Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Speel video
VISblad TV is hét YouTube-visprogramma van Sportvisserij Nederland, bedoeld om sportvissers te enthousiasmeren, te inspireren en kennis te laten maken met nieuwe vistechnieken en mooie viswateren in heel Nederland.
TEKST: PIETER BEELEN > FOTOGRAFIE: SANDER BOER > CAMERA: BLACKWATER FILMS
De werptechniek van menig karpervisser is tegenwoordig ietwat roestig geworden. Met een (voer)boot is het immers een fluitje van een cent om een rig op de stek te droppen. Toch kan het volgens Tobias Coesel (26) zeker geen kwaad om je werp skills flink aan te scherpen. In dit artikel én in de bijbehorende video licht hij de voordelen toe van een verre en precieze worp en doet hij zijn techniek uit de doeken.
tips & trucs
werptechniek
Speel video
Een werpvinger is onmisbaar voor het maken van verre worpen
Strek je armen,
houd de hengel hoog en focus op het punt waar je heen wilt werpen
>> HEEMTMEER
Het Heemtmeer is een zandwinningsplas die in 1960 ontstond bij de aanleg van nieuwe woonwijken in Warmenhuizen en Tuitjenhorn. De plas is 2,5 hectare groot en maximaal acht meter diep. In 2010 vond er op het Heemtmeer een flinke vissterfte plaats waarbij vrijwel alle vis dood ging. Hengelsportvereniging Langedijker Sportvissers e.o, Sportvisserij MidWest Nederland, gemeente Schagen en Richard Pronk van Nipro Hengelsport sloegen daarna de handen ineen om het water een boost te geven. Zo werden nieuwe visstekken aangelegd – ook enkele speciaal geschikt gemaakt voor mindervaliden – en een beluchter geplaatst die de onderste waterlaag van zuurstof voorziet en deze mengt met de bovenlaag. Na deze makeover heeft de vereniging in 2019 opnieuw vis uitgezet. Vanaf dat moment is het een van de meest populaire viswateren in de regio. Let op: er mag enkel weerhaakloos worden gevist. Kijk voor alle regels en bepalingen van dit water in de gratis VISplanner App.
“Als die van de bankrunners (teamleden die langs het parcours het verloop van de wedstrijd in de gaten houden) heeft gehoord dat een ander team op een 6 mm oranje foampje vis vangt, dan hang je die er meteen aan. Want het luistert vaak heel nauw: met een 8 mm versie of een andere kleur zou je wel eens geen aanbeet kunnen krijgen. Het zit hem vaak in hele kleine details van zaken waar ik, voordat ik de wedstrijdwereld leerde kennen, nooit bij stil had gestaan.”
HELIKOPTER SUCCES
Dan wordt zijn aandacht getrokken door springende karpers op de stek. De aanbeet die Tobias verwacht blijft echter uit, dus besluit hij de rig te controleren en opnieuw in te gooien. De boel zit in de knoop. “Terwijl ik juist een helikopter-rig gebruik omdat die bijna nooit in de knoop raakt. Dit aangezien het feit dat de onderlijn vrij om het werpgewicht heen kan draaien – lekker verhaal dit”, lacht hij. Snel clipt hij de hengel en de montage belandt weer op de juiste plek. “Vergeet niet om de lijn achter de clip vandaan te halen, want anders kan de vis er met hengel en al vandoor gaan.” De rig ligt nu perfect, want al snel produceert de elektronische beetmelder een lange fluittoon. Tobias grist de hengel van de rodpod en begint lijn te winnen. Zodra de vis onder de kant komt zet hij de slip wat losser. “Deze hengel is vrij stug en heeft weinig demping, dus doe ik rustig aan en gebruik ik de slip om vluchtpogingen van de vis op te vangen.” Het met beleid drillen werpt zijn vruchten af, want even later ligt er een mooie spiegelkarper in het net. “Wat je van ver haalt is lekker”, zegt Tobias gevat.
