
XXL-BAARzen
TEKST: BARD BORGER
Baarzen met bizarre
lengtes van een halve meter
of zelfs nog iets meer lijken de laatste jaren steeds minder zeldzaam te worden. Dit kan mogelijk (deels) worden verklaard doordat steeds meer roofvissers gericht op XXL-baars vissen. Wat zijn precies de beste technieken, aassoorten en plekken om kans te maken op zo’n droomvis? We vroegen vijf specialisten uit binnen- en buitenland naar hun tips.

kijk hier een video over PERCHTRACK
‘de trillingen van pluggen zijn haast onweerstaanbaar voor baarzen’

Foto's: TOON VAN HAM
>>
Levensechte imitaties van kreeften, krabben en grondels doen het altijd goed.
De jonge, maar razend fanatieke Toon van Ham heeft vist graag met verschillende soorten kunstaas gericht op grote baars. Op het Haringvliet, waar hij regelmatig te vinden is, steekt de Ned-worm (een softbait die is ontworpen voor het vissen met de Ned rig) volgens hem de laatste tijd met kop en schouders boven de rest uit. Op zo’n type softbait ving Toon bijvoorbeeld twee baarzen van 53 centimeter. Ook levensechte imitaties van kreeften, krabben en grondels doen het volgens de Belg altijd goed. “Dat is niet zo verrassend, omdat deze prooien tegenwoordig volop aanwezig zijn en zeker ’s winters een belangrijke voedselbron vormen voor grote baarzen.”
Toon vindt het vissen met de Ned rig ook de mooiste manier om giga-baarzen te vangen. “Bij deze techniek is opperste concentratie cruciaal omdat je het kunstaas met hele kleine hupjes over de bodem vist”, legt hij uit. “De aanbeten zijn meestal ook bijzonder subtiel. De minste weerstand of een heel licht tikje is al voldoende reden om aan te slaan. Zonder focus mis je dit soort aanbeten geheid.” Voor finesse technieken zoals de Ned rig vindt Toon een gevoelige hengel waarmee je het bodemverloop goed kunt ‘voelen’ essentieel. “Zo kun je de Ned-worm als het ware over een mosselbank schrapen. Wat baarzen daar nu precies in zien is me nog altijd een raadsel, maar dat het goed werkt is een feit.”
De wintermaanden zijn volgens Toon de beste periode om op grote baars te vissen. “Dan scholen ze vaak samen op bepaalde plekken. In de zomer verspreiden ze zich meer over het water en is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.” Het weertype maakt hem weinig uit, als het maar niet compleet windstil is. “Zeker in helder water hebben de – toch al argwanende – grote baarzen dan teveel de gelegenheid om je kunstaas te inspecteren.” In maart ziet Toon de zon graag schijnen omdat het ondiepe water dan opwarmt. “Dat trekt prooivis aan, en dus ook grote baars.” Maar dé sleutel tot succes is volgens hem doorzettingsvermogen. “Grote baarzen zijn doorgaans dun gezaaid, maar één aanbeet kan voldoende zijn om een droomvis te vangen.”


