nieuw water verkennen
onder de radar
TEKST: PIETER BEELEN > FOTOGRAFIE: SANDER BOER
De Grecht ligt midden in het Groene Hart, maar dit riviertje zal bij de meeste roofvissers vermoedelijk niet direct op de radar staan. Om te kijken of dit wellicht een verborgen pareltje betreft trok de redactie de polder in voor een verkenningssessie. We laten zien hoe we daarbij te werk zijn gegaan en waar je op moet letten bij het ontdekken van een voor jou nieuw water.
Een haakse bocht, pont en gemaal die we hebben gespot via Google Maps.
Met een
werpbare dieptemeter breng je het diepteverloop van een potentiële hotspot in beeld
NIET TE SNEL AFSERVEREN
Houd ook in gedachten dat een verkenningssessie altijd een momentopname is. Serveer een stek die geen vis oplevert daarom niet gelijk af. Een brug over de Grecht bij de verbinding met de Oude Rijn ruikt bijvoorbeeld naar snoekbaars, maar onder een brandende zon krijgen we daar ’s middags enkel wat voorzichtige aanbeten. De bodem is er wel hard, waar snoekbaarzen dol op zijn. Zou er wat trek op het water staan, dan kun je hier best eens knalharde aanbeten krijgen. Dat blijkt wel als we vlak voor het donker terugkomen op onze nabijgelegen ‘carpoolplaats’ en snel nog wat worpjes maken. Dan stroomt het water wel en pak ik na een vinnige aanbeet een klein, maar dapper snoekbaarsje. Eenzelfde soort scenario ontvouwt zich bij het eerdergenoemde gemaal, zij het dat het moment van de dag nu ogenschijnlijk het verschil maakt. Waar het ’s middags bij één aanbeet bleef, komt de boel aan het begin van de avond – als het wat meer bewolkt is – tot leven. Na eerst een mini snoekbaarsje te hebben gevangen, vangt Joran vervolgens een mooie snoek. Zou het gemaal na flinke regen aan staan, dan is dit zeker een hele interessante stek.
CONCLUSIES
Hoewel we na deze sessie zeker niet pretenderen de Grecht van haver tot gort te kennen, kunnen we wel een aardige schets van dit riviertje geven. Het is een mooi water in een schitterend landschap, al zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn de mogelijkheden voor de kantvisser enigszins beperkt. Vanuit een boot, bellyboat of kajak kun je echter hele mooie en zeer weinig beviste stekken verkennen. Het water ziet er heel ‘snoekerig’ uit, al bleven die tijdens onze verkenning goeddeels verstopt. Snoekbaars zit er zeker, maar de plekken met een harde bodem zijn beperkt – dat is dus zoeken geblazen. Dit kost wat tijd en moeite, maar bedenk dat het vangen van vis op nieuwe stekken meer voldoening geeft dan achter de meute aan te lopen en achter in de spreekwoordelijke rij aan te sluiten. Zoals wetenschappers vaak plegen te zeggen: nader onderzoek is nodig. Met de tips in dit artikel hopen we je op weg te hebben geholpen bij die zoektocht. Wie weet loop je daarbij tegen een gigantische verrassing aan of ontdek je op eigen houtje een echte topstek!
Vanuit de luie stoel kun je thuis online al stekken selecteren, maar aan de waterkant is het een kwestie van meters maken
Een chatterbait is een prima kunstaas om mee op zoek te gaan naar de roofvis.
DE GRECHT
De Grecht – door mensen uit de regio Greft genoemd – loopt vanaf de Oude Rijn in het westen van Woerden tot de Kromme Mijdrecht. Deze 8,5 km lange wetering werd aan het einde van de veertiende eeuw gegraven voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Toen liep de Grecht vrijwel exact in noord-zuidrichting, dwars door de polder Kamerik-Mijzijde. Daar waren de boeren niet blij mee. Deze waterweg doorkruiste hun land (bruggen bouwen mocht niet) en door golfslag waren ze genoodzaakt om de oevers te verstevigen. Na lang protest mocht in 1494 een ‘nieuwe Grecht’ worden gegraven. Die volgt hoofdzakelijk de loop van het veenstroompje de Oude Meije, wat de wetering het karakter van een rivier geeft.
Tegenwoordig is de Grecht is een geliefde route voor de pleziervaart en met mooi weer wordt er dan ook volop gerecreëerd aan en op het water. Hoewel bruggen nog altijd ontbreken, kun je als fietser en voetganger op twee plekken naar de overkant middels pontjes die met de hand moeten worden bediend. Zo is er een pontje pal naast Watersportvereniging De Greft in Woerden en bevindt zich een pontje aan het einde van de doodlopende straat genaamd de Toegang.