WERP WORKSHOP
Na deze vis legt Tobias uit hoe je werptechniek aan te scherpen. “Kijk allereerst naar het punt waar je heen wilt gooien. Strek vervolgens je armen en houd de hengel hoog. Trek én duw daarna aan de hengel tijdens de worp om er alles uit te halen. Veel sportvissers durven hun hengel niet goed te laden, maar als je weet wat die aan kan kun je met meer vertrouwen écht verre worpen maken”, verzekert Tobias die een persoonlijk record van 180 meter heeft. “Als je ver kunt werpen heb je een extra troef achter de hand. Het is niet altijd noodzakelijk om die in te zetten, maar wel prettig om dat te kunnen doen als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld als je voerboot stuk gaat of als je op het water waar je vist geen boot mag gebruiken.” Door de mini-workshop schoot het voeren er even bij in, maar nu slingert Tobias weer wat spombs richting de stek om de vis weer te activeren. Dat helpt, want na een poosje wordt de stilte verbroken door een gillende beetmelder. Ben je benieuwd naar het slotakkoord van deze sessie? Check dan snel de nieuwe aflevering van VISblad TV op youtube.com/sportvisserijnl of bekijk hem op facebook.com/sportvisserijnl.
Een distance sinker is een werpgewicht met een optimale vorm voor verre worpen.
>> MATERIAAL
Hengel: 13 ft met 3,5 lbs testcurve
Spombhengel: 13 ft met 3,5 tot 4,5 lbs testcurve
Molen: grote big pit, eventueel met een conische spoel
Hoofdlijn: 33/00 nylon en voor extreem verre worpen 24/00
nylon
Voorslag: tapered leader van 23/00 tot 45/00 nylon
Montage: helikopter-rig met een 20 lbs onderlijn en een haak maat 6
Overig: werpvinger, spomb, rodpod, beetmelders, landingsnet, onthaakmat en twee distance sticks
De spomb is een praktisch hulpmiddel om op grote afstand een voerstek op te bouwen.
CHAOS EN SUCCES
Als het opklaart werpt Tobias snel in, gaat de lijn van de clip en wijst die bij beide hengels richting de voerstek. Een paar minuten later beginnen alle twee de beetmelders ineens tegelijkertijd te piepen. Een dubbelrun of is de vis wellicht door de andere lijn gezwommen? We pakken allebei een hengel op, waarbij Tobias vanwege het tweede scenario ‘misgrijpt’ maar er bij mij wel een vis aan de lijn zit. Snel geef ik hem de hengel en even later poseert hij kort met een kruiskarper voor de camera. “Een wat rommelige, maar succesvolle start”, zegt Tobias tevreden. De lijn van beide hengels wordt met behulp van de distance sticks weer op de gewenste afstand geclipt en snel liggen de beide onderlijnmontages weer net buiten de voerstek. Vervolgens pakt hij zijn ‘spombhengel’ om met behulp van de voerraket nog wat extra aas te brengen. “Niet zoveel als in het begin, maar in de loop van de sessie voer ik met regelmaat een beetje extra om de vissen ‘vast’ te houden.”
VER(DER) WERPEN
Deze tactiek gebruikt Tobias ook veel in wedstrijden. “Veel van wat ik in het wedstrijdcircuit heb geleerd pas ik ook toe wanneer ik recreatief vis. Zo ben ik door deel te nemen aan karperwedstrijden ook in aanraking gekomen met de kunst van het ver werpen. Vlak na de start van een wedstrijd kun je onder de kant vaak nog vis vangen, maar die schuift al snel steeds verder naar achter – tot ze bijna buiten werpbereik zijn. Dit dwingt je om steeds verder te gooien, want boten en voerboten zijn in wedstrijdsituaties meestal niet toegestaan.” Zijn entree in de wedstrijdwereld maakte Tobias nadat een bevriende klant van de hengelsportzaak waar hij toen werkte vroeg of hij eens mee wilde naar een training voor het NK Karpervissen. Daar had hij wel oren naar en vervolgens raakte alles in een stroomversnelling. Tobias mocht in 2022 als bankrunner mee naar het WK Karpervissen in Hongarije en viste vorig jaar zelfs mee in Team Holland op het WK in Frankrijk.
