>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
VISNIEUWS
>> nieuw record ruwe haai
>> 250 EUROPESE STEUREN UITGEZET
>> TOENEMENDE VRAAG
VRIJWILLIGERS VISLESSEN
>> SPORTVISSERIJ OP WEG
NAAR SAMEN één
>> ZONVENANT GETEKEND
Albert (rechts) en Robert met het nieuwe Nederlandse record ruwe haai.
NIEUW RECORD RUWE HAAI: 175 CM!
Albert Dekker ving eind juli op de Oosterschelde een ruwe haai van maar liefst 175 cm. Daarmee heeft hij het nieuwe Nederlandse record ruwe haai officieus op zijn naam geschreven (als er dit jaar geen grotere vis wordt gevangen keurt de NCRZ-commissie zijn claim goed). Het oude lengterecord van Peter Bogaard – die in 2020 een ruwe haai van 169,5 cm ving – gaat dan uit de boeken.
Eind juli was Albert met zijn vismaten Robert Kneefel en Martijn Dekkers gericht op ruwe haai aan het vissen. Robert ankerde zijn boot eerst op een plek waar het tussen de zeven en de tien meter diep is, maar daar wisten de krabben wel raad met de verse makrelen die als aas werden gebruikt. Na een uur lang steeds lege haken binnen te hebben gehaald, besloten ze om dieper water op te zoeken. Op een stek met 12 meter onder de boot lieten ze het anker zakken. Martijn, die al de nodige ervaring heeft met het vissen op ruwe haai, gaf instructie om de molenslip precies zo af te stellen dat de sterke stroming net geen vat zou krijgen op de lijn. In het geval dat een haai de makreel pakt, voelt die dan minimale weerstand. In combinatie met de schuivende montage – waarbij het werpgewicht vrij over de lijn beweegt – zal de haai het aas vervolgens niet snel loslaten.
ZENUWSLOPEND
Dat bleek, want al na tien minuten gierde de lijn van Albert’s molen. Na acht seconden draaide Albert de slip stevig vast, om daarna heel snel lijn binnen te draaien zodat de circle hook zijn werk kon doen. De haai nam daarop meteen een spurt waarbij razendsnel vijftig meter lijn van de molen verdween. “De dril was echt zenuwslopend”, blikt Albert terug. “Deze vis was beresterk en vergde het uiterste van het materiaal.” Toen de haai voor het eerst boven kwam kon hij zijn ogen niet geloven. “Ik heb op zoet en zout al best wat grote vissen gevangen, maar dit was duidelijk van een heel ander kaliber.” Martijn schepte de vis, maar voordat hij haar aan boord kon tillen beet deze zich dwars door het net heen. In de chaos wisten de vismaten het hoofd koel te houden. Robert pakte een schaar en maakte het gat groter, zodat Albert hier de hengel doorheen kon steken. Daarna konden ze de haai met vereende krachten aan boord brengen.
RECORDAFMETING
“Op het moment dat de grote haai in het kleine bootje lag, klemde Martijn de vis meteen goed vast. Robert hield de neus beet, zodat de haai zich niet kon beschadigen of naar ons kon happen. Toen hebben we haar opgemeten en kwamen we tot de ontdekking dat dit een recordvis betrof. Vervolgens hebben we dat snel op film gezet”, vertelt Albert. Met 175 cm betreft dit inderdaad een verbetering van 5,5 cm van het oude record, zo bevestigde de NCRZ-commissie. Die bespreekt begin volgend jaar alle recordclaims van 2024, maar zoals het er nu naar uitziet komt deze er wel door. Na een paar snelle foto’s werd de haai teruggezet, die direct weer de diepte in zwom. Daarna volgden high fives, omhelzingen, plus een moment van bezinning. “Ik ben best een druk type, maar hier werd ik toch even helemaal stil van. Ook omdat we na deze onvergetelijke dag alle drie gesloopt waren. Ten slotte wil ik mijn vrienden nogmaals bedanken, want zonder hen was mij dit nooit gelukt.”
Bekijk
hier de items terug
Verschillende media besteedden uitgebreid aandacht aan de uitzettingen van de Europese steuren.
In augustus zijn in Millingen aan de Rijn, Woudrichem en in de Amer jonge Europese steuren uitgezet. De 250 vissen zijn uitgerust met speciale identificatiechips, locatiezenders en predatietags. Die leveren straks waardevolle gegevens op over de overlevingskansen, migratieroutes én de mogelijke terugkeer van de steur in de Rijn.