Aan de hand van gegevens van gebruikers wordt namelijk een dieptekaart gemaakt – dus hoe meer er wordt gevaren, des te groter de kans op gedetailleerde informatie. Zo zagen we vooraf al dat de Grecht vrijwel nergens dieper is dan twee meter. Toch kloppen de kaarten niet altijd helemaal en kan een hotspot – bijvoorbeeld een harde richel met een kuiltje er achter – er niet op staan. Dan kun je zelf aan de slag met een werpbare dieptemeter. Met een wat zwaardere spinhengel gooi ik de bal met sonar richting de overkant vlakbij het gemaal om deze vervolgens langzaam binnen te draaien. Via een bluetooth verbinding met mijn telefoon kunnen we zo live het diepteverloop en de bodemstructuur zien. Die is hier knetterhard – in tegenstelling tot veel andere plekken – wat Joran kan bevestigen nadat zijn tungsten jigkop op de bodem is beland. In het 1,5 meter diepe water huist gezien de stevige tik op de shad ook snoekbaars, maar helaas blijft de vis niet plakken.
METERS MAKEN
Ga je op een voor jou nieuw water aan de slag? Dan is het verstandig om met een zogenaamde searchbait te starten. Chatterbaits, ratelpluggen of spinnerbaits zijn perfect geschikt om snel te vissen en veel meters te maken. Zo kam je snel een bepaald stuk water uit en mik je door het kabaal en/of flinke vibraties van het kunstaas op een snelle aanbeet als er vis in de buurt ligt. Bovendien kun je een chatterbait in alle waterlagen vissen en zowel snel als langzaam presenteren. Monteer wel altijd een staaldraadje, want je weet nooit of een snoek zijn tanden erin zet – en die liggen soms ook op plekken waar je ze niet verwacht. Krijg je één of meerdere aanbeten? Dan kun je die stek bevissen met shads of uitpeuteren met de dropshot. Bedenk wel dat het uitgooien van kilometers water heel wat tijd kost, dus probeer vooraf in te schatten waar je de vis kunt verwachten. Houd er ook rekening mee dat het uitkammen van een traject kan worden bemoeilijkt door hoge rietkragen. Dit maakt dat we zijn aangewezen op openingen in het groen, wat onze mogelijkheden behoorlijk beperkt. Wat dat betreft ben je in de winter en het voorjaar vermoedelijk in het voordeel.
Bruggen zijn – zeker overdag – vaak hotspots voor roofvis.
Voordat we naar de waterkant gaan, bezoeken we de lokale hengelsportzaak in Woerden. Een praatje met de medewerkers daar kan waardevolle informatie opleveren, dus het kan nooit kwaad om even langs te gaan bij mensen die goed bekend zijn met de visserij op de wateren in de regio. Van de eigenaar en een fanatiek vissende medewerker van Dierspecialist van der Vaart horen we dat de beschoeiing van de oevers langs de Grecht een paar jaar geleden is vervangen. Sinds dat de boel is rechtgetrokken laat de roofvis zich wat minder vaak zien. Desondanks zien we op hun smartphones foto’s van metersnoeken, mooie snoekbaarzen en zelfs meerval – in de Grecht zwemt dus zeker grote roofvis. Onze vooraf geselecteerde stekken schatten ze ook kansrijk in, dus dat geeft het vertrouwen een extra boost.
VOORVERKENNING
Vanuit de luie stoel hebben we het water namelijk al enigszins verkend. Met de satellietbeelden van Google Maps kun je thuis alvast stekken selecteren die er interessant uitzien (en kijken hoe die het beste te bereiken zijn). Als dat laatste tenminste het geval is: van de winkelier horen we dat een potentiële hotspot op privéterrein ligt – die valt dus af. Een haakse bocht in de Grecht met vlak daar boven een pontje en nog wat noordelijker een gemaal krijgt wel een plekje in ons verkenningsplan. Het pontje blijkt een deceptie: daar krijgen we totaal geen sjoege, wat we ook proberen. Zelfs strak langs de lelies knalt er geen snoek op het kunstaas. Vanwege de zachte bodem en het vrij egale diepteverloop gaan we met het pontje snel door naar de scherpe bocht. In een rechte watergang is dit een mooie onderbreking. Hier staat meestal wat meer trek op het water en vind je vaak net wat diepere plekjes. Al na een paar worpen wordt mijn chatterbait te pakken genomen door een rover – een meerval! Op mijn 3 tot 15-grams spinhengeltje gaat deze sterke vis flink tekeer, maar door het ontbreken van obstakels kan ik hem toch landen.