NIEUWE WERELD
Voor de Velsenaar ging er dankzij deze entree in het wedstrijdvissen een hele nieuwe wereld open. “Vrijwel alles wat ik had geleerd in al die jaren dat ik op karper vis kon eigenlijk aan de kant worden geschoven. Want wedstrijdvissen op karper lijkt veel meer op feedervissen dan op recreatief karpervissen. Heb je bijvoorbeeld ooit een karpervisser met een stopwatch gezien? In de feedervisserij is dat voor veel van die gasten een vast onderdeel van de uitrusting. Ook tijdens een karperwedstrijd is het timen van de voerbeurten super belangrijk. Je bent constant bezig om erachter te komen wat vis op de mat brengt en moet daarom blijven proberen en zoeken totdat je de code kraakt.” Daarbij is het volgens hem belangrijk dat je de coach blindelings vertrouwt.
Met twee distance sticks meet Tobias de afstand waarop hij voert en vist precies uit
‘hengels voor het maken van hele verre worpen zijn vrij stug, dus dril de vis onder de kant met beleid af’
Aan het populaire Heemtmeer – nabij Warmenhuizen – hebben we op een doordeweekse dag begin juli het rijk alleen. Het giet van de regen, zodat andere karpervissers (nog) thuis zitten. Nu Tobias alle vrijheid heeft om zijn stek te kiezen, valt zijn oog op een strategische plek in de noordoosthoek waar volop vis springt. “Hier zwemt een mooi bestand van spiegel- en kruiskarpers – en als het een beetje meezit krijgen we die vandaag alle twee op de mat. Maar eerst gaan we de boel installeren, want een goede voorbereiding is het halve werk”, zegt de Velsenaar. Die begint bij de bereiding van het voer. Tobias maakt een smikkelmix van zoet lokvoer, particles, blikmaïs, verschillende soorten kleine boilies en een paar handjes boilies die in de grinder gaan. Het geheel wordt afgetopt met een sausje liquid. Deze attractieve en licht verteerbare mix moet veel vis naar de stek lokken, maar de karpers niet verzadigen. “Het haakaas moeten ze natuurlijk ook nog willen meepakken.”
IN DE SAFE ZONE
“Voordat het voer met een spomb te water gaat, moeten we eerst nog bepalen waar we precies gaan vissen”, zegt Tobias terwijl hij een stevige, vier meter lange hengel met daarop een flinke big pit molen uit zijn foedraal pakt. Dit ‘werpkanon’ voorziet hij van een distance sinker – een werpgewicht met een optimale vorm voor verre worpen – waarna enkele proefworpen volgen. Met gestrekte armen houdt hij de hengel ver boven zijn hoofd om het werpgewicht vervolgens als het ware te katapulteren. Ondanks de forse tegenwind haalt hij met gemak een afstand van 100 meter, maar toch besluit Tobias dat 90 meter ver genoeg is. “Hoe verder je vist, des te moeilijker het is om secuur te voeren. Daarbij mag je niet vissen vanaf de oever rechts van ons, dus mijn rig ligt daar in een safe zone”, vertelt Tobias enthousiast. “Houd als je op grote afstand vist wel altijd rekening met medevissers zodat je elkaar niet in de weg zit.”
HEEL NAUWKEURIG
Na een flinke zwiep zoeft de spomb door de lucht, om op 90 meter afstand te worden afgeremd door de lijnclip en recht naar beneden te duiken. Bij de landing op het water klapt de spomb open en zakt het voer naar de bodem. “Dit werkt perfect om op afstand een stek op te bouwen. Je brengt zo aardig wat voer en ik gooi er net wat verder mee dan met een werppijp.” Tobias tipt wel om een vingerbeschermer te gebruiken aangezien de lijn anders lelijk in je vinger kan snijden. Na een klein ‘bombardement’ is de voerstek gereed, maar de hengels gaan nog niet op de steunen. “Met deze regen kunnen we toch niet filmen en zo krijgt de vis de tijd om op het voer te komen.” Ondertussen plaatst Tobias zijn distance sticks zodat hij de afstand waarop zijn haakaas wordt gepresenteerd nauwkeurig kan bepalen. Bij de ene hengel clipt hij de lijn op iets meer dan 90 meter, de andere net wat minder ver. “Door iets buiten de voerstek te vissen vang ik aanzwemmende vis sneller op”, legt hij uit.
