>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
VISNIEUWS
>> nieuwe records!
>> terugblik sharkatag
>> NACHTVISSEN UITERWAARDEN
>> LEDENVOORDEEL
>> ROOFVIS EXPERIENCE:
SEPTEMBER
serpeling: 24cm
24 cm Op 5 juni viste Diederick de Vries een zomeravondcompetitie op de Drentsche Aa. Daar ving hij een prachtige serpeling van bijna 25 cm. In de VISsengids app zag hij dat het record op 21 cm stond, dus diende hij een claim in bij Sportvisserij Nederland. De recordcommissie keurde die goed, met de kanttekening dat de lengte van de vis naar beneden is afgerond op 24 cm.
stekelrog: 73cm
Peter Bogaard heeft na zijn records voor de langste en de zwaarste ruwe haai nu ook het record voor de langste stekelrog op zijn naam gezet. Op 25 juni viste hij vanuit zijn boot op de Oosterschelde en ving Peter een prachtige rog van 73 cm. Hiermee verbreekt hij het oude record uit 2020 op naam van H.G. Lips uit Made met maar liefst vijf cm. De vis is niet gewogen aangezien Peter koos voor het welzijn van de rog en hem na meting direct terugzette (in plaats van naar de wal te gaan voor een nauwkeurige weging die noodzakelijk is voor een recordclaim).
zalm: 84cm
Marius Mudde heeft het nieuwe Nederlandse record zalm op zijn naam geschreven. Half juni ving hij een exemplaar van 84 cm. Daarmee verbreekt hij het record van Jan-Pieter Nieuwenhuizen, die vorig jaar een zalm van 83 cm ving.
Op 17 juni gingen Marius Mudde en Martijn Roos met de boot de Waal op voor een snoekbaarssessie. Waar Martijn al snel succes had, wilde het bij Marius niet lukken. Toen ze de boot om een kribkop heen stuurden, draaide hij snel zijn lijn in om niet vast te lopen tussen de stenen. “Gek genoeg dacht ik even dat ik toch vast zat, maar in een flits zag ik dat een vis de shad had gegrepen. Direct riep ik naar Martijn: dat is een zalm!” De vis bleef vol in de stroming zwemmen, maar uiteindelijk lukte het Marius toch om deze richting het kribvak te dirigeren.
TEAMWORK
Het advies van Martijn om de slip iets losser te zetten was geen overbodige luxe, want de vis ging er nog een paar keer fel vandoor. Na een laatste run – waarbij de slip het uitkrijste – kon Martijn de zalm scheppen. “Dat was een hele opluchting. De boot besturen, de scheepvaart in de gaten houden en een sterke vis drillen is best een uitdaging.” Na het meten en fotograferen zwom de zalm met een krachtige staartslag weer richting de hoofdstroom. “Vol ongeloof keken we elkaar aan. Martijn was net zo blij als ik, want deze vangst was echt teamwork”, zegt Marius.
ZALM OF ZEEFOREL?
Toen ze de foto door de VISsenscanner haalden gaf die aan dat het een zeeforel betrof. “Dat was jammer, want met 84 cm zat-ie één centimeter onder het Nederlands record”, zegt Marius. Toch stuurde hij de bijzondere vangst naar de redactie van Hét VISblad. Die vermoedde dat het om een zalm ging, wat de salmonidenexperts van Sportvisserij Nederland bevestigden. De bovenkaak die doorloopt tot onder het oog en de wat smallere staartwortel gaven definitief uitsluitsel: de scanner zat ernaast. Met deze prachtige vangst heeft Marius dus onverwacht een officieel Nederlands record te pakken.
Speel video
Niels Brevé, haaienonderzoeker bij Sportvisserij Nederland.
PARTNERORGANISATIES
Het haaienonderzoek van Sportvisserij Nederland wordt ondersteund door Wageningen University & Research, Wageningen Marine Research, WWF-NL en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het evenement Sharkatag organiseert Sportvisserij Nederland in nauwe samenwerking met De Nederlandse Charterboot Vereniging.