DIEPTES IN KAART
Op een redelijk druk bevaren water als de Grecht kun je online ook eenvoudig het onderwaterprofiel bekijken via de gratis Navionics webapp (of de betaalde versie met extra features).
nieuw water verkennen
TEKST: PIETER BEELEN > FOTOGRAFIE: SANDER BOER
De Grecht ligt midden in het Groene Hart, maar dit riviertje zal bij de meeste roofvissers vermoedelijk niet direct op de radar staan. Om te kijken of dit wellicht een verborgen pareltje betreft trok de redactie de polder in voor een verkenningssessie. We laten zien hoe we daarbij te werk zijn gegaan en waar je op moet letten bij het ontdekken van een voor jou nieuw water.
onder de radar
Een haakse bocht, pont en gemaal die we hebben gespot via Google Maps.
Met een
werpbare dieptemeter breng je het diepteverloop van een potentiële hotspot in beeld
NIET TE SNEL AFSERVEREN
Houd ook in gedachten dat een verkenningssessie altijd een momentopname is. Serveer een stek die geen vis oplevert daarom niet gelijk af. Een brug over de Grecht bij de verbinding met de Oude Rijn ruikt bijvoorbeeld naar snoekbaars, maar onder een brandende zon krijgen we daar ’s middags enkel wat voorzichtige aanbeten. De bodem is er wel hard, waar snoekbaarzen dol op zijn. Zou er wat trek op het water staan, dan kun je hier best eens knalharde aanbeten krijgen. Dat blijkt wel als we vlak voor het donker terugkomen op onze nabijgelegen ‘carpoolplaats’ en snel nog wat worpjes maken. Dan stroomt het water wel en pak ik na een vinnige aanbeet een klein, maar dapper snoekbaarsje. Eenzelfde soort scenario ontvouwt zich bij het eerdergenoemde gemaal, zij het dat het moment van de dag nu ogenschijnlijk het verschil maakt. Waar het ’s middags bij één aanbeet bleef, komt de boel aan het begin van de avond – als het wat meer bewolkt is – tot leven. Na eerst een mini snoekbaarsje te hebben gevangen, vangt Joran vervolgens een mooie snoek. Zou het gemaal na flinke regen aan staan, dan is dit zeker een hele interessante stek.
CONCLUSIES
Hoewel we na deze sessie zeker niet pretenderen de Grecht van haver tot gort te kennen, kunnen we wel een aardige schets van dit riviertje geven. Het is een mooi water in een schitterend landschap, al zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Zo zijn de mogelijkheden voor de kantvisser enigszins beperkt. Vanuit een boot, bellyboat of kajak kun je echter hele mooie en zeer weinig beviste stekken verkennen. Het water ziet er heel ‘snoekerig’ uit, al bleven die tijdens onze verkenning goeddeels verstopt. Snoekbaars zit er zeker, maar de plekken met een harde bodem zijn beperkt – dat is dus zoeken geblazen. Dit kost wat tijd en moeite, maar bedenk dat het vangen van vis op nieuwe stekken meer voldoening geeft dan achter de meute aan te lopen en achter in de spreekwoordelijke rij aan te sluiten. Zoals wetenschappers vaak plegen te zeggen: nader onderzoek is nodig. Met de tips in dit artikel hopen we je op weg te hebben geholpen bij die zoektocht. Wie weet loop je daarbij tegen een gigantische verrassing aan of ontdek je op eigen houtje een echte topstek!
Een chatterbait is een prima kunstaas om mee op zoek te gaan naar de roofvis.
DE GRECHT
De Grecht – door mensen uit de regio Greft genoemd – loopt vanaf de Oude Rijn in het westen van Woerden tot de Kromme Mijdrecht. Deze 8,5 km lange wetering werd aan het einde van de veertiende eeuw gegraven voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Toen liep de Grecht vrijwel exact in noord-zuidrichting, dwars door de polder Kamerik-Mijzijde. Daar waren de boeren niet blij mee. Deze waterweg doorkruiste hun land (bruggen bouwen mocht niet) en door golfslag waren ze genoodzaakt om de oevers te verstevigen. Na lang protest mocht in 1494 een ‘nieuwe Grecht’ worden gegraven. Die volgt hoofdzakelijk de loop van het veenstroompje de Oude Meije, wat de wetering het karakter van een rivier geeft.
Tegenwoordig is de Grecht is een geliefde route voor de pleziervaart en met mooi weer wordt er dan ook volop gerecreëerd aan en op het water. Hoewel bruggen nog altijd ontbreken, kun je als fietser en voetganger op twee plekken naar de overkant middels pontjes die met de hand moeten worden bediend. Zo is er een pontje pal naast Watersportvereniging De Greft in Woerden en bevindt zich een pontje aan het einde van de doodlopende straat genaamd de Toegang.