werptechniek
tips & trucs
Speel video
TEKST: PIETER BEELEN > FOTOGRAFIE: SANDER BOER > CAMERA: BLACKWATER FILMS
De werptechniek van menig karpervisser is tegenwoordig ietwat roestig geworden. Met een (voer)boot is het immers een fluitje van een cent om een rig op de stek te droppen. Toch kan het volgens Tobias Coesel (26) zeker geen kwaad om je werp skills flink aan te scherpen. In dit artikel én in de bijbehorende video licht hij de voordelen toe van een verre en precieze worp en doet hij zijn techniek uit de doeken.
Speel video
Een werpvinger is onmisbaar voor het maken van verre worpen
Strek je armen,
houd de hengel hoog en focus op het punt waar je heen wilt werpen
>> HEEMTMEER
Het Heemtmeer is een zandwinningsplas die in 1960 ontstond bij de aanleg van nieuwe woonwijken in Warmenhuizen en Tuitjenhorn. De plas is 2,5 hectare groot en maximaal acht meter diep. In 2010 vond er op het Heemtmeer een flinke vissterfte plaats waarbij vrijwel alle vis dood ging. Hengelsportvereniging Langedijker Sportvissers e.o, Sportvisserij MidWest Nederland, gemeente Schagen en Richard Pronk van Nipro Hengelsport sloegen daarna de handen ineen om het water een boost te geven. Zo werden nieuwe visstekken aangelegd – ook enkele speciaal geschikt gemaakt voor mindervaliden – en een beluchter geplaatst die de onderste waterlaag van zuurstof voorziet en deze mengt met de bovenlaag. Na deze makeover heeft de vereniging in 2019 opnieuw vis uitgezet. Vanaf dat moment is het een van de meest populaire viswateren in de regio. Let op: er mag enkel weerhaakloos worden gevist. Kijk voor alle regels en bepalingen van dit water in de gratis VISplanner App.
“Als die van de bankrunners (teamleden die langs het parcours het verloop van de wedstrijd in de gaten houden) heeft gehoord dat een ander team op een 6 mm oranje foampje vis vangt, dan hang je die er meteen aan. Want het luistert vaak heel nauw: met een 8 mm versie of een andere kleur zou je wel eens geen aanbeet kunnen krijgen. Het zit hem vaak in hele kleine details van zaken waar ik, voordat ik de wedstrijdwereld leerde kennen, nooit bij stil had gestaan.”
HELIKOPTER SUCCES
Dan wordt zijn aandacht getrokken door springende karpers op de stek. De aanbeet die Tobias verwacht blijft echter uit, dus besluit hij de rig te controleren en opnieuw in te gooien. De boel zit in de knoop. “Terwijl ik juist een helikopter-rig gebruik omdat die bijna nooit in de knoop raakt. Dit aangezien het feit dat de onderlijn vrij om het werpgewicht heen kan draaien – lekker verhaal dit”, lacht hij. Snel clipt hij de hengel en de montage belandt weer op de juiste plek. “Vergeet niet om de lijn achter de clip vandaan te halen, want anders kan de vis er met hengel en al vandoor gaan.” De rig ligt nu perfect, want al snel produceert de elektronische beetmelder een lange fluittoon. Tobias grist de hengel van de rodpod en begint lijn te winnen. Zodra de vis onder de kant komt zet hij de slip wat losser. “Deze hengel is vrij stug en heeft weinig demping, dus doe ik rustig aan en gebruik ik de slip om vluchtpogingen van de vis op te vangen.” Het met beleid drillen werpt zijn vruchten af, want even later ligt er een mooie spiegelkarper in het net. “Wat je van ver haalt is lekker”, zegt Tobias gevat.