De eerst lichting steuren (30 exemplaren) werd op 16 augustus in de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders – uit Nederland en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen – rangers van WWF en pers uitgezet in Millingen aan de Rijn. In de dagen daarna volgden nog meer uitzettingen die het totaal op 250 exemplaren bracht. De vissen zijn anderhalf jaar oud, ongeveer 30 cm lang, 100 gram zwaar en uitgerust met speciale identificatiechips, locatiezenders en predatietags. De zenders, chips en tags leveren waardevolle gegevens op over de overlevingskansen, migratieroutes van de steur en de mogelijke terugkeer van Acipenser sturio in de Rijn. Deze informatie wordt vergeleken met eerdere steuruitzettingen – in 2012 en 2015 in de Rijn, in 2023 in de Biesbosch – om te bepalen of grootschalige herintroductie van de Europese steur een haalbare kaart is. En zo ja, wat de beste aanpak is om dit te doen.
BIJNA UITGESTORVEN
De Europese steur werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard in Nederland, maar op plekken in Frankrijk en Duitsland bleven nog kleine restpopulaties over. Met de kweek van nakomelingen van deze laatste wilde Europese steuren is het mogelijk om deze vissoort opnieuw in de Rijn uit te zetten in het kader van onderzoek. Dat helpt om informatie boven water te halen die inzicht geeft in wat nodig is om de soort permanent terug te laten keren. Dat is hoognodig, want er zijn in het wild naar schatting nog geen 1.000 volwassen exemplaren over van de Europese steur. Sinds 2004 werken ARK Rewilding Nederland, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en Sportvisserij Nederland samen aan de herintroductie van de steur. Dit steurenprogramma is sinds 2023 onderdeel van het Interregprogramma ‘De Rijn verbindt/Der Rhein verbindet’.
VRIJWILLIGERS VISLESSEN
Dit jaar hebben VISmeesters en vrijwilligers van hengelsportverenigingen al meer dan 400 vislessen gegeven. Dat zouden er nog meer kunnen zijn gezien de grote vraag vanuit basisscholen, maar het ontbreekt aan VISmeesters, VISjuffen en overige vrijwilligers. Meld je daarom aan voor de cursus VIScoach of VISmeester!
Vislessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging. Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een waterpartij dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij. In de weken na een visles wordt door de kinderen vaak volop in de wateren dichtbij school gevist. Veel verenigingen houden de kinderen enthousiast door het aanbieden van een gratis (online) jeugdvergunning, een vervolgcursus ‘Vissen voor kids’ en andere leuke activiteiten. Dit resulteert in een toename van het aantal jeugdleden.
GRATIS CURSUS
Om aan de toenemende vraag naar vislessen te kunnen voldoen is er extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches. Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren daarom gratis cursussen. Zo is de cursus VIScoach – die één avond duurt – gericht op de praktijk aan de waterkant. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen kunt omgaan en ze op de juiste manier iets bijbrengt. De cursus VISmeester is als vervolgcursus bestemd voor vrijwilligers die visles willen geven op de basisschool. Deze cursus omvat één avond op locatie en een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Tijdens de eerste echte les op school is er begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.
MELD JE AAN!
Wil jij helpen om de jeugd warm laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan voor de cursus VIScoach of VISmeester. Met het certificaat op zak kun je jouw vereniging ondersteunen bij het geven of ondersteunen van vislessen en het organiseren van jeugdactiviteiten. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten; ook als je maar enkele dagen per jaar beschikbaar bent kun je al veel betekenen. Dit najaar bieden we de service om – bij voldoende animo – lokaal een cursus te organiseren, bijvoorbeeld in het clubgebouw van de vereniging of op een federatiekantoor. Ook in het voorjaar van 2025 worden in elke regio weer de cursussen VIScoach en VISmeester georganiseerd. Wil je een gratis cursus volgen? Mail dan snel naar:
cursussen@sportvisserijnederland.nl.
Met het afsluiten van het zogenaamde ‘Zonvenant’ is Sportvisserij Nederland strategisch partner geworden van het Nationaal Huidfonds. Deze intentieverklaring om zonbeschermings-maatregelen die huidkanker helpen te voorkomen (weren, kleren, smeren) op te nemen in het beleid werd op 21 augustus ondertekend bij de ZomerVISkaravaan in Den Haag.