Aan de hand van gegevens van gebruikers wordt namelijk een dieptekaart gemaakt – dus hoe meer er wordt gevaren, des te groter de kans op gedetailleerde informatie. Zo zagen we vooraf al dat de Grecht vrijwel nergens dieper is dan twee meter. Toch kloppen de kaarten niet altijd helemaal en kan een hotspot – bijvoorbeeld een harde richel met een kuiltje er achter – er niet op staan. Dan kun je zelf aan de slag met een werpbare dieptemeter. Met een wat zwaardere spinhengel gooi ik de bal met sonar richting de overkant vlakbij het gemaal om deze vervolgens langzaam binnen te draaien. Via een bluetooth verbinding met mijn telefoon kunnen we zo live het diepteverloop en de bodemstructuur zien. Die is hier knetterhard – in tegenstelling tot veel andere plekken – wat Joran kan bevestigen nadat zijn tungsten jigkop op de bodem is beland. In het 1,5 meter diepe water huist gezien de stevige tik op de shad ook snoekbaars, maar helaas blijft de vis niet plakken.
METERS MAKEN
Ga je op een voor jou nieuw water aan de slag? Dan is het verstandig om met een zogenaamde searchbait te starten. Chatterbaits, ratelpluggen of spinnerbaits zijn perfect geschikt om snel te vissen en veel meters te maken. Zo kam je snel een bepaald stuk water uit en mik je door het kabaal en/of flinke vibraties van het kunstaas op een snelle aanbeet als er vis in de buurt ligt. Bovendien kun je een chatterbait in alle waterlagen vissen en zowel snel als langzaam presenteren. Monteer wel altijd een staaldraadje, want je weet nooit of een snoek zijn tanden erin zet – en die liggen soms ook op plekken waar je ze niet verwacht. Krijg je één of meerdere aanbeten? Dan kun je die stek bevissen met shads of uitpeuteren met de dropshot. Bedenk wel dat het uitgooien van kilometers water heel wat tijd kost, dus probeer vooraf in te schatten waar je de vis kunt verwachten. Houd er ook rekening mee dat het uitkammen van een traject kan worden bemoeilijkt door hoge rietkragen. Dit maakt dat we zijn aangewezen op openingen in het groen, wat onze mogelijkheden behoorlijk beperkt. Wat dat betreft ben je in de winter en het voorjaar vermoedelijk in het voordeel.
Vanuit de luie stoel kun je thuis online al stekken selecteren, maar aan de waterkant is het een kwestie van meters maken
Bruggen zijn – zeker overdag – vaak hotspots voor roofvis.
Voordat we naar de waterkant gaan, bezoeken we de lokale hengelsportzaak in Woerden. Een praatje met de medewerkers daar kan waardevolle informatie opleveren, dus het kan nooit kwaad om even langs te gaan bij mensen die goed bekend zijn met de visserij op de wateren in de regio. Van de eigenaar en een fanatiek vissende medewerker van Dierspecialist van der Vaart horen we dat de beschoeiing van de oevers langs de Grecht een paar jaar geleden is vervangen. Sinds dat de boel is rechtgetrokken laat de roofvis zich wat minder vaak zien. Desondanks zien we op hun smartphones foto’s van metersnoeken, mooie snoekbaarzen en zelfs meerval – in de Grecht zwemt dus zeker grote roofvis. Onze vooraf geselecteerde stekken schatten ze ook kansrijk in, dus dat geeft het vertrouwen een extra boost.
VOORVERKENNING
Vanuit de luie stoel hebben we het water namelijk al enigszins verkend. Met de satellietbeelden van Google Maps kun je thuis alvast stekken selecteren die er interessant uitzien (en kijken hoe die het beste te bereiken zijn). Als dat laatste tenminste het geval is: van de winkelier horen we dat een potentiële hotspot op privéterrein ligt – die valt dus af. Een haakse bocht in de Grecht met vlak daar boven een pontje en nog wat noordelijker een gemaal krijgt wel een plekje in ons verkenningsplan. Het pontje blijkt een deceptie: daar krijgen we totaal geen sjoege, wat we ook proberen. Zelfs strak langs de lelies knalt er geen snoek op het kunstaas. Vanwege de zachte bodem en het vrij egale diepteverloop gaan we met het pontje snel door naar de scherpe bocht. In een rechte watergang is dit een mooie onderbreking. Hier staat meestal wat meer trek op het water en vind je vaak net wat diepere plekjes. Al na een paar worpen wordt mijn chatterbait te pakken genomen door een rover – een meerval! Op mijn 3 tot 15-grams spinhengeltje gaat deze sterke vis flink tekeer, maar door het ontbreken van obstakels kan ik hem toch landen.
DIEPTES IN KAART
Op een redelijk druk bevaren water als de Grecht kun je online ook eenvoudig het onderwaterprofiel bekijken via de gratis Navionics webapp (of de betaalde versie met extra features).