WERP WORKSHOP
Na deze vis legt Tobias uit hoe je werptechniek aan te scherpen. “Kijk allereerst naar het punt waar je heen wilt gooien. Strek vervolgens je armen en houd de hengel hoog. Trek én duw daarna aan de hengel tijdens de worp om er alles uit te halen. Veel sportvissers durven hun hengel niet goed te laden, maar als je weet wat die aan kan kun je met meer vertrouwen écht verre worpen maken”, verzekert Tobias die een persoonlijk record van 180 meter heeft. “Als je ver kunt werpen heb je een extra troef achter de hand. Het is niet altijd noodzakelijk om die in te zetten, maar wel prettig om dat te kunnen doen als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld als je voerboot stuk gaat of als je op het water waar je vist geen boot mag gebruiken.” Door de mini-workshop schoot het voeren er even bij in, maar nu slingert Tobias weer wat spombs richting de stek om de vis weer te activeren. Dat helpt, want na een poosje wordt de stilte verbroken door een gillende beetmelder. Ben je benieuwd naar het slotakkoord van deze sessie? Check dan snel de nieuwe aflevering van VISblad TV op youtube.com/sportvisserijnl of bekijk hem op facebook.com/sportvisserijnl.
Een distance sinker is een werpgewicht met een optimale vorm voor verre worpen.
>> MATERIAAL
Hengel: 13 ft met 3,5 lbs testcurve
Spombhengel: 13 ft met 3,5 tot 4,5 lbs testcurve
Molen: grote big pit, eventueel met een conische spoel
Hoofdlijn: 33/00 nylon en voor extreem verre worpen 24/00
nylon
Voorslag: tapered leader van 23/00 tot 45/00 nylon
Montage: helikopter-rig met een 20 lbs onderlijn en een haak maat 6
Overig: werpvinger, spomb, rodpod, beetmelders, landingsnet, onthaakmat en twee distance sticks
De spomb is een praktisch hulpmiddel om op grote afstand een voerstek op te bouwen.
CHAOS EN SUCCES
Als het opklaart werpt Tobias snel in, gaat de lijn van de clip en wijst die bij beide hengels richting de voerstek. Een paar minuten later beginnen alle twee de beetmelders ineens tegelijkertijd te piepen. Een dubbelrun of is de vis wellicht door de andere lijn gezwommen? We pakken allebei een hengel op, waarbij Tobias vanwege het tweede scenario ‘misgrijpt’ maar er bij mij wel een vis aan de lijn zit. Snel geef ik hem de hengel en even later poseert hij kort met een kruiskarper voor de camera. “Een wat rommelige, maar succesvolle start”, zegt Tobias tevreden. De lijn van beide hengels wordt met behulp van de distance sticks weer op de gewenste afstand geclipt en snel liggen de beide onderlijnmontages weer net buiten de voerstek. Vervolgens pakt hij zijn ‘spombhengel’ om met behulp van de voerraket nog wat extra aas te brengen. “Niet zoveel als in het begin, maar in de loop van de sessie voer ik met regelmaat een beetje extra om de vissen ‘vast’ te houden.”
VER(DER) WERPEN
Deze tactiek gebruikt Tobias ook veel in wedstrijden. “Veel van wat ik in het wedstrijdcircuit heb geleerd pas ik ook toe wanneer ik recreatief vis. Zo ben ik door deel te nemen aan karperwedstrijden ook in aanraking gekomen met de kunst van het ver werpen. Vlak na de start van een wedstrijd kun je onder de kant vaak nog vis vangen, maar die schuift al snel steeds verder naar achter – tot ze bijna buiten werpbereik zijn. Dit dwingt je om steeds verder te gooien, want boten en voerboten zijn in wedstrijdsituaties meestal niet toegestaan.” Zijn entree in de wedstrijdwereld maakte Tobias nadat een bevriende klant van de hengelsportzaak waar hij toen werkte vroeg of hij eens mee wilde naar een training voor het NK Karpervissen. Daar had hij wel oren naar en vervolgens raakte alles in een stroomversnelling. Tobias mocht in 2022 als bankrunner mee naar het WK Karpervissen in Hongarije en viste vorig jaar zelfs mee in Team Holland op het WK in Frankrijk.