Sportvisserij Nederland doet al sinds 2011 onderzoek naar haaien in de Noordzee. In al die jaren zijn er meer dan 5.000 gevlekte gladde haaien gemerkt. Door middel van meldingen van terugvangsten is veel kennis vergaard over het migratie- en leefpatroon van deze vissen. Niels Brevé, haaienonderzoeker bij Sportvisserij Nederland, geeft toelichting.
“Uit terugvangsten van de eerder gemerkte haaien blijkt dat veel volwassen vrouwtjes rond oktober de Zeeuwse wateren verlaten en naar het zuiden wegtrekken – zelfs tot in de Golf van Biskaje bij Noord-Spanje. De grote mannetjes trekken juist vooral noordwaarts, richting de Noorse en Schotse kustwateren. In het voorjaar verschijnen alle haaien vervolgens weer in de Voordelta”, zegt Brevé. Opvallend daarbij is dat de haaien hier ‘s zomers jaar in jaar uit op haast exact dezelfde datum en plek worden terug gevangen. “De gevlekte gladde haaien vertonen een duidelijk migratiepatroon naar de oorspronkelijke plek waar we ze voor dit onderzoek hebben gevangen, gemerkt en weer losgelaten.”
PUPPING GROUNDS
Op basis van de verzamelde gegevens hebben onderzoekers sterke vermoedens dat de Zeeuwse Delta een belangrijke geboortegrond is voor de gevlekte gladde haai (en mogelijk ook de ruwe haai). Brevé: “Waar het onderzoek zich eerder op haaien in het algemeen richtte, ligt de focus tegenwoordig op het verzamelen van meer kennis over waar volwassen haaien hun jongen ter wereld brengen. Door de zogenaamde ‘pupping grounds’ in kaart te brengen kunnen deze beter worden beschermd. Daarom richt het merkprogramma zich nu vooral op de kleine, jonge exemplaren (onder de 50 cm) omdat daar nog relatief weinig over bekend is.” Dat doen de onderzoekers niet alleen én niet enkel tijdens Sharkatag. Schippers van de aan dit event deelnemende charterboten merken ook in de rest van het jaar haaien die bij hen aan boord komen (mits die in de juiste lengteklasse vallen). Zij zijn door Sportvisserij Nederland getraind om haaien van een floytag te voorzien.
Sharkatag kwam uitgebreid onder de aandacht in diverse media.
Door haaien te merken kunnen aan de hand van terugvangsten belangrijke gegevens over de leefwijze en het migratiepatroon worden verzameld.
Van 17 tot en met 19 juli vond voor de Zeeuwse kust Sharkatag plaats. Bij dit evenement nemen sportvissers actief deel aan onderzoek van Sportvisserij Nederland door haaien te vangen en te laten taggen. Na het aanbrengen van dit merkje worden de vissen weer teruggezet in zee zodat waardevolle gegevens over de haaienpopulatie in de Noordzee kunnen worden verzameld. Bijvoorbeeld over de vermoede kraamkamerfunctie van de Zeeuwse Delta.
De focus bij Sharkatag 2024 lag op jonge haaien. Onderzoekers willen graag meer te weten te komen over de geboortegronden van haaien én over de vermoedelijke kraamkamerfunctie van de Zeeuwse Delta. Wetenschappers denken dat die zowel door de gevlekte gladde haai als de ruwe haai wordt gebruikt als pupping ground. Tijdens de recente editie van Sharkatag werden daarom de jonge haaien van kleiner dan 50 centimeter voorzien van een floytag door onderzoekers van Sportvisserij Nederland. Dat waren er achttien van de in totaal 450 met de hengel gevangen haaien. Dit merkje helpt om de bewegingen en het gedrag van de haaienpups te volgen als deze vissen worden teruggevangen en teruggemeld. Zo zijn wetenschappers benieuwd wat de jonge haaitjes doen en waar ze in de wintermaanden verblijven.