TOON VAN HAM
BEELD: ERWIN VAN HENSBERGEN
>>
Kreeftimitaties in natuurlijke kleuren doen het goed omdat kreeftjes een belangrijke voedselbron zijn voor baarzen.
Pluggen en creature baits zijn voor Hendry Vis favoriet bij het vissen op XXL-baars. De vangkracht van die eerste categorie kunstaas wordt volgens hem sterk onderschat. “De trillingen van pluggen zijn haast onweerstaanbaar voor baars. Bovendien kun je er alle waterlagen mee afvissen”, licht hij zijn voorkeur toe. “Pluggen zijn vooral effectief in de zomer en het najaar, maar ook met ruiger weer en op stromend water – wanneer finesse technieken geen optie zijn. Mijn advies: wissel van tempo bij het binnenvissen, gebruik een zachte hengel en stel je slip niet te strak af. Zo verspeel je veel minder vissen.”
Creature baits aan een Carolina rig zijn Hendry’s favoriete aas voor het vissen op grote baars bij kalm weer en op stilstaand water. “Met de C-rig kun je perfect de bodem aftasten en tergend langzaam vissen. Dat laatste is ideaal wanneer de vis zich maar moeilijk laat verleiden”, legt hij uit. Meestal gebruikt hij een tungsten werpgewicht van 10 tot 14 gram en een wat langere afstand tussen het gewicht en de haak (ca. 80 cm). “Dat geeft de baars nog meer ‘speling’ en dus ook meer tijd om het aas te pakken.” Binnen de brede range van creature baits doen kreeftimitaties het volgens Hendry geweldig. “Kreeften vormen een belangrijke voedselbron voor grote baarzen. Meestal kies ik voor een realistische kleur zoals donkerbruin of donkergroen.”
Kans maken op een écht grote baars begint volgens Hendry met de keuze voor een groot watersysteem. “Daar hebben de baarzen meer ruimte en vinden ze gegarandeerd genoeg voedsel, waardoor ze groter kunnen worden. Bedenk dat een klein plasje wat in verbinding staat met een grote rivier of een groot waterbekken ook een interessante optie is om aan de slag te gaan.” De beste stekken vind je volgens Hendry bij structuren zoals stenen of mosselbanken. Zijn gouden tip: laat je niet gek maken door de vele YouTube-filmpjes van monsterbaarzen. “Een baars van 50+ blijft een hele bijzondere vangst die veel toewijding en geduld vergt. Heb je minder tijd? Overweeg dan eens om met een ervaren visgids op pad te gaan. Zo vergroot je zeker je kansen én het is ook enorm leerzaam!”
HENDRY VIS

BEELD: KOEN DE BEEN

De bellyboat is voor Koen de Been het aangewezen middel om gericht achter de XXL-baarzen aan te gaan. Dat doet hij het liefst werpend met twitchbaits. “Deze methode is lekker actief, technisch uitdagend en de aanbeten kunnen keihard zijn”, verklaart hij zijn voorkeur. “Het is ook heel effectief: je kunt er perfect meerdere waterlagen mee bevissen en de taluds van ondiep naar diep mee ‘afschrapen’. Mijn ervaring is bovendien dat je er niet zelden de grotere, dominante baarzen uit een schooltje mee selecteert. Ligt de vis muurvast tegen de bodem, dan schakel ik over op een dropshot, Ned rig of Carolina rig in combinatie met een grondel- of kreeftimitatie.”
Koen geeft voor giga-baars de voorkeur aan rivieren of wateren die daarmee in verbinding staan. “Daar vinden ze genoeg natuurlijk voedsel in de vorm van grondels, rivierkreeftjes en ‘standaard’ aasvis zoals (jonge) voorn en alver. De extra groeispurt die dat uitgebreide en gevarieerde menu oplevert, vergroot automatisch je kansen op een XXL-exemplaar,” legt hij uit. Koen vist vrijwel alleen in het najaar en de winter fanatiek op grote baars – in december en maart zelfs meerdere dagen per week als zijn agenda het toelaat. “Dan zijn de grootste baarzen op hun mooist. En ik ben liever ’s winters buiten dan in de zomer, wanneer de zon je vaak van het water brandt.”
Het weertype speelt bij Koen een grote rol qua stekkeuze en aanpak als hij zijn zinnen heeft gezet op grote baars. Bij troebel(er) water heeft hij graag zonnig weer omdat het de baars actief maakt, bij helder water ziet hij juist liever wat bewolking. “In dat laatste geval maakt zon de vis juist extra schuw.” Een stevige, warme zuidwestenwind na een aantal koude nachten is wat Koen betreft perfect. “Het iets warmere – al is het maar een enkele graad – en zuurstofrijke water maakt de baarzen helemaal gek”, legt hij uit. En als het een kwestie van doorbijten is? Koen: “Dat is het doorgaans, maar dat vind ik prima. Dit soort prachtige vissen moeten juist niet al te gemakkelijk vangbaar zijn.”