Het Zonvenant heeft als doel om zonveilig sporten vanzelfsprekend te maken. Die missie past bij uitstek (ook) bij de hengelsport. Bescherming tegen de zon – en daarmee huidkanker – is voor alle sportvissers een zeer relevant onderwerp, ongeacht de doelgroep (wedstrijdvissers, jeugd, recreanten). Sportvisserij Nederland zal zich als strategisch partner dan ook actief inzetten voor bewustwording, educatie en – waar mogelijk en passend – implementatie van het zonprotocol. Dit betekent dat we bijvoorbeeld bij de ZomerVISkaravaan en bij wedstrijden zonnebrandzuilen plaatsen en ook in diverse uitingen melding maken van zonveilig sporten. Het Nationaal Huidfonds ondersteunt als kennispartner en zorgt voor de juiste informatie en communicatiemiddelen.
NAAR SAMEN één
Om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen is één sterke sportvisserijorganisatie van groot belang. Daarom zetten de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland op dit moment grote stappen om de krachten te gaan bundelen. In dit artikel nemen we je mee in wat er precies gaande is en waarom dat voor jou als sportvisser van belang is.
Wat is ‘Op weg naar SAMEN één’?
Verspreid over Nederland zijn er circa 700 hengelsportverenigingen die elk lid zijn van één van de zeven hengelsportfederaties. Die zijn op hun beurt weer aangesloten bij Sportvisserij Nederland. De zeven federaties én Sportvisserij Nederland hebben op 7 maart 2024 tijdens de extra Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland het voornemen aangenomen om – in plaats van acht aparte, autonome organisaties – samen één sportvisserijorganisatie te gaan vormen. Vandaar ook de naam ‘Op weg naar SAMEN één’.
Waarom wordt naar één sportvisserij-organisatie toegewerkt?
De georganiseerde sportvisserij wil dat iedereen op een duurzame en verantwoorde manier kan sportvissen. Om dat te realiseren werken we toe naar één slagvaardige en efficiënte organisatie. Betere samenwerking en centraler beleid maken dat we effectiever kunnen werken en beter kunnen focussen op onze gezamenlijke doelen. Een toekomstbestendige sportvisserijorganisatie zorgt ervoor dat we servicegerichter kunnen werken en de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.
Hoe wordt er toegewerkt naar één sportvisserijorganisatie?
Voordat we als één organisatie verder kunnen, moet er nog veel gebeuren. Een speciaal opgericht transitieteam werkt aan een eenwordingsplan dat tijdens de algemene ledenvergaderingen van de federaties (medio 2025) wordt voorgelegd aan de hengelsportverenigingen. Het transitieteam bestaat uit een sterke vertegenwoordiging van de federaties en directieleden van Sportvisserij Nederland. Jan Willem Landré is aangesteld als ‘externe’ programmamanager die het transitieteam ondersteunt.
Wat betekent dit straks voor mij als sportvisser?
Als sportvisser zal je voorlopig weinig merken van het werk achter de schermen. Deze stappen zetten we echter omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee als organisatie – en daarmee als sportvisserijsector – straks veel sterker staan. Zo kunnen we onder andere gerichter inzetten op gezamenlijke belangenbehartiging van lokaal tot internationaal niveau, meer doen voor de visstand en onderwaternatuur, de sportvisserijmogelijkheden verbeteren, betere ledenservice bieden en sportvissers nog beter van relevante informatie voorzien.
Wanneer is de eenwording gereed?
Het streven is om per 1 januari 2026 als één gezamenlijke organisatie naar buiten te treden. Dat lijkt nu wellicht nog ver weg, maar er moet de komende anderhalf jaar nog veel worden gedaan om deze stap te verwezenlijken. Zo zijn er maar liefst achttien verschillende werkgroepen opgericht die – elk met een ander onderdeel van de eenwording – aan de slag zijn gegaan en gerichte doelen hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de werkgroepen visrechten, controle en handhaving, wedstrijden, vrijwilligers, maar ook aan een speciale werkgroep voor een nieuwe naam, huisstijl, logo en website.
Hoe word ik op de hoogte gehouden en waar kan ik terecht met vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je als sportvisser meer wilt weten of vragen hebt over dit proces. De federaties en Sportvisserij Nederland houden je op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen via Hét VISblad, onze websites, social media én de digitale nieuwsbrief. Met vragen kun je terecht bij transitieteam@sportvisserijnederland.nl. Ook kun je jouw eigen hengelsportvereniging of de federatie waar jouw vereniging bij is aangesloten benaderen.
VISNIEUWS
>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
Albert (rechts) en Robert met het nieuwe Nederlandse record ruwe haai.