NIEUWE KENNIS
Ook levert Sharkatag telkens weer nieuwe kennis op. Sinds de start van dit unieke project in 2011 zijn al meer dan 5.000 gevlekte gladde haaien gemerkt. Uit de terugmeldingen bleek eerder al dat volwassen vrouwtjes in oktober de Zeeuwse wateren verlaten richting het zuiden, terwijl mannetjes naar het noorden trekken. Deze gegevens helpen onderzoekers om de migratiepatronen van haaien beter in kaart te brengen. Bij de recente editie van Sharkatag werden ook drie haaien gevangen die eerder al een merkje hadden gekregen. Daar zat een hele bijzondere vis bij: een vrouwtje dat twaalf jaar geleden werd gemerkt toen ze zo’n 80 cm lang was. Inmiddels is die vis 1,15 meter lang en bijna vijf kilo zwaar. Opvallend is dat deze haai op dezelfde plek werd gevangen als waar ze de eerste keer werd gemerkt.
VEEL MEDIA-AANDACHT
Verschillende media hebben uitgebreid aandacht besteed aan Sharkatag. Aan boord van Sportvisserij De Zeearend – een van de deelnemende charterboten – legden diverse tv-ploegen, radioverslaggevers én de schrijvende pers vast hoe tientallen haaien werden gevangen en gemerkt. Zo waren er bij het NOS Journaal, het Jeugdjournaal, Hart van Nederland en Omroep Zeeland items te zien over het haaienonderzoek. In de reportages op tv, radio en online en in Trouw Wetenschap werd ook ingegaan op de inzichten die het achterliggende onderzoek biedt en waarom dit zo belangrijk is. De aanwezigheid van haaien in de Zeeuwse wateren is positief en een teken van herstel. De hoop is dat dit onderzoek zal gaan bijdragen aan een beter beheer en betere bescherming van de haaienpopulatie langs de Nederlandse kust, zodat deze in de toekomst behouden blijft.
In de afgelopen periode heeft Maaskracht Uiterwaardenbeheer in opdracht van Rijkswaterstaat op diverse plekken langs de Maas borden geplaatst of vervangen. Op deze borden staat onder andere ‘geen toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst’. Als je in het bezit bent van de VISpas en de bijbehorende NachtVIStoestemming dan mag je het terrein van de ‘beborde’ gebieden echter gewoon betreden. Houd je hierbij aan de gestelde voorwaarden voor het nachtvissen (met een schuilmiddel), zoals deze zijn opgenomen in de algemene voorwaarden behorende bij de VISpas en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren. Deze kun je terugvinden in de VISplanner en via de link Voorwaarden op www.vispas.nl.
NACHTVISSEN UITERWAARDEN
In de polders rondom De Rijp kan onder
begeleiding van een gids worden gevist.
De Roofvis Experience is dé landelijke ontmoetingsplek voor roofvissers.
SEPTEMBER
De Rijp is dit jaar het decor van de Roofvis Experience. Daar strijkt op 29 september de enige grote, landelijke roofvisbeurs van ons land neer. Dit is hét event om je (nieuwe) vismaten te ontmoeten, met een visgids op pad te gaan in de polder, en op zoek te gaan naar nieuw of tweedehands hengelsportmateriaal. Bovendien maak je bij de tombola kans op fantastische prijzen!
Stands vormen het hart van een hengelsportbeurs, en die zijn er dan ook volop bij de Roofvis Experience. Zo zijn er mooie visboten van diverse merken te zien, vind je er onvoorstelbaar veel kunstaas –zoals bijzondere limited editions, loodvrije varianten en uniek werk van gerenommeerde zelfbouwers – en winkeliers die groot uitpakken. Ook voor de roofvisser die graag naar het buitenland gaat is er bij aanbieders van visreizen genoeg informatie verkrijgbaar over jouw droomreis naar die ultieme visbestemming. Daarnaast ontbreekt ook de befaamde tweedehands markt niet. Hier kun je spullen die je over hebt kwijt of voor een prikkie mooi nieuw of gebruikt materiaal kopen. Deze markt is al jaren een publiekstrekker dus voor de echte superdeals moet je er op tijd bij zijn (openingstijden: 10.00 – 16.00 uur).