KOEN DE BEEN
BEELD: DUSTIN SCHÖNE
Dustin vist kreeftimitaties op een skirted jig in een constant tempo – met korte tussenpozen – binnen.
>>
Bij baarsfanaat Dustin Schöne is groot water verreweg favoriet voor het vissen op monsterbaarzen. De Duitser kiest gericht voor wateren met een stabiel en rijk voedselaanbod waar de baars de ruimte heeft om te foerageren. “In de ideale situatie is het watersysteem verbonden met rivieren of andere grote waterbekkens”, voegt hij toe. “Ook de aanwezigheid van structuur is een belangrijke factor. Mosselbanken, plateaus, scherpe taluds (ook wel ‘drop-offs’ genoemd) en soortgelijke plekken vergroten altijd je kansen.” Qua omstandigheden heeft Dustin het liefst enkele dagen stabiel weer. “Maar in andere omstandigheden zou ik nooit thuisblijven, want de kans op een magische visdag is altijd aanwezig.”
Gevraagd naar zijn favoriete aassoorten noemt Dustin allereerst een kreeftimitatie op een skirted jig. Niet verwonderlijk, want hij ving er zijn twee grootste baarzen tot nu toe mee. “Grote baarzen zijn gek op schaaldieren, dus kies ik altijd voor levensechte imitaties”, voegt hij toe. Grote twitchbaits (van zo’n 11 centimeter) komen voor Dustin op nummer twee. “Dit kunstaas is lekker veelzijdig omdat je het in vrijwel elk tempo kunt binnenvissen”, legt hij uit. “In de zomer werkt een hoge snelheid beter, in de winter moet het juist traag. Twitchbaits imiteren perfect een gewonde, vluchtende aasvis. Ik kies bewust voor groter kunstaas om alleen de echte giganten te ‘triggeren’.”
Dustin kiest met zijn kreeftimitaties voor een afwijkende vistechniek: in plaats van het welbekende ‘jiggen’ vist hij het kunstaas in een constant tempo, maar met korte tussenpozen, binnen. Dat doet hij dus het liefst met een skirted jig, maar ook als hij kreeftjes op een C-rig vist. Gevraagd naar een verklaring voor het succes hiervan, kan hij alleen maar gissen. “Omdat bijna iedereen jiggend vist, werkt de afwijkende beweging misschien dressuurdoorbrekend. Ik kan me ook voorstellen dat je een kreeft optimaal imiteert door je aas over de bodem te laten ‘lopen’. Tot slot is bekend dat baarzen het snelst worden geprikkeld door zandwolkjes op de bodem. Ik vermoed dat je met dit effect ook het snelst voedselnijd creëert.”


DUSTIN SCHÖNE
PERCHTRACK
Grote baarzen (Perca fluviatilis) zijn niet alleen populaire sportvissen, maar ook voor visonderzoekers uiterst interessant. Om meer zicht te krijgen op de zwemroutes en de paai- en verblijfsgebieden van deze bijzondere vissen nam Sportvisserij Nederland onlangs samen met andere partijen het initiatief voor PERCHTRACK. De ruim zeventig baarzen van 45 centimeter en langer uit het Haringvliet die voor dit tweejarige vismigratieonderzoek een akoestische zender kregen, zijn te herkennen aan een felgeel extern merkje vlak onder de tweede rugvin. Vang jij zo’n gemerkte baars? Geef je vangstgegevens dan door op de website www.sharkray.eu. Zo draag je bij aan wetenschappelijke kennis over (grote) baars, waardoor we de soort in de toekomst nog beter kunnen beschermen.