Albert Dekker ving eind juli op de Oosterschelde een ruwe haai van maar liefst 175 cm. Daarmee heeft hij het nieuwe Nederlandse record ruwe haai officieus op zijn naam geschreven (als er dit jaar geen grotere vis wordt gevangen keurt de NCRZ-commissie zijn claim goed). Het oude lengterecord van Peter Bogaard – die in 2020 een ruwe haai van 169,5 cm ving – gaat dan uit de boeken.
Eind juli was Albert met zijn vismaten Robert Kneefel en Martijn Dekkers gericht op ruwe haai aan het vissen. Robert ankerde zijn boot eerst op een plek waar het tussen de zeven en de tien meter diep is, maar daar wisten de krabben wel raad met de verse makrelen die als aas werden gebruikt. Na een uur lang steeds lege haken binnen te hebben gehaald, besloten ze om dieper water op te zoeken. Op een stek met 12 meter onder de boot lieten ze het anker zakken. Martijn, die al de nodige ervaring heeft met het vissen op ruwe haai, gaf instructie om de molenslip precies zo af te stellen dat de sterke stroming net geen vat zou krijgen op de lijn. In het geval dat een haai de makreel pakt, voelt die dan minimale weerstand. In combinatie met de schuivende montage – waarbij het werpgewicht vrij over de lijn beweegt – zal de haai het aas vervolgens niet snel loslaten.
ZENUWSLOPEND
Dat bleek, want al na tien minuten gierde de lijn van Albert’s molen. Na acht seconden draaide Albert de slip stevig vast, om daarna heel snel lijn binnen te draaien zodat de circle hook zijn werk kon doen. De haai nam daarop meteen een spurt waarbij razendsnel vijftig meter lijn van de molen verdween. “De dril was echt zenuwslopend”, blikt Albert terug. “Deze vis was beresterk en vergde het uiterste van het materiaal.” Toen de haai voor het eerst boven kwam kon hij zijn ogen niet geloven. “Ik heb op zoet en zout al best wat grote vissen gevangen, maar dit was duidelijk van een heel ander kaliber.” Martijn schepte de vis, maar voordat hij haar aan boord kon tillen beet deze zich dwars door het net heen. In de chaos wisten de vismaten het hoofd koel te houden. Robert pakte een schaar en maakte het gat groter, zodat Albert hier de hengel doorheen kon steken. Daarna konden ze de haai met vereende krachten aan boord brengen.
RECORDAFMETING
“Op het moment dat de grote haai in het kleine bootje lag, klemde Martijn de vis meteen goed vast. Robert hield de neus beet, zodat de haai zich niet kon beschadigen of naar ons kon happen. Toen hebben we haar opgemeten en kwamen we tot de ontdekking dat dit een recordvis betrof. Vervolgens hebben we dat snel op film gezet”, vertelt Albert. Met 175 cm betreft dit inderdaad een verbetering van 5,5 cm van het oude record, zo bevestigde de NCRZ-commissie. Die bespreekt begin volgend jaar alle recordclaims van 2024, maar zoals het er nu naar uitziet komt deze er wel door. Na een paar snelle foto’s werd de haai teruggezet, die direct weer de diepte in zwom. Daarna volgden high fives, omhelzingen, plus een moment van bezinning. “Ik ben best een druk type, maar hier werd ik toch even helemaal stil van. Ook omdat we na deze onvergetelijke dag alle drie gesloopt waren. Ten slotte wil ik mijn vrienden nogmaals bedanken, want zonder hen was mij dit nooit gelukt.”
NIEUW RECORD RUWE HAAI: 175 CM!
Bekijk
hier de items terug
In augustus zijn in Millingen aan de Rijn, Woudrichem en in de Amer jonge Europese steuren uitgezet. De 250 vissen zijn uitgerust met speciale identificatiechips, locatiezenders en predatietags. Die leveren straks waardevolle gegevens op over de overlevingskansen, migratieroutes én de mogelijke terugkeer van de steur in de Rijn.
De eerst lichting steuren (30 exemplaren) werd op 16 augustus in de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders – uit Nederland en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen – rangers van WWF en pers uitgezet in Millingen aan de Rijn. In de dagen daarna volgden nog meer uitzettingen die het totaal op 250 exemplaren bracht. De vissen zijn anderhalf jaar oud, ongeveer 30 cm lang, 100 gram zwaar en uitgerust met speciale identificatiechips, locatiezenders en predatietags. De zenders, chips en tags leveren waardevolle gegevens op over de overlevingskansen, migratieroutes van de steur en de mogelijke terugkeer van Acipenser sturio in de Rijn. Deze informatie wordt vergeleken met eerdere steuruitzettingen – in 2012 en 2015 in de Rijn, in 2023 in de Biesbosch – om te bepalen of grootschalige herintroductie van de Europese steur een haalbare kaart is. En zo ja, wat de beste aanpak is om dit te doen.