VISSEN + PRIJZEN
Een andere reden om op 29 september bijtijds in De Rijp te zijn is het feit dat je tijdens de Roofvis Experience onder begeleiding van lokale gidsen de polder in kunt om te gaan roofvissen. Het event vindt middenin de beroemde polders van Noord-Holland plaats, dus om de hoek in De Rijp vind je veel mooi roofviswater. Wil jij daar met een local op pad? Wees er dan op tijd bij, want de mogelijkheden om je hiervoor in te schrijven zijn beperkt. Zorg trouwens ook dat je lang genoeg blijft op de Roofvis Experience, want er zijn twee trekkingen van een super grote verloting. Bij elke trekking maak je kans op mooie hoofdprijzen van rond en boven de € 500,-. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtige bellyboat, een elektromotor of een topkwaliteit roofvisset? Uiteraard zijn er ook vele andere prijzen te winnen. Kortom: kom 29 september naar Sportcomplex Oosterven (Jan Ploegerlaan 2, 1483VR De Rijp) waar je gratis kunt parkeren.
Toegang tot de Roofvis Experience kost € 5,- maar is gratis voor leden van de Vereniging Nederlandse Roofvissers (VNR). Dat is echter niet het enige voordeel dat je als lid geniet. Met de VNR Ledenpas ontvang je 10% korting bij aangesloten winkels, accommodaties, visgidsen en nog veel meer. Bovendien ontvang je vier keer per jaar het magazine Roofvisie. Je kunt je tijdens de beurs aanmelden als lid om direct van al die voordelen te profiteren, maar kunt dit vooraf ook online doen op www.nederlandseroofvissers.nl. Daar vind je ook het volledige en actuele overzicht van alle deelnemers aan de Roofvis Experience.
VISNIEUWS
>> check www.sportvisserijnederland.nl voor het laatste nieuws
serpeling: 24cm
24 cm Op 5 juni viste Diederick de Vries een zomeravondcompetitie op de Drentsche Aa. Daar ving hij een prachtige serpeling van bijna 25 cm. In de VISsengids app zag hij dat het record op 21 cm stond, dus diende hij een claim in bij Sportvisserij Nederland. De recordcommissie keurde die goed, met de kanttekening dat de lengte van de vis naar beneden is afgerond op 24 cm.
stekelrog: 73cm
Peter Bogaard heeft na zijn records voor de langste en de zwaarste ruwe haai nu ook het record voor de langste stekelrog op zijn naam gezet. Op 25 juni viste hij vanuit zijn boot op de Oosterschelde en ving Peter een prachtige rog van 73 cm. Hiermee verbreekt hij het oude record uit 2020 op naam van H.G. Lips uit Made met maar liefst vijf cm. De vis is niet gewogen aangezien Peter koos voor het welzijn van de rog en hem na meting direct terugzette (in plaats van naar de wal te gaan voor een nauwkeurige weging die noodzakelijk is voor een recordclaim).
Marius Mudde heeft het nieuwe Nederlandse record zalm op zijn naam geschreven. Half juni ving hij een exemplaar van 84 cm. Daarmee verbreekt hij het record van Jan-Pieter Nieuwenhuizen, die vorig jaar een zalm van 83 cm ving.
Op 17 juni gingen Marius Mudde en Martijn Roos met de boot de Waal op voor een snoekbaarssessie. Waar Martijn al snel succes had, wilde het bij Marius niet lukken. Toen ze de boot om een kribkop heen stuurden, draaide hij snel zijn lijn in om niet vast te lopen tussen de stenen. “Gek genoeg dacht ik even dat ik toch vast zat, maar in een flits zag ik dat een vis de shad had gegrepen. Direct riep ik naar Martijn: dat is een zalm!” De vis bleef vol in de stroming zwemmen, maar uiteindelijk lukte het Marius toch om deze richting het kribvak te dirigeren.