BEELD: PIETER BEELEN

>>

Na wormen zijn tubes een favoriet van Pieter.
Anders dan de meeste cracks geeft Pieter Beelen voor het vissen op grote baars de voorkeur aan wormen. “Juist omdat vrijwel iedereen tegenwoordig met kunstaas vist heb je met dit natuurlijke aas meer kans op het vangen van deze oudere, sluwe vissen”, legt hij uit. “Als ik toch voor kunstaas zou moeten kiezen, dan zou dat zeker een tube zijn. Want daar vissen ook maar weinig mensen mee. Door een tube met korte slagen van de molen nabij de bodem sprongetjes te laten maken, imiteer je perfect een vluchtende kreeft – een diertje dat hoog op het menu van grote baars staat.”
Dropshotten met wormen is Pieters favoriete techniek wanneer hij op grote baars mikt. “Feederen met wormen werkt ook prima, maar is me zeker in de winterperiode iets te plaatsgebonden en te koud omdat het zo statisch is”, licht hij toe. “Dan loop ik liever van stek naar stek, om het water vervolgens werpend in een waaierpatroon af te vissen.” Wateren die in verbinding staan met een grote rivier bieden volgens Pieter de meeste kans op een baars die de magische grens van 50 centimeter aantikt. Al zijn er ook steeds meer kanalen en afgesloten wateren door heel het land waar bakken van baarzen zwemmen.
Gevraagd naar de favoriete tijd voor grote baars noemt Pieter oktober, november en de laatste twee weken van maart. “Zeker in ondiepe baaitjes – van één tot twee meter diep – waar het water snel opwarmt vang je in het vroege voorjaar vaak de zwaarste baarzen.” Qua weertype heeft Pieter graag een zwakke wind plus wolken en zon die elkaar afwisselen. Zijn gouden tip: “Vang je op een bepaalde plek enkele fraaie baarzen – of krijg je er wat aanbeten – en valt het daarna stil? Laat de stek dan minimaal een uur met rust. Als je daarna terugkomt en opnieuw een poging waagt, is het vaak bij de eerste worp meteen raak en vang je alsnog die bonusvis.”

PIETER BEELEN

Baarzen met bizarre
lengtes van een halve meter
of zelfs nog iets meer lijken de laatste jaren steeds minder zeldzaam te worden. Dit kan mogelijk (deels) worden verklaard doordat steeds meer roofvissers gericht op XXL-baars vissen. Wat zijn precies de beste technieken, aassoorten en plekken om kans te maken op zo’n droomvis? We vroegen vijf specialisten uit binnen- en buitenland naar hun tips.
XXL-BAARzen

kijk hier een video over PERCHTRACK
BEELD: PIETER BEELEN

Na wormen zijn tubes een favoriet van Pieter.
Anders dan de meeste cracks geeft Pieter Beelen voor het vissen op grote baars de voorkeur aan wormen. “Juist omdat vrijwel iedereen tegenwoordig met kunstaas vist heb je met dit natuurlijke aas meer kans op het vangen van deze oudere, sluwe vissen”, legt hij uit. “Als ik toch voor kunstaas zou moeten kiezen, dan zou dat zeker een tube zijn. Want daar vissen ook maar weinig mensen mee. Door een tube met korte slagen van de molen nabij de bodem sprongetjes te laten maken, imiteer je perfect een vluchtende kreeft – een diertje dat hoog op het menu van grote baars staat.”
Dropshotten met wormen is Pieters favoriete techniek wanneer hij op grote baars mikt. “Feederen met wormen werkt ook prima, maar is me zeker in de winterperiode iets te plaatsgebonden en te koud omdat het zo statisch is”, licht hij toe. “Dan loop ik liever van stek naar stek, om het water vervolgens werpend in een waaierpatroon af te vissen.” Wateren die in verbinding staan met een grote rivier bieden volgens Pieter de meeste kans op een baars die de magische grens van 50 centimeter aantikt. Al zijn er ook steeds meer kanalen en afgesloten wateren door heel het land waar bakken van baarzen zwemmen.
Gevraagd naar de favoriete tijd voor grote baars noemt Pieter oktober, november en de laatste twee weken van maart. “Zeker in ondiepe baaitjes – van één tot twee meter diep – waar het water snel opwarmt vang je in het vroege voorjaar vaak de zwaarste baarzen.” Qua weertype heeft Pieter graag een zwakke wind plus wolken en zon die elkaar afwisselen. Zijn gouden tip: “Vang je op een bepaalde plek enkele fraaie baarzen – of krijg je er wat aanbeten – en valt het daarna stil? Laat de stek dan minimaal een uur met rust. Als je daarna terugkomt en opnieuw een poging waagt, is het vaak bij de eerste worp meteen raak en vang je alsnog die bonusvis.”

