnen de marges blijft van wat de regels voorschrijven. Anders heeft de prestatie voor mij geen enkele waarde. Sportsmanship staat bij mij hoog in het vaandel. Ook om het imago van de sportvisserij te bewaken. Alle vormen van grensoverschrijdend gedrag – fraude en alle soorten van intimidatie – moet je absoluut niet tolereren.”
TEAMSPIRIT
Tijdens die gesprekken viel het De Vrieze op hoe volwassen het relatief jonge team al is. “Tijdens de trainingen op Sicilië ving Team Holland bijvoorbeeld weinig vis. Daar raakten ze echter niet van in paniek. Het stimuleerde hen juist om te gaan uitdokteren wat wel werkte en scherp te blijven op alle mogelijke scenario’s die zich in de wedstrijd zouden kunnen voordoen. Bovendien ontdekten ze in de laatste training een detail dat zich tijdens het WK dubbel en dwars uitbetaalde.” Ook de teamspirit is een van de fundamenten onder het WK-succes. “Deze gasten vormen een hele hechte club. Ze kennen elkaar, spreken dezelfde taal en hebben aan een half woord al genoeg. Bovendien durven ze het om bepaalde zaken aan te kaarten. Zo houden ze elkaar scherp.” De selectie van Team Holland die dit jaar op het WK in Spanje de titel verdedigt is dan ook grotendeels ongewijzigd gebleven ten opzichte van vorig jaar.
BREDERE BASIS
“Van een beschermde status is echter geen sprake”, verzekert De Vrieze, “al is een individuele top 25 klassering op een WK voor mij veelzeggend: met vier man in de top 25 heb je vrijwel zeker een teammedaille te pakken.” Zijn opdracht als bondscoach is om de basis waaruit de nationale selectie wordt samengesteld te verbreden. Waar die nu uit ongeveer tien man bestaat, moeten dat er idealiter zo’n dertig worden. “Dat maakt mijn job in zekere zin moeilijker, maar aan de andere kant ook gemakkelijker. Meer concurrentie houdt iedereen scherp en brengt het niveau omhoog.” Het wordt wel nog een aardige kluif om de wedstrijdtop te verbreden en tegelijkertijd iedereen aan boord te houden. “We moeten de instroom van nieuw en aanstormend talent meer laten sparren met de routiniers en de uitstroom beperken. Als bondscoach is het tevens mijn taak om iedereen die qua niveau tegen Team Holland aanzit gemotiveerd te houden – ook als ze buiten de boot vallen. Het is een utopie om te denken dat je het voor iedereen goed kunt doen, al is dat wel mijn intentie.”
‘in een nationale selectie moet ieder teamlid iets toevoegen aan het geheel, want verschillende invalshoeken maken je flexibeler en dus ook succesvoller’
De lat voor de kersverse bondscoach ligt direct al aardig hoog. Bij het WK Kustvissen 2023 in Sicilië won Team Holland zowel met het team als individueel – in de persoon van Frank Peene – de gouden plak. “Dat is natuurlijk een topprestatie, waarvoor mijn complimenten aan de ploeg en mijn voorganger Rob Punselie”, zegt De Vrieze. Hij ziet dit succes eerder als een aanmoediging dan als een last. “Het bewijst dat we ons kunnen meten met de absolute wereldtop. Dat is mooi, want we willen structureel aansluiting vinden bij landen als Spanje, Italië en Portugal. Nederland staat door de WK-winst nu vierde op de wereldranglijst, maar op de kampioenschappen daarvoor eindigde de ploeg als vijfde en zesde. Mijn insteek is om steevast op het podium te komen, hoogstens af en toe een keer net erbuiten. Nederland moet een topland worden, zijn én blijven.”
INTERVIEWS
Daarvoor ziet De Vrieze met de huidige wedstrijdtoppers zeker mogelijkheden. “Dit Team Holland kan de komende jaren elke editie voor een WK-medaille gaan”, zegt hij onomwonden. “De meeste van die mannen zijn een pak jonger dan ik ben en hebben nu al een schat aan internationale ervaring. Die capaciteiten bieden zeker perspectief voor meer eremetaal. Bij voorkeur met een gouden kleur, maar het blijft vissen hè?” Een van de eerste dingen die hij als bondscoach deed was het interviewen van alle wedstrijdvissers die er op het WK in Sicilië bij waren. Dit om te achterhalen hoe het succes tot stand kwam. “Het is belangrijk om in beeld te brengen wat er goed gaat en waar er nog ruimte is voor verbetering. Ook wil ik zo informatie ophalen om bepaalde parameters te kunnen installeren die het makkelijker maken om tactische beslissingen te nemen.”
“Als lid van een
nationale selectie moet
je volledig transparant zijn naar het team en elkaar het succes 100% gunnen. De teamprestatie staat immers altijd
voorop.”
De aanstelling als bondscoach is voor Jens de Vrieze een primeur. Na zelf jarenlang actief te zijn geweest in het internationale zoute wedstrijdcircuit, begint de Belg bij Team Holland aan zijn eerste klus als coach van een nationale ploeg. Hij kijkt er naar uit om de Nederlandse kustvissers te motiveren, te inspireren en naar nieuwe successen te leiden.
Met dertien FIPS-Mer WK-deelnames en meer dan vijftig individuele zeges in het boot- en strandvissen beschikt De Vrieze over een berg aan ervaring. Na individueel eremetaal op het WK had hij een topsportstatuut aan de Artevelde Hogeschool in Gent en zette hij de zeehengelsport in de schijnwerpers met zijn afstudeeropdracht. In de vijftien jaar dat hij op hoog niveau actief was in de bootvisserij heeft-ie ook de nodige coachervaring opgedaan. “Zo heb ik mijn eigen ploeg gecoacht en ben ik op het WK Teams Bootvissen coach geweest van andere equipes. Daarnaast was ik actief als gecertificeerd monitor bij het WK bootvissen voor beloften en op trainingsstages en kampen. Buiten de hengelsport heb ik een jeugdvoetbalploeg en een dames volleybalploeg getraind.”
Het overbrengen van informatie en werken met groepen mensen is De Vrieze ook beroepsmatig niet vreemd. “Na als leerkracht te zijn afgestudeerd heb ik enkele jaren gewerkt als docent lichamelijke opvoeding, Informatica & Economie. Vervolgens ben ik vanuit het onderwijs het bedrijfsleven ingerold. Daar heb ik diverse teams samengesteld, opgeleid en aangestuurd. Momenteel werk ik als customer relations manager bij een multinational. Mijn studie en werkervaring sluiten dus heel mooi aan bij de functie van bondscoach.”
Dat hij als Belg de coaching van Team Holland voor zijn rekening neemt is volgens De Vrieze niet zo gek als het voor sommigen wellicht klinkt. “In de topsport is dit niet ongewoon hè?! Zo zijn er in sporten als voetbal en hockey bij nationale ploegen ook volop buitenlandse coaches actief. Bovendien kan de neutrale blik van een relatieve buitenstaander verfrissend werken. En als Vlaming die haast op de grens met Nederland woont spreek ik natuurlijk dezelfde taal”, zegt hij met een knipoog.
>> PEOPLE MANAGER