TEAMWORK
Het advies van Martijn om de slip iets losser te zetten was geen overbodige luxe, want de vis ging er nog een paar keer fel vandoor. Na een laatste run – waarbij de slip het uitkrijste – kon Martijn de zalm scheppen. “Dat was een hele opluchting. De boot besturen, de scheepvaart in de gaten houden en een sterke vis drillen is best een uitdaging.” Na het meten en fotograferen zwom de zalm met een krachtige staartslag weer richting de hoofdstroom. “Vol ongeloof keken we elkaar aan. Martijn was net zo blij als ik, want deze vangst was echt teamwork”, zegt Marius.
ZALM OF ZEEFOREL?
Toen ze de foto door de VISsenscanner haalden gaf die aan dat het een zeeforel betrof. “Dat was jammer, want met 84 cm zat-ie één centimeter onder het Nederlands record”, zegt Marius. Toch stuurde hij de bijzondere vangst naar de redactie van Hét VISblad. Die vermoedde dat het om een zalm ging, wat de salmonidenexperts van Sportvisserij Nederland bevestigden. De bovenkaak die doorloopt tot onder het oog en de wat smallere staartwortel gaven definitief uitsluitsel: de scanner zat ernaast. Met deze prachtige vangst heeft Marius dus onverwacht een officieel Nederlands record te pakken.
zalm: 84cm
Speel video
Niels Brevé, haaienonderzoeker bij Sportvisserij Nederland.
PARTNERORGANISATIES
Het haaienonderzoek van Sportvisserij Nederland wordt ondersteund door Wageningen University & Research, Wageningen Marine Research, WWF-NL en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het evenement Sharkatag organiseert Sportvisserij Nederland in nauwe samenwerking met De Nederlandse Charterboot Vereniging.
Sportvisserij Nederland doet al sinds 2011 onderzoek naar haaien in de Noordzee. In al die jaren zijn er meer dan 5.000 gevlekte gladde haaien gemerkt. Door middel van meldingen van terugvangsten is veel kennis vergaard over het migratie- en leefpatroon van deze vissen. Niels Brevé, haaienonderzoeker bij Sportvisserij Nederland, geeft toelichting.
“Uit terugvangsten van de eerder gemerkte haaien blijkt dat veel volwassen vrouwtjes rond oktober de Zeeuwse wateren verlaten en naar het zuiden wegtrekken – zelfs tot in de Golf van Biskaje bij Noord-Spanje. De grote mannetjes trekken juist vooral noordwaarts, richting de Noorse en Schotse kustwateren. In het voorjaar verschijnen alle haaien vervolgens weer in de Voordelta”, zegt Brevé. Opvallend daarbij is dat de haaien hier ‘s zomers jaar in jaar uit op haast exact dezelfde datum en plek worden terug gevangen. “De gevlekte gladde haaien vertonen een duidelijk migratiepatroon naar de oorspronkelijke plek waar we ze voor dit onderzoek hebben gevangen, gemerkt en weer losgelaten.”
PUPPING GROUNDS
Op basis van de verzamelde gegevens hebben onderzoekers sterke vermoedens dat de Zeeuwse Delta een belangrijke geboortegrond is voor de gevlekte gladde haai (en mogelijk ook de ruwe haai). Brevé: “Waar het onderzoek zich eerder op haaien in het algemeen richtte, ligt de focus tegenwoordig op het verzamelen van meer kennis over waar volwassen haaien hun jongen ter wereld brengen. Door de zogenaamde ‘pupping grounds’ in kaart te brengen kunnen deze beter worden beschermd. Daarom richt het merkprogramma zich nu vooral op de kleine, jonge exemplaren (onder de 50 cm) omdat daar nog relatief weinig over bekend is.” Dat doen de onderzoekers niet alleen én niet enkel tijdens Sharkatag. Schippers van de aan dit event deelnemende charterboten merken ook in de rest van het jaar haaien die bij hen aan boord komen (mits die in de juiste lengteklasse vallen). Zij zijn door Sportvisserij Nederland getraind om haaien van een floytag te voorzien.