PIETER BEELEN
PERCHTRACK
Grote baarzen (Perca fluviatilis) zijn niet alleen populaire sportvissen, maar ook voor visonderzoekers uiterst interessant. Om meer zicht te krijgen op de zwemroutes en de paai- en verblijfsgebieden van deze bijzondere vissen nam Sportvisserij Nederland onlangs samen met andere partijen het initiatief voor PERCHTRACK. De ruim zeventig baarzen van 45 centimeter en langer uit het Haringvliet die voor dit tweejarige vismigratieonderzoek een akoestische zender kregen, zijn te herkennen aan een felgeel extern merkje vlak onder de tweede rugvin. Vang jij zo’n gemerkte baars? Geef je vangstgegevens dan door op de website www.sharkray.eu. Zo draag je bij aan wetenschappelijke kennis over (grote) baars, waardoor we de soort in de toekomst nog beter kunnen beschermen.

Dustin vist kreeftimitaties op een skirted jig in een constant tempo – met korte tussenpozen – binnen.
>>
Bij baarsfanaat Dustin Schöne is groot water verreweg favoriet voor het vissen op monsterbaarzen. De Duitser kiest gericht voor wateren met een stabiel en rijk voedselaanbod waar de baars de ruimte heeft om te foerageren. “In de ideale situatie is het watersysteem verbonden met rivieren of andere grote waterbekkens”, voegt hij toe. “Ook de aanwezigheid van structuur is een belangrijke factor. Mosselbanken, plateaus, scherpe taluds (ook wel ‘drop-offs’ genoemd) en soortgelijke plekken vergroten altijd je kansen.” Qua omstandigheden heeft Dustin het liefst enkele dagen stabiel weer. “Maar in andere omstandigheden zou ik nooit thuisblijven, want de kans op een magische visdag is altijd aanwezig.”
Gevraagd naar zijn favoriete aassoorten noemt Dustin allereerst een kreeftimitatie op een skirted jig. Niet verwonderlijk, want hij ving er zijn twee grootste baarzen tot nu toe mee. “Grote baarzen zijn gek op schaaldieren, dus kies ik altijd voor levensechte imitaties”, voegt hij toe. Grote twitchbaits (van zo’n 11 centimeter) komen voor Dustin op nummer twee. “Dit kunstaas is lekker veelzijdig omdat je het in vrijwel elk tempo kunt binnenvissen”, legt hij uit. “In de zomer werkt een hoge snelheid beter, in de winter moet het juist traag. Twitchbaits imiteren perfect een gewonde, vluchtende aasvis. Ik kies bewust voor groter kunstaas om alleen de echte giganten te ‘triggeren’.”
Dustin kiest met zijn kreeftimitaties voor een afwijkende vistechniek: in plaats van het welbekende ‘jiggen’ vist hij het kunstaas in een constant tempo, maar met korte tussenpozen, binnen. Dat doet hij dus het liefst met een skirted jig, maar ook als hij kreeftjes op een C-rig vist. Gevraagd naar een verklaring voor het succes hiervan, kan hij alleen maar gissen. “Omdat bijna iedereen jiggend vist, werkt de afwijkende beweging misschien dressuurdoorbrekend. Ik kan me ook voorstellen dat je een kreeft optimaal imiteert door je aas over de bodem te laten ‘lopen’. Tot slot is bekend dat baarzen het snelst worden geprikkeld door zandwolkjes op de bodem. Ik vermoed dat je met dit effect ook het snelst voedselnijd creëert.”