BIJNA UITGESTORVEN
De Europese steur werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard in Nederland, maar op plekken in Frankrijk en Duitsland bleven nog kleine restpopulaties over. Met de kweek van nakomelingen van deze laatste wilde Europese steuren is het mogelijk om deze vissoort opnieuw in de Rijn uit te zetten in het kader van onderzoek. Dat helpt om informatie boven water te halen die inzicht geeft in wat nodig is om de soort permanent terug te laten keren. Dat is hoognodig, want er zijn in het wild naar schatting nog geen 1.000 volwassen exemplaren over van de Europese steur. Sinds 2004 werken ARK Rewilding Nederland, het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en Sportvisserij Nederland samen aan de herintroductie van de steur. Dit steurenprogramma is sinds 2023 onderdeel van het Interregprogramma ‘De Rijn verbindt/Der Rhein verbindet’.
Dit jaar hebben VISmeesters en vrijwilligers van hengelsport-verenigingen al meer dan 400 vislessen gegeven. Dat zouden er nog meer kunnen zijn gezien de grote vraag vanuit basisscholen, maar het ontbreekt aan VISmeesters, VISjuffen en overige vrijwilligers. Meld je daarom aan voor de cursus VIScoach of VISmeester!
Vislessen zijn ideaal om de jeugd kennis te laten maken met de (onder)waternatuur, de sportvisserij én de hengelsportvereniging. Een VISmeester of VISjuf vertelt ’s ochtends in de klas over de natuur in en rondom het water, waarna ’s middags twee uur wordt gevist in een waterpartij dichtbij school. Vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging assisteren daarbij. In de weken na een visles wordt door de kinderen vaak volop in de wateren dichtbij school gevist. Veel verenigingen houden de kinderen enthousiast door het aanbieden van een gratis (online) jeugdvergunning, een vervolgcursus ‘Vissen voor kids’ en andere leuke activiteiten. Dit resulteert in een toename van het aantal jeugdleden.
GRATIS CURSUS
Om aan de toenemende vraag naar vislessen te kunnen voldoen is er extra behoefte aan VISmeesters, VISjuffen en VIScoaches. Sportvisserij Nederland en de hengelsportfederaties organiseren daarom gratis cursussen. Zo is de cursus VIScoach – die één avond duurt – gericht op de praktijk aan de waterkant. Daarin leren de cursisten hoe je met een groep kinderen kunt omgaan en ze op de juiste manier iets bijbrengt. De cursus VISmeester is als vervolgcursus bestemd voor vrijwilligers die visles willen geven op de basisschool. Deze cursus omvat één avond op locatie en een huiswerkprogramma met een ‘oefenles’. Tijdens de eerste echte les op school is er begeleiding vanuit Sportvisserij Nederland of de federatie.
MELD JE AAN!
Wil jij helpen om de jeugd warm laten lopen voor de sportvisserij? Meld je dan aan voor de cursus VIScoach of VISmeester. Met het certificaat op zak kun je jouw vereniging ondersteunen bij het geven of ondersteunen van vislessen en het organiseren van jeugdactiviteiten. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten; ook als je maar enkele dagen per jaar beschikbaar bent kun je al veel betekenen. Dit najaar bieden we de service om – bij voldoende animo – lokaal een cursus te organiseren, bijvoorbeeld in het clubgebouw van de vereniging of op een federatiekantoor. Ook in het voorjaar van 2025 worden in elke regio weer de cursussen VIScoach en VISmeester georganiseerd. Wil je een gratis cursus volgen? Mail dan snel naar:
cursussen@sportvisserijnederland.nl.
VRIJWILLIGERS VISLESSEN
Met het afsluiten van het zogenaamde ‘Zonvenant’ is Sportvisserij Nederland strategisch partner geworden van het Nationaal Huidfonds. Deze intentieverklaring om zonbeschermings-maatregelen die huidkanker helpen te voorkomen (weren, kleren, smeren) op te nemen in het beleid werd op 21 augustus ondertekend bij de ZomerVISkaravaan in Den Haag.