Sharkatag kwam uitgebreid onder de aandacht in diverse media.
Door haaien te merken kunnen aan de hand van terugvangsten belangrijke gegevens over de leefwijze en het migratiepatroon worden verzameld.
Van 17 tot en met 19 juli vond voor de Zeeuwse kust Sharkatag plaats. Bij dit evenement nemen sportvissers actief deel aan onderzoek van Sportvisserij Nederland door haaien te vangen en te laten taggen. Na het aanbrengen van dit merkje worden de vissen weer teruggezet in zee zodat waardevolle gegevens over de haaienpopulatie in de Noordzee kunnen worden verzameld. Bijvoorbeeld over de vermoede kraamkamerfunctie van de Zeeuwse Delta.
De focus bij Sharkatag 2024 lag op jonge haaien. Onderzoekers willen graag meer te weten te komen over de geboortegronden van haaien én over de vermoedelijke kraamkamerfunctie van de Zeeuwse Delta. Wetenschappers denken dat die zowel door de gevlekte gladde haai als de ruwe haai wordt gebruikt als pupping ground. Tijdens de recente editie van Sharkatag werden daarom de jonge haaien van kleiner dan 50 centimeter voorzien van een floytag door onderzoekers van Sportvisserij Nederland. Dat waren er achttien van de in totaal 450 met de hengel gevangen haaien. Dit merkje helpt om de bewegingen en het gedrag van de haaienpups te volgen als deze vissen worden teruggevangen en teruggemeld. Zo zijn wetenschappers benieuwd wat de jonge haaitjes doen en waar ze in de wintermaanden verblijven.
NIEUWE KENNIS
Ook levert Sharkatag telkens weer nieuwe kennis op. Sinds de start van dit unieke project in 2011 zijn al meer dan 5.000 gevlekte gladde haaien gemerkt. Uit de terugmeldingen bleek eerder al dat volwassen vrouwtjes in oktober de Zeeuwse wateren verlaten richting het zuiden, terwijl mannetjes naar het noorden trekken. Deze gegevens helpen onderzoekers om de migratiepatronen van haaien beter in kaart te brengen. Bij de recente editie van Sharkatag werden ook drie haaien gevangen die eerder al een merkje hadden gekregen. Daar zat een hele bijzondere vis bij: een vrouwtje dat twaalf jaar geleden werd gemerkt toen ze zo’n 80 cm lang was. Inmiddels is die vis 1,15 meter lang en bijna vijf kilo zwaar. Opvallend is dat deze haai op dezelfde plek werd gevangen als waar ze de eerste keer werd gemerkt.
VEEL MEDIA-AANDACHT
Verschillende media hebben uitgebreid aandacht besteed aan Sharkatag. Aan boord van Sportvisserij De Zeearend – een van de deelnemende charterboten – legden diverse tv-ploegen, radioverslaggevers én de schrijvende pers vast hoe tientallen haaien werden gevangen en gemerkt. Zo waren er bij het NOS Journaal, het Jeugdjournaal, Hart van Nederland en Omroep Zeeland items te zien over het haaienonderzoek. In de reportages op tv, radio en online en in Trouw Wetenschap werd ook ingegaan op de inzichten die het achterliggende onderzoek biedt en waarom dit zo belangrijk is. De aanwezigheid van haaien in de Zeeuwse wateren is positief en een teken van herstel. De hoop is dat dit onderzoek zal gaan bijdragen aan een beter beheer en betere bescherming van de haaienpopulatie langs de Nederlandse kust, zodat deze in de toekomst behouden blijft.