DUSTIN SCHÖNE
BEELD: KOEN DE BEEN

De bellyboat is voor Koen de Been het aangewezen middel om gericht achter de XXL-baarzen aan te gaan. Dat doet hij het liefst werpend met twitchbaits. “Deze methode is lekker actief, technisch uitdagend en de aanbeten kunnen keihard zijn”, verklaart hij zijn voorkeur. “Het is ook heel effectief: je kunt er perfect meerdere waterlagen mee bevissen en de taluds van ondiep naar diep mee ‘afschrapen’. Mijn ervaring is bovendien dat je er niet zelden de grotere, dominante baarzen uit een schooltje mee selecteert. Ligt de vis muurvast tegen de bodem, dan schakel ik over op een dropshot, Ned rig of Carolina rig in combinatie met een grondel- of kreeftimitatie.”
Koen geeft voor giga-baars de voorkeur aan rivieren of wateren die daarmee in verbinding staan. “Daar vinden ze genoeg natuurlijk voedsel in de vorm van grondels, rivierkreeftjes en ‘standaard’ aasvis zoals (jonge) voorn en alver. De extra groeispurt die dat uitgebreide en gevarieerde menu oplevert, vergroot automatisch je kansen op een XXL-exemplaar,” legt hij uit. Koen vist vrijwel alleen in het najaar en de winter fanatiek op grote baars – in december en maart zelfs meerdere dagen per week als zijn agenda het toelaat. “Dan zijn de grootste baarzen op hun mooist. En ik ben liever ’s winters buiten dan in de zomer, wanneer de zon je vaak van het water brandt.”
Het weertype speelt bij Koen een grote rol qua stekkeuze en aanpak als hij zijn zinnen heeft gezet op grote baars. Bij troebel(er) water heeft hij graag zonnig weer omdat het de baars actief maakt, bij helder water ziet hij juist liever wat bewolking. “In dat laatste geval maakt zon de vis juist extra schuw.” Een stevige, warme zuidwestenwind na een aantal koude nachten is wat Koen betreft perfect. “Het iets warmere – al is het maar een enkele graad – en zuurstofrijke water maakt de baarzen helemaal gek”, legt hij uit. En als het een kwestie van doorbijten is? Koen: “Dat is het doorgaans, maar dat vind ik prima. Dit soort prachtige vissen moeten juist niet al te gemakkelijk vangbaar zijn.”

KOEN DE BEEN
Kreeftimitaties in natuurlijke kleuren doen het goed omdat kreeftjes een belangrijke voedselbron zijn voor baarzen.
BEELD: ERWIN VAN HENSBERGEN