Het Zonvenant heeft als doel om zonveilig sporten vanzelfsprekend te maken. Die missie past bij uitstek (ook) bij de hengelsport. Bescherming tegen de zon – en daarmee huidkanker – is voor alle sportvissers een zeer relevant onderwerp, ongeacht de doelgroep (wedstrijdvissers, jeugd, recreanten). Sportvisserij Nederland zal zich als strategisch partner dan ook actief inzetten voor bewustwording, educatie en – waar mogelijk en passend – implementatie van het zonprotocol. Dit betekent dat we bijvoorbeeld bij de ZomerVISkaravaan en bij wedstrijden zonnebrandzuilen plaatsen en ook in diverse uitingen melding maken van zonveilig sporten. Het Nationaal Huidfonds ondersteunt als kennispartner en zorgt voor de juiste informatie en communicatiemiddelen.
Om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen is één sterke sportvisserijorganisatie van groot belang. Daarom zetten de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland op dit moment grote stappen om de krachten te gaan bundelen. In dit artikel nemen we je mee in wat er precies gaande is en waarom dat voor jou als sportvisser van belang is.
Wat is ‘Op weg naar SAMEN één’?
Verspreid over Nederland zijn er circa 700 hengelsportverenigingen die elk lid zijn van één van de zeven hengelsportfederaties. Die zijn op hun beurt weer aangesloten bij Sportvisserij Nederland. De zeven federaties én Sportvisserij Nederland hebben op 7 maart 2024 tijdens de extra Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland het voornemen aangenomen om – in plaats van acht aparte, autonome organisaties – samen één sportvisserijorganisatie te gaan vormen. Vandaar ook de naam ‘Op weg naar SAMEN één’.
Waarom wordt naar één sportvisserij-organisatie toegewerkt?
De georganiseerde sportvisserij wil dat iedereen op een duurzame en verantwoorde manier kan sportvissen. Om dat te realiseren werken we toe naar één slagvaardige en efficiënte organisatie. Betere samenwerking en centraler beleid maken dat we effectiever kunnen werken en beter kunnen focussen op onze gezamenlijke doelen. Een toekomstbestendige sportvisserijorganisatie zorgt ervoor dat we servicegerichter kunnen werken en de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.
Hoe wordt er toegewerkt naar één sportvisserijorganisatie?
Voordat we als één organisatie verder kunnen, moet er nog veel gebeuren. Een speciaal opgericht transitieteam werkt aan een eenwordingsplan dat tijdens de algemene ledenvergaderingen van de federaties (medio 2025) wordt voorgelegd aan de hengelsportverenigingen. Het transitieteam bestaat uit een sterke vertegenwoordiging van de federaties en directieleden van Sportvisserij Nederland. Jan Willem Landré is aangesteld als ‘externe’ programmamanager die het transitieteam ondersteunt.
Wat betekent dit straks voor mij als sportvisser?
Als sportvisser zal je voorlopig weinig merken van het werk achter de schermen. Deze stappen zetten we echter omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee als organisatie – en daarmee als sportvisserijsector – straks veel sterker staan. Zo kunnen we onder andere gerichter inzetten op gezamenlijke belangenbehartiging van lokaal tot internationaal niveau, meer doen voor de visstand en onderwaternatuur, de sportvisserijmogelijkheden verbeteren, betere ledenservice bieden en sportvissers nog beter van relevante informatie voorzien.
Wanneer is de eenwording gereed?
Het streven is om per 1 januari 2026 als één gezamenlijke organisatie naar buiten te treden. Dat lijkt nu wellicht nog ver weg, maar er moet de komende anderhalf jaar nog veel worden gedaan om deze stap te verwezenlijken. Zo zijn er maar liefst achttien verschillende werkgroepen opgericht die – elk met een ander onderdeel van de eenwording – aan de slag zijn gegaan en gerichte doelen hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de werkgroepen visrechten, controle en handhaving, wedstrijden, vrijwilligers, maar ook aan een speciale werkgroep voor een nieuwe naam, huisstijl, logo en website.
Hoe word ik op de hoogte gehouden en waar kan ik terecht met vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je als sportvisser meer wilt weten of vragen hebt over dit proces. De federaties en Sportvisserij Nederland houden je op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen via Hét VISblad, onze websites, social media én de digitale nieuwsbrief. Met vragen kun je terecht bij transitieteam@sportvisserijnederland.nl. Ook kun je jouw eigen hengelsportvereniging of de federatie waar jouw vereniging bij is aangesloten benaderen.