In de afgelopen periode heeft Maaskracht Uiterwaardenbeheer in opdracht van Rijkswaterstaat op diverse plekken langs de Maas borden geplaatst of vervangen. Op deze borden staat onder andere ‘geen toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst’. Als je in het bezit bent van de VISpas en de bijbehorende NachtVIStoestemming dan mag je het terrein van de ‘beborde’ gebieden echter gewoon betreden. Houd je hierbij aan de gestelde voorwaarden voor het nachtvissen (met een schuilmiddel), zoals deze zijn opgenomen in de algemene voorwaarden behorende bij de VISpas en de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren. Deze kun je terugvinden in de VISplanner en via de link Voorwaarden op www.vispas.nl.
NACHTVISSEN UITERWAARDEN
In de polders rondom De Rijp kan onder
begeleiding van een gids worden gevist.
De Roofvis Experience is dé landelijke ontmoetingsplek voor roofvissers.
De Rijp is dit jaar het decor van de Roofvis Experience. Daar strijkt op 29 september de enige grote, landelijke roofvisbeurs van ons land neer. Dit is hét event om je (nieuwe) vismaten te ontmoeten, met een visgids op pad te gaan in de polder, en op zoek te gaan naar nieuw of tweedehands hengelsportmateriaal. Bovendien maak je bij de tombola kans op fantastische prijzen!
Stands vormen het hart van een hengelsportbeurs, en die zijn er dan ook volop bij de Roofvis Experience. Zo zijn er mooie visboten van diverse merken te zien, vind je er onvoorstelbaar veel kunstaas –zoals bijzondere limited editions, loodvrije varianten en uniek werk van gerenommeerde zelfbouwers – en winkeliers die groot uitpakken. Ook voor de roofvisser die graag naar het buitenland gaat is er bij aanbieders van visreizen genoeg informatie verkrijgbaar over jouw droomreis naar die ultieme visbestemming. Daarnaast ontbreekt ook de befaamde tweedehands markt niet. Hier kun je spullen die je over hebt kwijt of voor een prikkie mooi nieuw of gebruikt materiaal kopen. Deze markt is al jaren een publiekstrekker dus voor de echte superdeals moet je er op tijd bij zijn (openingstijden: 10.00 – 16.00 uur).
VISSEN + PRIJZEN
Een andere reden om op 29 september bijtijds in De Rijp te zijn is het feit dat je tijdens de Roofvis Experience onder begeleiding van lokale gidsen de polder in kunt om te gaan roofvissen. Het event vindt middenin de beroemde polders van Noord-Holland plaats, dus om de hoek in De Rijp vind je veel mooi roofviswater. Wil jij daar met een local op pad? Wees er dan op tijd bij, want de mogelijkheden om je hiervoor in te schrijven zijn beperkt. Zorg trouwens ook dat je lang genoeg blijft op de Roofvis Experience, want er zijn twee trekkingen van een super grote verloting. Bij elke trekking maak je kans op mooie hoofdprijzen van rond en boven de € 500,-. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtige bellyboat, een elektromotor of een topkwaliteit roofvisset? Uiteraard zijn er ook vele andere prijzen te winnen. Kortom: kom 29 september naar Sportcomplex Oosterven (Jan Ploegerlaan 2, 1483VR De Rijp) waar je gratis kunt parkeren.
SEPTEMBER
Toegang tot de Roofvis Experience kost € 5,- maar is gratis voor leden van de Vereniging Nederlandse Roofvissers (VNR). Dat is echter niet het enige voordeel dat je als lid geniet. Met de VNR Ledenpas ontvang je 10% korting bij aangesloten winkels, accommodaties, visgidsen en nog veel meer. Bovendien ontvang je vier keer per jaar het magazine Roofvisie. Je kunt je tijdens de beurs aanmelden als lid om direct van al die voordelen te profiteren, maar kunt dit vooraf ook online doen op www.nederlandseroofvissers.nl. Daar vind je ook het volledige en actuele overzicht van alle deelnemers aan de Roofvis Experience.