>>
Creature baits aan een Carolina rig zijn Hendry’s favoriete aas voor het vissen op grote baars bij kalm weer en op stilstaand water. “Met de C-rig kun je perfect de bodem aftasten en tergend langzaam vissen. Dat laatste is ideaal wanneer de vis zich maar moeilijk laat verleiden”, legt hij uit. Meestal gebruikt hij een tungsten werpgewicht van 10 tot 14 gram en een wat langere afstand tussen het gewicht en de haak (ca. 80 cm). “Dat geeft de baars nog meer ‘speling’ en dus ook meer tijd om het aas te pakken.” Binnen de brede range van creature baits doen kreeftimitaties het volgens Hendry geweldig. “Kreeften vormen een belangrijke voedselbron voor grote baarzen. Meestal kies ik voor een realistische kleur zoals donkerbruin of donkergroen.”
Kans maken op een écht grote baars begint volgens Hendry met de keuze voor een groot watersysteem. “Daar hebben de baarzen meer ruimte en vinden ze gegarandeerd genoeg voedsel, waardoor ze groter kunnen worden. Bedenk dat een klein plasje wat in verbinding staat met een grote rivier of een groot waterbekken ook een interessante optie is om aan de slag te gaan.” De beste stekken vind je volgens Hendry bij structuren zoals stenen of mosselbanken. Zijn gouden tip: laat je niet gek maken door de vele YouTube-filmpjes van monsterbaarzen. “Een baars van 50+ blijft een hele bijzondere vangst die veel toewijding en geduld vergt. Heb je minder tijd? Overweeg dan eens om met een ervaren visgids op pad te gaan. Zo vergroot je zeker je kansen én het is ook enorm leerzaam!”
Pluggen en creature baits zijn voor Hendry Vis favoriet bij het vissen op XXL-baars. De vangkracht van die eerste categorie kunstaas wordt volgens hem sterk onderschat. “De trillingen van pluggen zijn haast onweerstaanbaar voor baars. Bovendien kun je er alle waterlagen mee afvissen”, licht hij zijn voorkeur toe. “Pluggen zijn vooral effectief in de zomer en het najaar, maar ook met ruiger weer en op stromend water – wanneer finesse technieken geen optie zijn. Mijn advies: wissel van tempo bij het binnenvissen, gebruik een zachte hengel en stel je slip niet te strak af. Zo verspeel je veel minder vissen.”
HENDRY VIS
‘de trillingen van pluggen zijn haast onweerstaanbaar voor baarzen’

Levensechte imitaties van kreeften, krabben en grondels doen het altijd goed.
Foto's: TOON VAN HAM
>>
De jonge, maar razend fanatieke Toon van Ham heeft vist graag met verschillende soorten kunstaas gericht op grote baars. Op het Haringvliet, waar hij regelmatig te vinden is, steekt de Ned-worm (een softbait die is ontworpen voor het vissen met de Ned rig) volgens hem de laatste tijd met kop en schouders boven de rest uit. Op zo’n type softbait ving Toon bijvoorbeeld twee baarzen van 53 centimeter. Ook levensechte imitaties van kreeften, krabben en grondels doen het volgens de Belg altijd goed. “Dat is niet zo verrassend, omdat deze prooien tegenwoordig volop aanwezig zijn en zeker ’s winters een belangrijke voedselbron vormen voor grote baarzen.”
Toon vindt het vissen met de Ned rig ook de mooiste manier om giga-baarzen te vangen. “Bij deze techniek is opperste concentratie cruciaal omdat je het kunstaas met hele kleine hupjes over de bodem vist”, legt hij uit. “De aanbeten zijn meestal ook bijzonder subtiel. De minste weerstand of een heel licht tikje is al voldoende reden om aan te slaan. Zonder focus mis je dit soort aanbeten geheid.” Voor finesse technieken zoals de Ned rig vindt Toon een gevoelige hengel waarmee je het bodemverloop goed kunt ‘voelen’ essentieel. “Zo kun je de Ned-worm als het ware over een mosselbank schrapen. Wat baarzen daar nu precies in zien is me nog altijd een raadsel, maar dat het goed werkt is een feit.”
De wintermaanden zijn volgens Toon de beste periode om op grote baars te vissen. “Dan scholen ze vaak samen op bepaalde plekken. In de zomer verspreiden ze zich meer over het water en is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.” Het weertype maakt hem weinig uit, als het maar niet compleet windstil is. “Zeker in helder water hebben de – toch al argwanende – grote baarzen dan teveel de gelegenheid om je kunstaas te inspecteren.” In maart ziet Toon de zon graag schijnen omdat het ondiepe water dan opwarmt. “Dat trekt prooivis aan, en dus ook grote baars.” Maar dé sleutel tot succes is volgens hem doorzettingsvermogen. “Grote baarzen zijn doorgaans dun gezaaid, maar één aanbeet kan voldoende zijn om een droomvis te vangen.”


TOON VAN HAM

BEELD: DUSTIN SCHÖNE