NIEUWE WERELD
Voor de Velsenaar ging er dankzij deze entree in het wedstrijdvissen een hele nieuwe wereld open. “Vrijwel alles wat ik had geleerd in al die jaren dat ik op karper vis kon eigenlijk aan de kant worden geschoven. Want wedstrijdvissen op karper lijkt veel meer op feedervissen dan op recreatief karpervissen. Heb je bijvoorbeeld ooit een karpervisser met een stopwatch gezien? In de feedervisserij is dat voor veel van die gasten een vast onderdeel van de uitrusting. Ook tijdens een karperwedstrijd is het timen van de voerbeurten super belangrijk. Je bent constant bezig om erachter te komen wat vis op de mat brengt en moet daarom blijven proberen en zoeken totdat je de code kraakt.” Daarbij is het volgens hem belangrijk dat je de coach blindelings vertrouwt.
Met twee distance sticks meet Tobias de afstand waarop hij voert en vist precies uit
‘hengels voor het maken van hele verre worpen zijn vrij stug, dus dril de vis onder de kant met beleid af’
Aan het populaire Heemtmeer – nabij Warmenhuizen – hebben we op een doordeweekse dag begin juli het rijk alleen. Het giet van de regen, zodat andere karpervissers (nog) thuis zitten. Nu Tobias alle vrijheid heeft om zijn stek te kiezen, valt zijn oog op een strategische plek in de noordoosthoek waar volop vis springt. “Hier zwemt een mooi bestand van spiegel- en kruiskarpers – en als het een beetje meezit krijgen we die vandaag alle twee op de mat. Maar eerst gaan we de boel installeren, want een goede voorbereiding is het halve werk”, zegt de Velsenaar. Die begint bij de bereiding van het voer. Tobias maakt een smikkelmix van zoet lokvoer, particles, blikmaïs, verschillende soorten kleine boilies en een paar handjes boilies die in de grinder gaan. Het geheel wordt afgetopt met een sausje liquid. Deze attractieve en licht verteerbare mix moet veel vis naar de stek lokken, maar de karpers niet verzadigen. “Het haakaas moeten ze natuurlijk ook nog willen meepakken.”
IN DE SAFE ZONE
“Voordat het voer met een spomb te water gaat, moeten we eerst nog bepalen waar we precies gaan vissen”, zegt Tobias terwijl hij een stevige, vier meter lange hengel met daarop een flinke big pit molen uit zijn foedraal pakt. Dit ‘werpkanon’ voorziet hij van een distance sinker – een werpgewicht met een optimale vorm voor verre worpen – waarna enkele proefworpen volgen. Met gestrekte armen houdt hij de hengel ver boven zijn hoofd om het werpgewicht vervolgens als het ware te katapulteren. Ondanks de forse tegenwind haalt hij met gemak een afstand van 100 meter, maar toch besluit Tobias dat 90 meter ver genoeg is. “Hoe verder je vist, des te moeilijker het is om secuur te voeren. Daarbij mag je niet vissen vanaf de oever rechts van ons, dus mijn rig ligt daar in een safe zone”, vertelt Tobias enthousiast. “Houd als je op grote afstand vist wel altijd rekening met medevissers zodat je elkaar niet in de weg zit.”
HEEL NAUWKEURIG
Na een flinke zwiep zoeft de spomb door de lucht, om op 90 meter afstand te worden afgeremd door de lijnclip en recht naar beneden te duiken. Bij de landing op het water klapt de spomb open en zakt het voer naar de bodem. “Dit werkt perfect om op afstand een stek op te bouwen. Je brengt zo aardig wat voer en ik gooi er net wat verder mee dan met een werppijp.” Tobias tipt wel om een vingerbeschermer te gebruiken aangezien de lijn anders lelijk in je vinger kan snijden. Na een klein ‘bombardement’ is de voerstek gereed, maar de hengels gaan nog niet op de steunen. “Met deze regen kunnen we toch niet filmen en zo krijgt de vis de tijd om op het voer te komen.” Ondertussen plaatst Tobias zijn distance sticks zodat hij de afstand waarop zijn haakaas wordt gepresenteerd nauwkeurig kan bepalen. Bij de ene hengel clipt hij de lijn op iets meer dan 90 meter, de andere net wat minder ver. “Door iets buiten de voerstek te vissen vang ik aanzwemmende vis sneller op”, legt hij uit.